Connect with us

Bosznia

BLAMA: Tévedésből “rossz migránst” vettek őrizetbe, majd megőrzésre átadták a menekültügyi hivatalnak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dzenaza jsamin
A cikk meghallgatása

Szarajevó Kanton rendőrsége beismerte, hogy tévedésből “rossz migráns” ellen adott ki körözést, akinek semmi köze sincs a néhány nappal ezelőtt történt gyilkossághoz a bosznia-hercegovinai főváros Ilidža városrészében. A migránst elő is állították, de miután kiderült az ártatlansága, további intézkedésre átadták a menekültügyi hivatalnak.

Tévedésből vették őrizetbe

Szarajevó Kanton belügyminisztériuma sajátos rendőrnyelven megfogalmazott közleményében beismerte, hogy melléfogtak a bosnyák sajtót erősen foglalkoztató ügyben.

A véres támadás november 17-én a későesti órákban történt egy vendéglőben, ahol a migránsok “problémáztak”, ezért a tulajdonos a testvérét hívta segítségül, akit az egyik migráns leszúrt.

A kantonális rendőrség példás gyorsasággal közzétett egy fényképet is a feltételezett gyilkosról, majd még példásabb gyorsasággal el is fogta, csakhogy kiderült, hogy az illetőnek semmi köze sincs az esethez.

– A hivatalos helyiségekben folytatott bűnügyi eljárás és a szükséges ellenőrzések után megállapították, hogy az említett személy jelenleg nem köthető az elkövetett bűncselekményekhez, és tekintettel arra, hogy külföldi állampolgár – migráns, így őt átadták a bosznia-hercegovinai idegenrendészeti hivatal Szarajevó Kantonban működő kirendeltségének, ahol biztosítják ottani jelenlétét és felügyeletét

A nemrég lemondott bosznia-hercegovinai belügyminiszter tulajdonában lévő szarajevói Avaz napilap – amely így belügyi kérdésekben igencsak jólértesültnek számít – nem hivatalosan megtudta, hogy rossz utasítás alapján jártak el a különleges egység tagjai, és emiatt fosztották meg a szóban forgó személyt a szabadságától.

A szarajevói kantonális rendőrség közben közölte, hogy az illetékes ügyészség felügyelete alatt továbbra is “intenzív intézkedéseket tesznek” a bűncselekmény körülményeinek tisztázására és felderítésére.

Az eset annyira felkavarta a kedélyeket, hogy a bosznia-hercegovinai elnökség is foglalkozott az üggyel.

A testület részvéttáviratot is küldött, amelyben sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Egyúttal határozottan elítélte az erőszak minden formáját, ami a polgárok életét és vagyonát veszélyezteti.

Ez nem más, mint az ilyen esetekben szokásos sablonnyilatkozat, amiből nem derül ki, hogy történt-e valamilyen intézkedés az ügyben, mivelhogy a helyi lakosok elégedetlenek.

Ismét tüntettek

Koronavírus ide vagy oda, a helyi lakosok a hétvégén újabb demonstrációt tartottak, de már a fejlemények tudatában.

Szombaton délután 13 órakor mintegy száz ember gyűlt össze a Szarajevó Ilidža városrészében lévő Otes negyedben – magyarán ott, ahol a gyilkosság történt.

A fejleményekkel kapcsolatban az egyik tüntető azt mondta, hogy ami történt, az a hatóságok szégyene.

– El kellett veszítenünk egyik barátunkat, egyik testvérünket, hogy a kormány reagáljon. Arra kérem őket, hogy minél előbb találjanak megoldást erre a problémára. Ez figyelmeztetés a hatóságok számára, tőlünk fiatalabbaktól, akik készek vagyunk tenni valamit, hogy saját kezünkbe vegyük az ügyeket. Szánalmas és szomorú, hogy a kormánytól senki sem jött ki, és senki sem szólt hozzánk

– mondta az egyik demonstráló, akinek a nyilatkozata nem arra utal, hogy bízik a rendőrségben.

A demonstráció résztvevői tehát sürgős lépéseket követeltek a hatóságoktól, mert különben a saját kezükbe veszik az ügyek intézését. Ez viszont egy sablonfenyegetés, ami mögött egyelőre nincs tartalom.

Mindezzel európai szempontból az a probléma, hogy egy gyilkossal több lesz az Ó-kontinensen, ha az elkövető netalán sikeresen veszi a határokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava