Connect with us

Atomenergia

HÁROM TENGER: Energiakérdésekről tárgyalt két szlovén miniszter is az Egyesült Államokban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pompeo enzo
A cikk meghallgatása

Az amerikai külügyminiszter megbeszélést folytatott a Washingtonba látogató szlovén kollégájával. Ezzel párhuzamosan a tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős segédállamtitkára memorandumot írt alá a szlovén energiaügyi miniszterrel: a téma a krškoi atomerőmű és a Három Tenger Kezdeményezés (Trimarium, BABS) volt.

Szlovénia szoros kapcsolatokat szeretne

A szlovén külügyminisztérium közleménye szerint Anže Logar Szlovénia soron következő uniós elnökségéről, a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális kezdeményezésekről cserélt véleményt vendéglátójával.

A két napos amerikai látogatáson tartózkodó Logar tájékoztatta Mike Pompeot azokról az előkészületekről, amelyeket Szlovénia tesz a jövő év második felére eső uniós elnökség előkészületeinek során.

Logar ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a hivatalos Ljubljana szoros kapcsolatokat szeretne látni az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Az igencsak sablonos, de mégiscsak érdekes szlovén közlemény szerint a beszélgetés során Logar és Pompeo elégedettségét fejezte ki Szlovénia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelenlegi helyzetével, amely “a közelmúltban új szintre emelkedett”.

És akkor most jön az, ami miatt a szerződés igazán érdekessé válik, a két külügyminiszter ugyanis hangsúlyozta az együttműködés fontosságát olyan regionális kezdeményezésekben, mint a Három Tenger és a transzatlanti energiaügyi együttműködés.

A krškoi atomerőmű újabb blokkal bővül?

A külügyminiszterek találkozójával párhuzamosan a két ország közötti energiaügyi együttműködésről tárgyalt Jernej Vrtovec illetékes szlovén miniszter Philip Reekerrel az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős segédállamtitkárával, akivel memorandumot írt alá az atomenergia békés célokra történő felhasználásáról.

Egyes vélekedések szerint ez a dokumentum megnyitja az utat az amerikai cégek előtt, hogy versenyre keljenek a krškoi atomerőmű második blokkjának megépítésért, miután a szlovén hatóságok meghozzák az ezzel kapcsolatos politikai döntést.

Vertovec újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a memorandum nem képezi alapját semmiféle konkrét munkának, de “katalizátora” lehet a további együttműködésnek a tapasztalatok és az ismeretek átadása terén.

Újságírói és diplomáciai körökben többen szkeptikusan tekintenek a találkozó időzítésére, miután az Donald Trump elnökségének utolsó időszakára esik, miközben nem tudni, hogy a két szlovén miniszter kapcsolatba lépett-e a januárban beiktatásra kerülő új amerikai elnök stábjával.

Szkepticizmusra azonban semmi ok, hiszen az említett kérdések kormányzati ciklusokon átnyúló témáknak számítanak az amerikai politikában.

Donald Trump nem számolta fel, sőt inkább megerősíteni az elődje által indított Három Tenger Kezdeményezést, amellyel az Egyesült Államok az energiaellátás terén igyekszik kiszorítani Oroszországot Európából, vagy legalábbis a kedvezményezésben érintett tizenkét ország területéről.

Az amerikaiak éppen a Három Tenger Kezdeményezés tavalyi ljubljanai találkozóját használták fel arra, hogy előrébb lépjenek a krškoi atomerőmű második blokkjának megépítésével kapcsoltban, illetve hogy úgynevezett mini atomerőműveket próbáljanak meg eladni Szlovéniának.

Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere akkor azt mondta, hogy a nagyobb biztonság, a jobb technológia és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése szempontjából Szlovénia számára kulcsfontosságú ok, hogy amerikai kivitelezőt válasszon a második blokk megépítéséhez.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava