Connect with us

Bűnügy

PÉNTEK 13: Ismét elítélték Ivo Sanader exminiszterelnököt, és megbüntették a horvát kormányzó pártot is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A zágrábi megyei bíróság 8 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Fimi Mediaval kapcsolatos korrupciós perben, a jelenleg is kormányzó Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) pedig felelősnek nyilvánították Ivo Sanader és Branka Pavošević bűntetteiért.

Miután nem sikerült bebizonyítani, hogy eltulajdonított 15 millió kunát (mintegy 2 millió euró) Sanadert a bíróság arra kötelezte, hogy fizesse vissza a bizonyítottan törvénytelen úton szerzett 275 ezer kunát (kicsit kevesebb mint 40 ezer euró).

Ám, hogy mégsem maradjon minden ennyiban, a bíróság további körülbelül 2 millió euró elkobzására ítélte a volt horvát miniszterelnököt, hivatkozva a legális jövedelme és a vagyona közötti aránytalanságra.

Miután a bíróság lefoglalta a Horvát Demokratikus Közösség által a bíróságnál letétbe helyezett 2 millió kunát és a pénzügyminisztériumnál letétbe helyezett 300 ezer eurót, az ítélet értelmében a HDZ ezen felül további 10 millió 359 ezer kunát (mintegy 1,5 millió euró) köteles befizetni 15 napon belül az állami költségvetés javára.

Mladen Barišićot, a horvát vámszolgálat egykori vezetőjét és a HDZ valamikori kincstárnokát 2 év tíz hónapos, Branka Pavoševićet a HDZ pénztárosát 1 év négy hónapos elzárásra ítélték.

Ratko Mačekot a HDZ és a horvát kormány egykori szóvivőjét a bíróság ártatlannak találta és szabadlábra helyezte.

Vladimir Terešak, a horvát kormányzó párt jogi képviselője már bejelentette, hogy a HDZ felebezik a Fimi médiaügyében hozott nem jogerős ítélet ellen.

Terešak hangsúlyozta, hogy a pártot Ivo Sanader volt elnök és Branka Pavošević egykori pénztárnok tettei miatt ítélték el, és hogy a jelenlegi vezetésnek, valamint a tagságnak “semmi köze sincs az említett személyek bűncselekményéhez”.

Sanader ügyvédje jelezte, hogy “természetesen felebeznek”, és ezzel folytatódik a horvát igazságügyi szappanopera, Barišić és Pavošević ügyvédei viszont még nem nyilatkoztak arról, hogy elfogadják-e az ítéletet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava