Connect with us

Albánia

BÜNTETÉS: Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia is csatlakozik a Belarusz elleni EU-s szankciókhoz, Szerbia viszont nem

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Pénteken hét európai ország csatlakozott az EU-hoz a Belarusz elleni szankcióihoz, amely nem tagja az Európai Uniónak.

– A balkáni régióhoz tartozó Albánia, Montenegró és Észak- Macedónia, Izlanddal, Liechtensteinnel, Norvégiával és Ukrajnával együtt a 27 EU-tagállammal összhangban reagált, szankciókkal sújtva a fehérorosz kormányt, amiért az erőszakkal fojtaná el az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztását hozó, vitatott eredményű augusztusi választás utáni tüntetéseket

– jelentette be Josep Borrell EU-s diplomáciai vezető november 20-án.

Brüsszeli források szerint Szerbia és Bosznia- Hercegovina ugyanakkor nem hajlandó csatlakozni a Lukasenka és más belorusz tisztviselők elleni uniós szankciókhoz. Szerbia 2019 elején négy MiG-29 repülőgépet kapott Fehéroroszországtól.

Bosznia- Hercegovinában ebben a kérdésben nyilván a szerb álláspont érvényesül, jelenleg Milorad Dodik, boszniai szerb politikus az ország elnökségének elnöke, és a miniszterelnök is szerb származású.

November 19-én az EU kiterjesztette a korábbi, 50 tisztségviselőt, köztük magát Lukasenkát is érintő szankcióit Belarusz ellen. Az új büntetőintézkedések körébe több mint 20 intézmény, oligarchák és cégeik is beletartoznak. December közepétől kezdve nem kaphatnak vízumot egyetlen EU-tagállamtól sem, pénzügyi eszközeiket pedig befagyasztják.

Belaruszban tüntetések törtek ki az augusztus 9-i elnökválasztás után. Lukasenka, aki több mint két évtizede vezeti az országot, 80 százalék fölötti eredménnyel nyert, de a tüntetők szerint a kormány elcsalta a választást.

A fehérorosz rendőrség erőszakkal reagált, több ezer tüntetőt őrizetbe vettek, néhány tiltakozó meg is halt.

Az ellenzék több vezetője, köztük Lukasenko fő riválisa is, elmenekült az országból, míg másokat őrizetbe vettek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava