Connect with us

Diplomácia

TARZAN MARADHAT: A szerb kormány visszavonta a dzsungel uráról elnevezett montenegrói diplomata kiutasítását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Montenegró és Szerbia közötti diplomáciai vitáról szóló korábbai cikkünket azzal zártuk, hogy az új podgoricai kormány valószínűleg megsemmisíti a szerb nagykövet kiutasítására vonatkozó döntést. Ezzel kapcsolatban felvetettük a kérdést, hogy Szerbia visszavonja-e a reciprocitás elve alapján hozott válaszát, vagy Tarzan Miloševićnak mindenképpen haza kell mennie. Nos fél nap múlva megkaptuk a választ, amely szerint maradhat Belgrádban a montenegrói diplomata, akit édesapja a dzsungel urának a nevét adta.

A válasszal egyenesen Ana Brnabić miniszterelnök szolgált, aki kijelentette, hogy Szerbia visszavonja a Tarzan Milošević Szerbiából történő kiutasításáról szóló döntését.

A szerb kormányfő a változást azt követően jelentette be, hogy megbeszélést folytatott Aleksandar Vučić, szerb államfővel és Nikola Selaković külügyminiszterrel, és ezzel Vučić elnök kérésének tett eleget.

– Az elnök megérti és támogatja azt a kölcsönöség alapján hozott döntést, amely szerint Tarzan Milošević montenegrói nagykövetet persona non gratává nyilvánítjuk. Az elnök elmondta, hogy a konvenciók fontosak, de az élet, valamint a Montenegróval fenntartott kapcsolataink fontosabbak, és ezért ismételten baráti kezet kell nyújtanunk nekik.

– mondta a szerb miniszterelnök, aki bejelentette, hogy ezt a lehető leggyorsabban megteszik.

– Visszavonjuk a montenegrói nagykövet kiutasításáról szóló döntést. Ezt még ma este megtesszük.

Ana Brnabić ugyanakkor megjegyezte, hogy Vladimir Božović szerb nagykövet montenegrói kiutasítását nem lehet a nyilatkozataira alapozni, különösen azért nem, mert többször is testvériségre szólított fel.

A szerb miniszterelnök annak a várakozásának adott hangot, hogy Tarzan Milošević kiutasítását a fekete hegyek országában a jószándék megnyilvánulásának tekintik, és Szerbia jó kapcsolatokat alakíthat ki Montenegróval.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava