Connect with us

Bulgária

KITOLONCOLÁS: Németország menekülteket küld vissza Bulgáriába, köztük kurdokat is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bolgar belugy
A cikk meghallgatása

A berlini vezetés bejelentette, hogy a közeljövőben a balkáni országba toloncol 86 menekültet, köztük kurdokat is – akiknek van mitől tartaniuk, a bolgár kormány és az Erdoğan-rezsim szoros kapcsolata miatt.

Tavaly szeptemberben Szófia figyelmen kívül hagyta a menekültek jogait előíró nemzetközi egyezményeket, és kiadta Törökországnak Selahattin Ürün kurd politikust.

Az ellenzéki polgármesterjelöltnek el kellett menekülnie hazájából, miután egy török bíróság koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítélte.

Bulgáriába ment, ahol januárban letartóztatták, majd 9 hónappal később, menedékkérelme elbírálása előtt visszatoloncolták Törökországba, ahol azóta is börtönben ül.

A bolgár belügyminisztérium akkor arra hivatkozott, hogy a kurd politikust az Európai Unió és a Törökország közötti kitoloncolás megállapodással összhangban küldték vissza hazájába.

Mint később kiderült, a bolgár hatóságok a török hírszerzéssel együtt dolgoztak a politikus kiadatásán.

2014 és 2019 között nagyon kevés Törökországból érkező személy menedékkérelmét hagyta jóvá Bulgária – ennek ellenére Németország számos menekültet küld a balkáni államba, a dublini egyezményre hivatkozva, amely alapján abba az országba kell küldeni a migránsokat, ahol először beléptek az Európai Unió területére.

Összesen 371 menedékkérőt küldött volna idén a német kormány Bulgáriába. A szófiai vezetés azonban csak 86-ot fogad be, őket hamarosan kitoloncolja Németország.

A menekültek közül legalább hárman kurdok, ezért a német ellenzéki Baloldali Párt arra kérte Angela Merkeléket, hogy őket ne küldjék Bulgáriába, nehogy az Erdogannal jó kapcsolatot ápoló bolgár kormány a szóban forgó személyeket is illegálisan visszatoloncolja Törökországba.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava