NO COMMENT: Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete


Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete, amely szerint a működtetők/kiadók viselik a felelősséget a kommentelők agymenéseiért. A hírportálok tulajdonosai természetesen ellenzik a törvényt, legalábbis azokat a cikkelyeket, amelyek értelmében ők felelnek az olvasói kommentárok miatt. A kiróható pénzbírság a törvényjavaslat szerint 15 és 150 ezer euró között lesz. Ez már van akkora összeg, ami miatt a működtetők/kiadók zsenge korában elkaszálják a hozzászólás lehetőségét.

A “véleménygazdák” agymenése ellen

Az új horvát elektronikus médiatörvény, amelyet a kormány még valahol a tavasszal bocsátott közvitára, a kormányépület elleni merénylet után került ismét az érdeklődés középpontjába.

A kormány a merényletet követően hadat üzent a gyűlöletbeszéd minden formájának, és ennek melegágyaként különösen az elektronikus médiumokat, ezen belül pedig a közösségi médiát nevezte meg.

A politikai spektrum egészét lefedő trollok, és a szivárvány minden színében pompázó “véleménygazdákˇ” lázas tevékenységével mindenki találkozott már, így ezt nem kell különösképpen bemutatni, és arról is értesülhettünk már, hogy világszerte igyekeznek megtalálni a módját, hogy miként lehetne a “kollektív agymenést” valamilyen formában megrendszabályozni.

A horvát kormány elképzelései szerint az Elektronikus Médiumok Ügynöksége (Agencija za elektroničke medije) az eddiginél is nagyobb figyelemmel kísérné a horvát médiateret, az olvasói kommentárokért pedig a működtetőknek/kiadóknak kellene vállalniuk a felelősséget.

No comment, avagy a szólásszabadság diszkrét bája

A működtetők/kiadók természetesen tiltakoztak a javaslat ellen, mondván, hogy ez az olvasói kommentárok megszüntetéséhez vezet, mert a drákói szigorú pénzbüntetések (100 ezertől 1 milló kunáig, vagyis 15 ezer és 150 ezer euróig terjednek) mellet ezeket senki sem hajlandó bevállalni.A működtetők/kiadók annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy ezzel a kormány csak azt éri el, hogy a kommentárok átköltöznek a globális közösségi hálózatokra, elvonva ezzel a hirdetők egy részét is.

Ezzel gyakorlatilag a nemzetközi közösségi hálózatok mögött álló nagy korporációkat támogatják, a horvát működtetők/kiadók ellenében.

Elvi síkon mozogva, említésre került még a világszerte visszaszorulóban lévő szólásszabadság is.

Mindig van egy kiskapu

Így például Vesna Alaburić, médiajogra szakosodott zágrábi ügyvéd a HINA horvát hírügynökség kérdésre válaszolva elmondta, hogy elvileg az Elektronikus Médiumok Ügynökségének véleménye nem befolyásolja a bíróságokat, akik döntenek egy-egy konkrét ügyben.

EZT OLVASTA(D)?
VUKOWAR: Emlékmenet, járvány és politikai kirakodóvásár

A médiajogász ugyanakkor elfogadhatatlannak találta, hogy ilyen nagy összegű pénzbírsággal sújtsák a működtetőket/kiadókat, csak azért, mert valaki úgy találta, hogy a megjelentetett tartalom gátolja a kiskorúak fejlődését, vagy ellentétben áll a környezetvédelmi törekvésekkel.

Alaburić véleménye szerint “a bíróságoknak minden szólásszabadságot érintő ügyben gondot kellene viselniük a szabad szólás jogáról, illetve az egyének és intézmények szabadságairól és az általános társadalmi értékekről.”

Végezetül, még csak annyit, hogy a törvényhozó nyilván figyelmen kívül hagyta annak lehetőségét, hogy egy horvát nyelvű portál esetleg külföldön jegyezteti be magát, mondjuk Palau szigetén, mert akkor nem büntetheti meg, bármit irkálnak is a cikkek alá az olvasók.

FRANCIA SOROZAT: A horvátok alig zárták le a tendert, a franciák máris lobbiznak

KIBERBIZTONSÁG: Csak védelmi célokat szolgál az új horvát-amerikai kiberbiztonsági központ, ha minden igaz

FELSZOROZTÁK: Szerbiában egy hónap alatt megtízszereződött a fertőzöttek száma, de messze még a kollektív immunitás

BLAMA: Tévedésből “rossz migránst” vettek őrizetbe, majd megőrzésre átadták a menekültügyi hivatalnak

TEMETÉS: Belgrádban örök nyugalomra helyezték Irinej szerb pátriárkát a Szent Száva templom kriptatermében

MASSZÍV TESZTELÉS: Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet, az ország a tömeges tesztelésre készül

BÜNTETÉS: Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia is csatlakozik a Belarusz elleni EU-s szankciókhoz, Szerbia viszont nem

KÍSÉRT A MÚLT: Emberi maradványokat találtak egy dél-szerbiai bányában

HÁZI KARANTÉN: Az egészségiügyi miniszter is összeszedte a vírust, pedig vigyázott

HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek

EP-JELENTÉSTEVŐ: Készen állunk a közvetítésre Szerbia kormánya és ellenzéke között

MINDENKIT TESZTELNEK: Hétfőtől Zágráb tömeges koronavírus-tesztelést jelentett be, az eredmény 15 percen belül megvan

ÁGYFOGLALÁS: Görögország kormánya ágyakat vesz el a magánkórházaktól a kezelhetetlenné vált COVID-19 járvány miatt

UNIÓS KÉRÉS: Az EU arra kéri Koszovót és Szerbiát, hogy ne nyisson nagykövetséget Jeruzsálemben

HOZTÁK-VITTÉK A MIGRÁNSOKAT: Embercsempész-hálózatot számolt fel a szlovén rendőrség

NO COMMENT: Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete

ÚJABB EGYHÁZFŐ: A koronavírus következtében elhunyt a szerb ortodox egyház feje

BOLGÁR BLOKKOLÁS: Boriszov bolgár miniszterelnök is megszólalt az észak-macedón csatlakozási tárgyalások ügyében

ÚJABB EGYHÁZFŐ BETEGEDETT LE: COVID-19 fertőzés miatt kórházba került a görög ortodox egyház vezetője, Hieronümosz érsek

“PROBLÉMÁS ORSZÁGOK”: Janša szlovén miniszterelnök Magyarország és Lengyelország mellett áll az EU-s jogállamisági vitában

Who The Fuck Are You?

FELBÉRELTÉK: Állítólag Dér Csabának kellett volna megölnie a szerb elnököt

A BOSZNIAI SZERB CHURCHILL: Megvonná a fűtést a fővárostól, mert az ottani választók nem az általa vezetett párt jelöltjére szavaztak

HÁTBASZÚRTÁK: Brutális gyilkosság Szarajevóban, a helyi lakosok elkeseredettek a migránsok viselkedése miatt

CIRKUSZT A NÉPNEK: Szerbiában ismét nyereményjátékkal harcol(ná)nak a szürkegazdaság ellen

MEGHALLGATÁS: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács feljelentéseket tett a helyiségnévtábla-rongálások ügyében

VUKOWAR: Emlékmenet, járvány és politikai kirakodóvásár

A MULTIETNICIZMUS SZÓVIVŐJE: Három zászló színei alatt tevékenykedik a nemrégiben kinevezett újvidéki tiszteletbeli konzul

LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az “Újvidék a vízen” projekt miatt

NEM BÜNTETLENÜL TÁVOZOTT: Meghalt a háborús bűnökért elítélt Tomislav Merčep volt horvát belügyminiszter-helyettes


Kalapis Rókus

Kalapis Rókus

1958-ban születtem, Újvidéken, 1988-tól Horvátországban élek. Akárcsak Balkanac kolléga, én is szeretek írni, csak nem annyira. A körmölésen túl videókat készítek, zenélek és szenvedélyesen vonzódom a gasztronómiához.
EZT OLVASTA(D)?
HÁZI KARANTÉN: Az egészségiügyi miniszter is összeszedte a vírust, pedig vigyázott

Facebook hozzászólások

0Shares
0