POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus

Olvasási idő: 1 perc

Szlovéniában első esetben igazolódott be, hogy a koronavírus átterjedt egy házikedvencre. A szlovén Országos Állategészségügyi Intézet közlése szerint egy vadászgörényről van szó, amelynek pozitív lett a koronavírus tesztje.A ljubljanai állatorvosi karhoz tartozó intézet a koronavírus jelenlétének vizsgálata során Szlovéniában első ízben állapította meg, hogy COVID-pozitív egy vadászgörény, amelynek emésztési problémái voltak, és olyan háztartásból származik, ahol korábban beigazolódott a betegség jelenléte.

A ljubljani Delo beszámolója szerint az állategészségügyi intézetvezető helyettese kifejtette, hogy a fertőzött állat folyamatosan egy háztartásban volt a tulajdonosokkal, ezért nem terjesztette a betegséget.

Ismeretes, hogy az emberek mellett a görények és a hörcsögök, ritkán pedig a macskák és kutyák is megfertőződhetnek a vírussal. A megfertőződő háziállatoknál a betegség enyhe, és olyan szempontból pedig nem jelent veszélyt, hogy a fertőzést visszaviszik az emberekre

– mondta Uroš Krapež azzal kapcsolatban, hogy Szlovéniában először mutatták ki a koronavírus jelenlétét egy háziállat szervezetében.

A betegség átkerülését az állatokról az emberekre eddig csak Hollandiában és Dániában regisztrálták a nagy nyércfarmokon, ahol a gondozók naponta szoros kapcsolatban álltak több mint ezer fertőzött állattal.

Dániában a koronavírus mutációjának és terjedésének megakadályozása érdekében több mint 15 millió nyércet mészároltak le. Hasonló intézkedést fontolgattak Írországban, és az első eseteket a múlt héten fedezték fel Lengyelországban.

A nyércfarmokhoz kapcsolódó koronavírus eseteket eddig hat országban erősítették meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi beszámolója szerint ilyen eseteket Dániában, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban jegyeztek fel.
POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!