Connect with us

AI

HORVÁT ROBOTIKA: Gideon fivérek, a raktárak urai, avagy jönnek a koronarobotok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

robot vision
A cikk meghallgatása

A zágrábi Gideon Brothers akkor vált igazán ismertté, amikor a 2019-ben a Schenker DB, a világ egyik legnagyobb logisztikai cége (több mint 17 milliárd euró éves jövedelem, 75.800 alkalmazott, több mint 2000 telephely világszerte) sikeresen kipróbálta lipcsei óriásraktárában a horvát robotokat, majd meg nem nevezett számú robotot vásárolt a 2018-ban Londonban Európa legjobb mesterséges intelligencia (AI) startupjává nyilvánított horvát gyártól.

Az emberhez hasonlóan látják a világot

A Gideon Brothers raktári anyagmozgató robotja 800 kilogramm teherbírása mellett cserélhető elemcsomagokkal is rendelkezik, így nem kell időt vesztegetni az újratöltésre.

A horvát robot abban is különbözik a hasonló megoldásoktól, hogy helyzetét a térben, az akadályokat és az elszállításra váró árut ún. vizuális percepció segítségével határozza meg, azaz az emberhez hasonló módon látja a világot.

A robotokat az Agy (Brain) elnevezésű mesterséges intelligencia irányítja, mélytanulást és képfelismerést alkalmazva.

– Ezek az ipari közegek dinamikusak, itt minden mozgásban van. Az emberek lerakják a palettákat az egyik helyen, ezek 15 percen belül eltűnnek, az ember elmegy a WC-re és otthagyja a villástargoncát a raktár közepén, ilyen helyzetekben a robotok korábbi nemzedékei elvesznek, emberi beavatkozás nélkül nem tudnak megbirkózni a problémával. A mi gépeink a raktárakban hasonló módon viselkednek, mint az emberek és külső segítség nélkül fel tudják találni magukat a váratlan helyzetekben

– mondta az RTL-nek nyilatkozva Milan Račić, a Gideon Brothers társalapítója.

Az autonóm villástargonca

korona robotIdén a zágrábi cég bemutatta újabb termékeit, az autonóm villástargoncát, valamint a nagy felületek fertőtlenítésre alkalmas “koronarobotokat” amelyek UV fénnyel, vagy fertőtlenítőszerek kibocsátásával önállóan végezik a kórházak, hivatalok, repülőterek, gyárak, iskolák fertőtlenítését.

Matija Kopić, a cég másik társalapítója ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Lider gazdasági magazinnak.

Elmondta, hogy a Gideon Brothers sikeresen terjeszkedik az Egyesült Államokban is, és hogy az új autonóm villástargoncák irányítószoftverét már leszállították az egyik legnagyobb amerikai termelőcégnek.

– Egy mesterséges intelligencián alapuló autonóm navigációs csomagról van szó, melynek alapját a saját fejlesztésű sztereovíziós kamerák alkotják. Hiszünk abban, hogy a vizuális percepció a kulcsa a világ hatalmas ipari-logisztikai járműflottája korszerűsítésének. A mi technológiánk az automatizáció mellett igyekszik előremozdítani az ember és gép együttműködését, mert véleményem szerint még sokáig együtt fognak dolgozni

– mondta a társalapító.

A Gideon Brothers robotjai természetesen Horvátországban is jelen vannak, az Atlantic Grupa, a Tokić és az Orbico raktárai mellett a Horvát Posta új, nagykapacitású csomagválogató központjában is szorgoskodnak.

Ez utóbbi a zágrábi repülőtér közelében helyezkedik el, és mint a posta büszkén hangoztatja, ez a legmodernebb csomagválogató létesítmény “Bécstől délkeletre”.

Miután a Horvát Posta éppen a minap írta alá szerződését az amerikai Amazonnal, lehet hogy a Gideon Brothersnak még egy új ügyfele támad Jeff Bezos személyében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava