Connect with us

Horvátország

NO COMMENT: Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete, amely szerint a működtetők/kiadók viselik a felelősséget a kommentelők agymenéseiért. A hírportálok tulajdonosai természetesen ellenzik a törvényt, legalábbis azokat a cikkelyeket, amelyek értelmében ők felelnek az olvasói kommentárok miatt. A kiróható pénzbírság a törvényjavaslat szerint 15 és 150 ezer euró között lesz. Ez már van akkora összeg, ami miatt a működtetők/kiadók zsenge korában elkaszálják a hozzászólás lehetőségét.

A “véleménygazdák” agymenése ellen

Az új horvát elektronikus médiatörvény, amelyet a kormány még valahol a tavasszal bocsátott közvitára, a kormányépület elleni merénylet után került ismét az érdeklődés középpontjába.

A kormány a merényletet követően hadat üzent a gyűlöletbeszéd minden formájának, és ennek melegágyaként különösen az elektronikus médiumokat, ezen belül pedig a közösségi médiát nevezte meg.

A politikai spektrum egészét lefedő trollok, és a szivárvány minden színében pompázó “véleménygazdákˇ” lázas tevékenységével mindenki találkozott már, így ezt nem kell különösképpen bemutatni, és arról is értesülhettünk már, hogy világszerte igyekeznek megtalálni a módját, hogy miként lehetne a “kollektív agymenést” valamilyen formában megrendszabályozni.

A horvát kormány elképzelései szerint az Elektronikus Médiumok Ügynöksége (Agencija za elektroničke medije) az eddiginél is nagyobb figyelemmel kísérné a horvát médiateret, az olvasói kommentárokért pedig a működtetőknek/kiadóknak kellene vállalniuk a felelősséget.

No comment, avagy a szólásszabadság diszkrét bája

A működtetők/kiadók természetesen tiltakoztak a javaslat ellen, mondván, hogy ez az olvasói kommentárok megszüntetéséhez vezet, mert a drákói szigorú pénzbüntetések (100 ezertől 1 milló kunáig, vagyis 15 ezer és 150 ezer euróig terjednek) mellet ezeket senki sem hajlandó bevállalni.

A működtetők/kiadók annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy ezzel a kormány csak azt éri el, hogy a kommentárok átköltöznek a globális közösségi hálózatokra, elvonva ezzel a hirdetők egy részét is.

Ezzel gyakorlatilag a nemzetközi közösségi hálózatok mögött álló nagy korporációkat támogatják, a horvát működtetők/kiadók ellenében.

Elvi síkon mozogva, említésre került még a világszerte visszaszorulóban lévő szólásszabadság is.

Mindig van egy kiskapu

Így például Vesna Alaburić, médiajogra szakosodott zágrábi ügyvéd a HINA horvát hírügynökség kérdésre válaszolva elmondta, hogy elvileg az Elektronikus Médiumok Ügynökségének véleménye nem befolyásolja a bíróságokat, akik döntenek egy-egy konkrét ügyben.

A médiajogász ugyanakkor elfogadhatatlannak találta, hogy ilyen nagy összegű pénzbírsággal sújtsák a működtetőket/kiadókat, csak azért, mert valaki úgy találta, hogy a megjelentetett tartalom gátolja a kiskorúak fejlődését, vagy ellentétben áll a környezetvédelmi törekvésekkel.

Alaburić véleménye szerint “a bíróságoknak minden szólásszabadságot érintő ügyben gondot kellene viselniük a szabad szólás jogáról, illetve az egyének és intézmények szabadságairól és az általános társadalmi értékekről.”

Végezetül, még csak annyit, hogy a törvényhozó nyilván figyelmen kívül hagyta annak lehetőségét, hogy egy horvát nyelvű portál esetleg külföldön jegyezteti be magát, mondjuk Palau szigetén, mert akkor nem büntetheti meg, bármit irkálnak is a cikkek alá az olvasók.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava