Connect with us

Horvátország

A DÜLEDEZŐ STADIONOK ORSZÁGA: Horvátország legmodernebb stadionja épül Eszéken sok gyakorlópályával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Korábban már írtunk arról, hogy a labdarúgással kapcsolatos infrastruktúra Horvátországban többnyire katasztrofális állapotban van. A “düledező stadionok országában” mégis akad egy kivétel, mégpedig Eszéken, ahol magyar pénzből épül az új stadion, ez pedig Mészáros Lőrincnek köszönhető, aki nemrégiben Eszék díszpolgára lett. Nézzük, hogy mivel érdemelte ki az elismerést!

Egyetlen ajánlat

Az új eszéki stadion története öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor a csőd szélére jutott NK Osijek futballklubot megvásárolta egy magyar üzletember, Mészáros Lőrinc.

Ennek előzménye, hogy az NK Osijek labdarúgó-egyesület az évtized közepére nagyon nehéz helyzetbe került, és már-már a léte is veszélyben forgott.

A város többségi tulajdonában lévő csapat folyamatos finanszírozási gondokkal küzdött, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy eladja a csapatot.

Az akkortájt rendre a horvát első osztály alsó harmadában kullogó csapat iránt nem volt nagy az érdeklődés, csupán egy ajánlat érkezett a felvásárlására, mégpedig Magyarországról.

A klub végül 100 000 horvát kunáért, mai árfolyamon 4,7 millió forintért cserélt gazdát, és került magyar tulajdonba.

A tőkeinjekció

Az NK Osijek háza táján a tulajdonosváltás után tudatos tervezés következett, amire az új gazda nem sajnálta a pénzt.

Ez valóságos gyógyírként hatott a csapatra, amely így 2017 nyarán már a holland PSV Eindhovent is legyőzte, karnyújtásnyira kerülve ezzel az Európa-liga főtáblájától, és azóta is az ország top csapatainak körét erősíti.

A klub több neves játékost is igazolt, köztük a magyar válogatott egyik sztárját, Kleniheisler Lászlót.

Az eszéki Új Magyar Képes Újság írása szerint az alakulat jó szereplésével nem volt összhangban az eszéki stadion állapota, amely még a múlt század közepén épült, ezért döntött úgy az új vezetés, hogy új arénát építtet annak érdekében, hogy méltó körülményeket biztosítson a játékosok számára.

Az új stadion megépítésének helye azonban sokáig vita tárgya volt, hiszen amennyiben lebontják a régit, hogy a helyére építsék az újat, akkor évekig nem lenne hol játszania a csapatnak.

Több lehetséges helyszín felmerülését követően a választás végül Eszék egykoron többségében magyarok által benépesített negyedére, Rétfalura, és annak is a Pampas névre keresztelt részére esett.

A 15 hektáros, zöldmezős beruházás értéke több mint 40 millió euró, amihez a telket a beruházó Eszék várostól vásárolta meg a klub.

Sok-sok fűtípus

A közvetlenül a Dráva folyó jobb partjára települő létesítmény építése 2019-ben kezdődött, a falak ellenben csak 2020 tavaszán kezdtek kinőni a földből.

A kivitelező egy azelőtt kőbányászattal foglalkozó eszéki cég, az Eurokamen, amely annak érdekében, hogy el tudja végezni a hatalmas munkát, több építőbrigádot is felvásárolt.

A 12800 fős stadion teljes egészében fedett nézőtérrel rendelkezik majd, és amikor elkészül, az ország legmodernebb sportlétesítményének a címét is a magáénak tudhatja, amivel az UEFA legmagasabb besorolási követelményeinek is megfelel.

Az aréna felső részén, a lelátók felett, körbejárható sétány kerül kialakításra, amely így körkörös panorámát biztosít a látogatóknak.

Az új stadion azonban a teljes beruházásnak csak egy részét képezi, mivel hét gyakorlópálya is épül a közvetlen közelében, mindegyik más-más fűtípussal, hogy a játékosok minden terepviszonyon gyakorolni tudjanak.

Korábban a magyar médiában olyan hírek jelentek meg, hogy az eszéki stadion igazi különlegessége lesz a VIP-kényeztetés: lesz benne egy nagy közös szauna, amely a pályára néz. Aki pedig jól kiizzadta magát, az mehet a “szűkebb körű medencébe” pancsikolni.

A BALK értesülései szerint szauna a labdarúgó akadémián lesz a játékosok számára, akik edzés után tudják majd igénybe venni, a stadion ilyen lehetőséget nem nyújt, ott csak a sétány az, ami exkluzív.

A tervek szerint a leendő sporttelep a horvát válogatott számára is rendelkezésre áll majd, és az is elképzelhető, hogy amennyiben a Dinamo Zágráb nem kap új stadiont, akkor a fővárosi klub is Eszéken játssza majd hazai mérkőzéseit.

A tervek szerint az aréna jövő év őszére készül el.

A csapat elnöke, Szakály Ferencnek a Večernji list horvát lapnak adott interjújában elmondta, hogy terveik szerint egy európai klasszis csapatot hívnak meg a létesítmény megnyitására.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava