Connect with us

Európai Unió

JANŠA ÜZENT SOROSNAK: Tartsa magát távol Európától, a piszkos pénze a konfliktusok legnagyobb generátora

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jansa merkel
Listen to this article

A lehető legrosszabb kompromisszumot sikerült megkötni Magyarországgal és Lengyelországgal – állapította meg Soros György a Project Syndicate című véleményportálon megjelent cikkében. Az amerikai üzletember szerint magának az EU-nak a léte van veszélyben, amire azonban az Európai Unió vezetése vezetése olyan kompromisszummal reagál, amely mintha arról árulkodna, hogy hite szerint a veszély elmúlik, ha nem vesz róla tudomást. Soros György úgy vélte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök “kleptokratikus” kormánya és kevésbé bár, de a Jog és Igazságosság párt vezette illiberális lengyel kormány is “szemtelenül rombolja azokat az értékeket, amelyekre az EU épül. A cikkre a Balkánról a szlovén miniszterelnök reagált.

Soros szerint…

Soros szerint ha a magyar és a lengyel politikát az Európai Unió megbecsülésre érdemes, legitim politikai álláspontnak tekinti, és ezzel kompromisszumot köt, akkor jelentősen növeli a veszélyt, amellyel szembe kell nézni.

Az üzletember úgy vélte, hogy ebben a pillanatban Merkel az egyetlen fő döntéshozó az EU-ban, és ezért érteni véli, hogy a kancellár nem szeretné, ha hivatali idejében még egy ország – Nagy- Britannia mellett Magyarország is – bejelentené, hogy ki akar lépni az unióból.

Soros szerint az uniós költségvetés vétóval fenyegetése Orbán kétségbeesett hazárdjátéka volt. De blöffölt, és színvallásra kellett volna kényszeríteni. Ehelyett, sajnos, Merkel nyilvánvalóan engedett a magyar és a lengyel zsarolásnak.

– Én csak annyit tudok tenni ebben a helyzetben, hogy kifejezésre juttatom azoknak az embereknek az erkölcsi felháborodását, akik hittek az Európai Unióban mint az európai és egyetemes értékek védelmezőjében. Ezenkívül fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy ez a kompromisszum súlyosan kikezdheti azt a bizalmat, amelyet az európai intézményeknek sikerült kiharcolniuk a helyreállítási alap létrehozásával

– írta egyebek között Soros György a Project Syndicate című véleményportálon megjelent cikkében.

Az amerikai demokraták és általában a liberálisok egyik legnagyobb donátora a Twitteren is bírálta a jogállamisággal és az EU költségvetésével kapcsolatos megállapodást Magyarországgal és Lengyelországgal, amikor “meghirdette” a Project Syndicate-ben megjelent cikkét.

A bejegyzésre sokan reagáltak, kevesebben pro és többen kontra. Egy Lució nevű kommentelő szerint Magyarország és Lengyelország szuverén állam, és ezért arra kérte Soros Györgyöt, hogy hagyja őket békén.

A legtöbb bejegyzés ebben a szellemeben íródott kisebb-nagyobb “intellektuális erőfeszítéssel”, néhányat ezért töröltek is a Twitter szabályainak megsértése miatt.

Janša szerint…

A Twitteren igencsak aktív Janez Janša saját profilján fűzött kommentárt Soros György bejegyzéséhez, és lényegében azt üzente, mint a fent idézett Lució.

A szlovén miniszterelnök arra kérte Soros Györgyöt, hogy tartsa magát távol Európától, mert az úgynevezett NGO szervezeteknek adott piszkos pénze a konfliktusok legerősebb generátora a kontinensen, ami lerombolja az emberek bizalmát egymás között és a demokráciák iránt.

– Elég volt egy Brexit. Európának felépülésre és stabilitásra van szüksége. Merkel kancellár jó munkát végzett.

Természetesen a szlovén miniszterelnök bejegyzése is arra késztette a Twitter-társadalom egy részét, hogy “billentyűzetet ragadjon”.

A bejegyzések jelentős részének szerzői támogatták Janšat, de voltak “disszonáns hangok” is.

Egy NuncX Twitter-állampolgár úgy vélte, hogy Soros nagy jót tett Európával, amikor segített a kommunizmus megdöntésében.

– Most Ön az egységes Európát rombolja a hatalom iránti autokratikus ambícióival. A történelem rossz oldalára állított bennünket, igazán köszönöm…

– írta kissé szarkasztikus bejegyzésében NuncX, akinek kiléte csak a Twitter és minden bizonnyal a szlovén rendőrség előtt ismert.

Hasonló véleményen volt a 715-ös rajtszámot viselő kommentelő is, Margu501Marija pedig egy giffel üzent a szlovén miniszterelnöknek: Jézus, segíts!

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava