Connect with us

Bűnügy

VESZTEGETÉS: Olasz „vendégmunkások” Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napolyi rendotrseg policaj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát portálok, napilapok, illetve a nagyközönség nem mindennapi eseten derül: a horvát rendőrség rablás vádjával hat olasz állampolgárt, köztük két olasz rendőrt és egy csendőrt (carabinieri) tartoztatott le a határon, egy nem megnevezett olasz üzletember feljelentése alapján.

A nem hivatalos rekonstrukció

A rendőrség, miután a nyomozás még folyamatban van, csupán megerősíteni volt hajlandó az információt, de a horvát és az olasz sajtó ( Dalmacija, La Stampa, Il Piccolo) nem hagyta annyiban, és a jól értesült forrásokra, valamint anonim szemtanúkra támaszkodva a következőképpen rekonstruálták a történteket.

Az olasz vállalkozó felszámolta cégét, és ennek alaptőkéjét (150 ezer euró horvát források, vagy 195 ezer euró olasz források szerint) illegálisan, készpénzben szándékozta „repatriálni”.

Egy ismerős csendőrt kért meg a „szállítmány” biztosítására, ám az koronavírusban megbetegedett.

A helyettesítésére ajánlott casertai illetőségű, 28 éves csendőr kiadta „alvállalkozásba” az ügyet két nápolyi rendőrnek, akik további három civil „szakembert” alkalmaztak.

A brigád, miután a vállalkozó felvette egy pulai banknál a pénzt, fényes nappal, nemes egyszerűséggel kirabolta. Ketten földre vitték és leteperték a „bizniszment” a harmadik pedig átdobta a kocsiban várakozó rendőröknek a készpénzt tartalmazó kézitáskát.

Miután elhagyták a helyszínt, a károsult a horvát-szlovén határon lévő Plovanija határátkelőhelyre sietett, és a határvédelemnek tolmács segítségével felpanaszolta az esetet.

A gyanútlan tettesek pedig besétáltak a kelepcébe, és amikor estefelé megjelentek a határon, hiába mutatták hivatalos igazolványukat a horvát kollégáknak, azok letartóztatták őket.

Mi lesz az epilógus?

[quads id=2]

Természetesen a náluk talált készpénzt lefoglalták, mert banki bizonylat felmutatása nélkül próbálták a tetemes összeget átcsempészni a határon.

Ha csak erről lett volna szó, az epilógus meglehetősen egyszerű lenne, a vám lefoglalná a pénzt, a gépkocsit, a tettesek sorsáról pedig a bíróság döntene.

Ám ez esetben a jelzett összeghez bűncselekmény által jutottak, és ezt illene visszaszolgáltatni a jogos tulajdonoshoz, miután az nem követett el semmilyen törvénybe ütköző cselekedetet, elvben szabadon kellene rendelkeznie a pénzzel a bírósági eljárás lefolytatása után, mert az addig minden bizonnyal bizonyítékként fog szerepelni.

Ha addig megszerzi a banki bizonylatot – ha esetleg ezt még a pénz felvételekor nem szerezte volna be – akkor elvileg semmi akadálya annak, hogy ezt szándékainak megfelelően Olaszországba vigye.

Ahol már repesve várja a pénzügyőrség, és ami még nagyobb gond, minden valószínűséggel a nápolyi maffia, a Camorra is, amely az olasz államnál is komolyabban veszi az adófizetési kötelezettséget.

Mondhatni, halálosan komolyan.

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava