Connect with us

Görögország

ÖSSZEOMLOTT: Az első nap leállt a virtuális oktatási rendszer, ezrek ültek az üres képernyők előtt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

grogo online virtualiws oktatas
A cikk meghallgatása

Mindössze egy órás használat után összeomlott a középiskolások online oktatási platformja, amely helyettesítette volna az iskolába járást. Diákok és tanárok ezrei ültek az üres monitorok előtt, mert nem működött a WebEx. Kezdetben a rendszer beengedte a diákokat az e-learning szobába, de a tanárok nem látták őket, ezért nem tudták elfogadni a belépési kérésüket. A görög oktatási minisztérium a platform üzemeltetőjét hibáztatja.

Minden szinten, szinte semmi

Kezdetben nem volt probléma, amikor az online órák elkezdődtek hétfő reggel 8 órakor.

Az első 40 perces óra után egy rövid szünet következett, 9 óra körül azonban a diákok és a tanárok hiába próbáltak visszalépni, csak az üres képernyővel és egy hibajelzéssel találták magukat szemben.

Görögországban 600 000 diák és 80 000 tanár “élvezhette” a váratlan “iskola és online iskola” nélküli napot az üres PC-je előtt ülve, miközben a “nagyszabású kísérlet megbarkácsolására” várt.

Egy angol nyelvű görög hírportál szerint Niki Kerameosz oktatási miniszter azzal fenyegette a diákokat ,hogy “hiányzással” büntetik az e-tanulástól való távolmaradást.

Nem vette azonban figyelembe, hogy háztartásonként átlagosan egy számítógép áll rendelkezésre, amire akár a gimnáziumban, líceumban lévő gyereknek és a távmunkára kényszerülő szülőnek is szüksége lehet.

Arról nem is beszélve, hogy az internetkapcsolat is problémás, főleg a városoktól távoli területeken.

Szofia Zaharaki, az oktatási miniszterhelyettes hétfőn azt mondta az állami televízónak nyilatkozva, hogy a diákoknak mobiltelefonjuk vagy táblagépük, sőt akár a vezetékes telefon(!) segítségével is részt tudnak venni az online oktatásban.

Hangsúlyozta , hogy nem lesznek “kimaradók” azok a hallgatók, akik a hétfői összeomlás miatt nem tudtak bekapcsolódni az online oktatásba.

A miniszter lemondását követelik

Két órával az online oktatás összeomlása után a minisztérium mindenesetre azt mondta, hogy a “probléma talán a WebEx miatt van”.

Zaharaki a Cisco által működtetett WebExet hibáztatta, mondván, hogy a minisztérium kapcsolatban állt a céggel, és hozzátette, hogy az egész EU-ra kiterjedő probléma merült fel a WebEx működésével kapcsolatban.

A WebEx részéről egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés a “jelentős operatív eseményről”.

A történteket követően a közösségi médiában a görögök az oktatási miniszter lemondását követelik, az ellenzéki pártok pedig hatalmas kudarcról beszélnek.

A szentelt víz és az internet

Egyes internetes portálok azért is bírálják Niki Kerameosz miniszter asszonyt, amiért kizárólag a Ciscoval létesített “munkakapcsolatot”, és az általa vezetett tárca nem dolgozott ki alternatívákat más platformok (Zoom, Microsoft Teams, Skype) bevonására egy összeomlás esetén.

A digitális kormányzás minisztériuma ugyanakkor arra kérte a görögöket, hogy tartózkodjanak az internet csúcsidőben történő használattól, és ne hátráltassák az online oktatást, valamint a távmunkát.

A görögök egy része a korszerűsítések elmaradásával és az internet lassúságával magyarázta a leállást.

Egyes rosszindulatú megjegyzések szerint a görög oktatási és vallásügyi minisztériumnak valamiféle áldást kellett volna kérnie az online oktatás elindítására. A minisztérium a rendkívüli intézkedések november 30-ra tervezett feloldása előtt esetleg még tehetne néhány próbálkozást például a szentelt vízzel, hátha attól rendbe jön a net.

Ha bebizonyosodik, hogy nem a WebExel volt probléma, akkor ez lesz a görög oktatási miniszter második nagy fiaskója a diákoknak szánt, de túlméretezett “ejtőernyős maszkok” szeptemberi kiosztása után.

(A Keep Talking Greece nyomán)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava