Connect with us

Magyarország

TALÁNY: A migránsok továbbra is Regőce felé tartanak, de miért? Talán, mert valahol létezik még egy alagút?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

korabbi regoce afganok
A cikk meghallgatása

A migránsok gyakori vendégek a magyar határ közelében lévő Regőcén (Riđica), ahol a szemközti Katymár térségében, a magyar határőrök júniusban egy szűk alagutat találtak. A regőcei lakosok annak idején kizárták a lehetőségét, hogy a faluból bárki is segíti a migránsokat, hogy illegálisan lépjék át a magyar határt. Ennek ellenére továbbra is rendkívül sok migráns fordul meg a falu térségében, valószínűleg nem véletlenül.

Valahol biztos van egy alagút

A belgrádi Prva TV jelentése szerint a zombori községben lévő falvak lakosságának vagyonát egyre gyakrabban veszélyeztetik a migránsok, akik betörnek az ottani ingatlanokba.

Ebben a tekintetben különösen nagy veszélynek vannak a kitéve a magyar határ közelében lévő Regőce, amelynek lakossága veszélyeztetve érzi magát.

Az első és igazi kérdés az, hogy a migránsok miért érkeznek nagy számban a faluba, ha tudják, hogy a magyar kerítésen nem juthatnak át.

– Az emberek kellemetlenül érzik magukat, főleg akkor, amikor csoportosan jelennek meg a falu központjában, máshol a faluban, vagy a környéken

– nyilatkozta Marko Gundić, a helyi közösség titkára, akinek a szavait mások is megerősítették.

– Ötvenfős csoportokban tűnnek fel, és ami a legnagyobb probléma, ezek mind fiatalok, idősebbek vagy nők nincsenek is köztük

– jelentette ki Srđan Simić, regőcei lakos.

– Öten-hatan erre indulnak, öten-hatan meg amarra. Aztán összevesznek maguk között, ki tudja, hogy miként viselkednek majd velünk szemben?

– tette fel a kérdést egy harmadik regőcei lakos a Prva TV-nek nyilatkozva.

Regőcén a migránsok még nem támadtak rá senkire sem a helyiek közül, de a helyi lakosság ennek ellenére fél a faluba érkező migránsoktól, akik egyre többen vannak.

Hétszer törtek fel egy házat

A falu környékén ugyanakkor szinte lehetetlen megvédeni az emberek szállásait vagy nyaralóit, amelyek a magyar határ közelében épültek.

Az egyik tulajdonos legutóbb 42 migráns talált a harminc négyzetméteres hétvégi házában, miközben további tíz migráns a ház előtt gyújtott tűznél melegedett.

– Eddig hétszer törték fel a házat, de nem ez a legnagyobb probléma, hanem a félelem, amit az emberek átélnek, akik az utcára sem merik kiengedni a gyerekeket

– mondta Mladen Vulinović.

A Prva TV tudósítója megemlítette, hogy a nyáron a magyar határőrök Katymárnál találtak egy alagutat. A feltételezések szerint a migránsok most is azért érkeznek a faluba, hogy valamilyen alagúton keresztül átjuthassanak Magyarországra.

A beszámoló szerint jelenleg nincsenek migránsok a faluban, mert pénteken (november 13-án) a rendőrség és a menekültügyi hivatal közös akciójában 363 migránst vittek vissza Zombor környékéről a Szerbia déli részén lévő Bujanovacra és Pirotba.

A rendőrök még őrzik a falut, a helyiek pedig abban reménykednek, hogy a migránsválság során nem pusztul el a vagyonuk, vagyis legalább az, ami még megmaradt belőle.

Fotó: afgán migránsok Regőcén, korábbi felvétel

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava