Connect with us

Görögország

PCR-VILÁG: A görög “lockdown” véget vethet a turizmusnak, Görögország december közepétől tíz napos karantént vezet be minden beutazónak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Görögországban az egész nyarat bearanyozta, hogy a világon nekik sikerült a legjobban talpra állítani a turizmust, miközben a többi EU-s országhoz képest aránylag alacsonyan tudták tartani a koronavírus-fertőzések számát. Novemberben viszont durván megugrott az esetszám, emiatt Görögország korlátozásokat rendelt el, amelyek eredetileg csak egy hónapig tartottak volna.

Kegyelemdöfés a turizmusnak

A görög kormány meghosszabbította a korlátozásokat 2021. január 7-ig, és további szigorításokat is bevezetett, amelyek lényegében véget vetnek a turizmusnak az egész országban.

December 18-tól Görögország antigén gyorstesztet kér az országba érkezőktől; ezen felül tíznapos karantén vár minden utasra, görögre és külföldire egyaránt, annak ellenére, hogy a Görögországba történő belépéskor egy negatív PCR-tesztet is fel kell mutatni.

Görögország novemberi lezárása óta a mediterrán állam minden érkezőtől 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kér az országba való belépéshez.

Az ezen felül elvárt gyorsteszttel és a tíznapos karanténnal a Görögországba való bejutás rendkívül körülményessé válik.

A lezárások január 7-ig történő meghosszabbításával a régiók közti utazás korlátozása is megmarad. Ez ugyanúgy nagymértékben érinti a turistákat, akik már az országban vannak, vagy utazást terveztek a közelgő ünnepekre, mint a helyi lakosokat.

Zártajtós idegenforgalom

Január 7-ig zárva maradnak a nem létfontosságú üzletek, szolgáltatók, sőt, az éttermek is. Így, hogy nem lehet beülni az éttermekbe és a kávézókba, és a látványosságokat sem lehet felkeresni, egy görögországi kiruccanás gyakorlatilag értelmét veszíti.

Nem nyitnak ki az iskolák, edzőtermek, mozik, kocsmák és egyéb létesítmények sem. Egy televízióinterjúban Micotakisz miniszterelnök arról beszélt, hogy hamarosan arról is dönt a kormány, hogy a kiskereskedelmi egységek nyitva maradhatnak-e.

A kijárási korlátozást is meghosszabbították, így az emberek csak létfontosságú ügyekben hagyhatják el az otthonukat (turisták esetében hotelüket): ha orvoshoz vagy bevásárolni mennek, illetve ha a szabadban mozognak.

A turistáknak és a helyieknek sms-t kell küldeniük a 13033-as számra, és meg kell jelölniük, milyen tevékenységre készülnek, mielőtt elhagyják a szállásukat vagy az otthonukat. A rendőrség ellenőrzi az sms-engedélyeket, és szabályszegő viselkedésért már majdnem 800 ezer eurónyi büntetést osztottak ki.

Már nincsenek “jóváhagyott országok”

Az új szabályok bevezetése előtt a legtöbb EU-s ország és néhány más ország állampolgárai korlátozások nélkül beléphettek Görögország területére június óta.

A jóváhagyott országokból érkező utasoknak most rendelkezniük kell a belépés előtt PCR-teszttel, tesztelik őket érkezéskor, ráadásul tíz napra karanténba kerülnek.

Amint bejutottak az országba, csak létfontosságú okokból hagyhatják el a tartózkodási helyüket, nem mehetnek étterembe, nem lesznek szórakozási lehetőségeik, és nem kereshetik fel a turisztikai látnivalókat.

Nem utazhatnak Görögország egyik részéből a másikba, és tartaniuk kell magukat az éjszakai kijárási tilalomhoz.

Ennyi korlátozás láttán biztonsággal kijelenhetjük, hogy Görögországban véget ért a turizmus, legalább 2021. január 7-ig.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava