Connect with us

Horvátország

NEMZETI STADION: Ki építse fel az új horvát nemzeti stadiont, netalán a diaszpóra?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A horvát labdarúgók pályán elért sikerei nincsenek egyenes arányban a sportághoz szükséges infrastruktúra állapotával, amely ahelyett, hogy fejlődne, napról napra csak romlik. A legrosszabb állapotban a nemzeti stadion van, amely a tavaszi földrengés óta már nézőket is alig fogadhat. A koronavírus – ha másra nem is – arra azonban mindenképpen jó, hogy egyelőre szőnyeg alá lehessen söpörni a problémát.

Ahogy Magyarországon, úgy Horvátországban is a labdarúgás a legnépszerűbb sport, amelynek nagy hagyománya és népes rajongótábora van.

A sportág népszerűségét tovább fokozta, hogy a nemzeti válogatott a 2018-as, Oroszországban rendezett világbajnokságon ezüstérmet szerzett, amit az egész ország hónapokig ünnepelt.

A foci népszerűségétől függetlenül az elmúlt években az olyannyira szükséges infrastruktúrába szinte alig fektettek, és ez egyre szembetűnőbb.

Akad ugyan némi kivétel, általánosságban azonban elmondható, hogy a horvát stadionok állapota országszerte igencsak rossz.

A legrosszabb a helyzet a nemzeti válogatottnak és a Dinamo Zágrábnak is otthont adó 37 ezer férőhelyes Maksimir stadion esetében.

A nemzet szégyene

A fővárosi stadiont az újságok hasábjain éppen ezért a nemzet szégyenének is szokás nevezni, hiszen az 1912-ben épült, jelenlegi formáját 1998-ban elnyerő arénában katasztrofális állapotok uralkodnak.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy az építmény a főváros tulajdonában van, amelynek nincs pénze egy ekkora létesítmény folyamatos fejlesztésére és karbantartására, a stadiont használó labdarúgószövetség és a Dinamo pedig nem szívesen áldoz pénzt arra, ami nem a saját tulajdona.

A Maksimir helyzetén tovább rontott a márciusi zágrábi földrengés, aminek következtében a lelátók nagyobb hányada használhatatlanná vált, és nézők fogadására alkalmatlanná vált.

Ennek ellenére a horvát válogatott itt játssza a vírus miatt egyébként is zártkapus mérkőzéseit, pedig az országban – mi tagadás – akadnak jobb állapotban lévő stadionok.

Oldja meg a diaszpóra!

A márciusi zágrábi földrengés által okozott károk helyreállítására a horvát kormány nemrég kihirdette felújítási programját, ám abban nem szerepel a használhatatlan sportaréna felújítása.

A nemzeti stadion sorsa így bizonytalanná vált.

Az előző években többször is közéleti vita alakult ki egy új nemzeti stadion építéséről, de a tervek mindig elakadtak, amikor szóba kerültek az “anyagi vonatkozások”.

A kormány álláspontja szerint az ország legsikeresebb klubjának, a Dinamo Zágrábnak, magának kellene gondoskodnia arról, hogy megfelelő stadionban játszhasson, ám a klub vezetősége szerint “erre nincs keret”.

Ugyanakkor sokan vélik úgy, hogy a horvát válogatott által a világbajnokságon kapott nyereményt nem kellett volna szétosztani, hanem az infrastruktúra fejlesztésébe kellett volna fektetni.

A médiában közben felröppent az ötlet, hogy a stadiont a horvát diaszpóra adományaiból lenne a legcélszerűbb felépíteni, amit felajánlásokon keresztül valósítanának meg, ám erről a külhoni horvátokat (egyelőre) nem kérdezte meg senki.

Annyi biztos, hogy ha nem lépnek az ügyben, akkor sem az ország legsikeresebb csapatának, sem a nemzeti tizenegynek nem lesz hol játszania a hazai meccseket.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava