Connect with us

Autóipar

VILÁGFALU: A családom örült, hogy ha már külföldön próbálok szerencsét, csak a “szomszédba megyek”, nem túl messzire

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tamas lenart
A cikk meghallgatása

Bár nem vagyok teljesen biztos benne, hogy a középkorban Mate Rimacot szentté avatták volna, vagy máglyahalálra ítélik, arról azonban teljes mértékben meg vagyok győződve, hogy a horvát Rimac Automobili kontinensünk egyik újabb keletű csodája. Bár a céget nemrégen már bemutatta a BALK, most elsősorban a Rimac marketing- és kommunikációs osztálya vezető Marta Longinnak köszönhetően közölhetjük a Lénárt Tamással, a cég magyar nemzetiségű alkalmazottjával készített interjút. A Rimac Automobili egyik videójából kiderült, a Zágráb szomszédságában székelő technológiai cégnél a világ szinte minden részéről származó szakemberek dolgoznak – a legismertebb talán az amerikai Chris Porrit, aki a Tesla, az Apple és az Aston Martin után szegődött el a szentvasárnapi (Sveta Nedelja) vállakozáshoz. A körülbelül 100 külföldi között magyar is akad, a budapesti Lénárt Tamás gépészmérnök.

BALK Mi az ami Horvátországban más, mint otthon?

Lénárt Tamás Más irányból közelíteném meg a kérdést: számomra inkább az volt meglepő, amikor kiköltöztem, hogy mennyire hasonló a két a ország, a két társadalom. Sok barátom, kollégám dolgozik nyugati országokban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Svédországban. Az ő beszámolóik alapján volt egy elképzelésem arról, milyen lesz egy új országban dolgozni, aztán mikor kiköltöztem, azzal szembesültem, hogy mennyire otthonosan érzem magam itt, mennyire természetesnek hatnak az itteni dolgok. Persze, vannak különbségek is, a nyelv nyilvánvalóan teljesen más (a rengeteg közös szó ellenére is) és vannak különbségek a szokásokban, kultúrában is, de szerintem sokkal több köt össze minket, mint ami elválaszt. (… és szerintem ez igaz a többi szomszédunkkal kapcsolatban is, nem csak a horvátokkal.)c two

BALK Mi az amit jobbnak talál, mi az ami idegesíti?

Lénárt Tamás Az adminisztráció, a hivatali ügyintézés általában némileg nehézkesebb, vontatottabb Horvátországban, mint Magyarországon (néhány ellenpéldától eltekintve). Ami jobban tetszik itt, az például a színesebb konyhaművészet. A horvát konyhában könnyű megtalálni az ismerős ízeket, a magyar konyha hatását is, de emellett a mediterrán konyha jegyeit is magán hordozza sok-sok hallal, zöldséggel, olívaolajjal. Nagyon szeretem azt a szokást, hogy a pénteki ebéd általában valamilyen halféleség. Továbbá szeretem azt, hogy élénk a házi finomságok piaca, legyenek azok tejtermékek, tojás, ajvár, pálinka, bor, vagy húsféleségek Szlavóniából egy disznóvágásról, vagy házi olívaolaj Dalmáciából vagy Isztriából. Nagyon szimpatikus a horvátok pozitív hozzáállása is, hogy vidámak, élvezik az életet és egymás társaságát, amikor délutánonként beülnek a kedvenc kávézójukba a kollégáikkal, barátaikkal. Hogy mennyire élénk itt a társasági élet, jól mutatja, hogy milyen sok úgy nevezett “caffe bar” van, ahol délután kávéznak, este pedig söröznek, boroznak a helyiek. A bárok teraszai pedig kellemes tavaszi és nyári estéken élettel telivé teszik a várost is.

BALK Horvátországot csak egy állomásnak tartja-e pályafutása során, vagy esetleg tartósan is itt szeretne letelepedni?

Lénárt Tamás Nem igazán voltak kőbe vésett terveim, amikor kijöttem. Már csak azért sem, mert azt sem terveztem tudatosan, hogy kiköltözzek ide. Jött a lehetőség, én pedig éltem vele. De eleinte inkább úgy gondoltam, hogy ez egy állomás lesz a továbblépés előtt. Azóta viszont ez változott, szeretek itt lenni, mind szakmai, mind magánéleti szempontból. A cég, a Rimac Automobili nagyon jó irányba halad, és jelen pillanatban nem látok más helyet, ahol szívesebben dolgoznék. Szerencsésnek tartom magam, hogy az otthonhoz ilyen közel sikerült egy ilyen jó helyet találnom. De ugyanakkor arról sem tudnék és szeretnék lemondani, hogy valamikor a jövőben hazatérek Magyarországra.

BALK Van-e kapcsolata a zágrábi magyar közösséggel, más, Zágrábban élő magyarokkal?

Lénárt Tamás Ez még egy adósság magam felé. Néhány magyarral már találkoztam, de szeretnék még jobban megismerkedni a helyi magyar közösséggel. Érdekelne, hogy ők magyar szemmel hogy látják a helyi életet és a két ország kapcsolatát, összevetve az én gondolataimmal. Egyelőre ebben a szabadidőm szűkössége vetett vissza. Elsősorban a szintén külföldi kollégáimmal van a legközelebbi kapcsolatom. Körül-belül százan külföldiek a 800 fős Rimacban, és velük alkotunk egy szorosabb közösséget.

BALK Milyen sűrűn tud hazalátogatni (ha normális a helyzet, azaz nincs járvány)?

Lénárt Tamás Átlagosan havonta, néha sűrűbben, néha ritkábban. Van még egy magyar kollégánk, ő hetente ingázik, mert a barátnője Budapesten maradt, amikor ő elkezdett a Rimacnál dolgozni.

BALK Hogy fogadta a környezete, a kollégái az Ön elhatározását, hogy a Rimacnál vállal állást?

Lénárt Tamás Pozitívan fogadták. Az iparban dolgozó kollégáimmal már a Concept One bemutatása óta ismertük és szemmel tartottuk a céget, így amikor megtudták, hogy csatlakozom, büszkék voltak rám. A családom pedig örült, hogy ha már külföldön próbálok szerencsét, csak a “szomszédba megyek”, nem túl messzire.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava