Connect with us

Bulgária

BALKÁNI ÁRAMLAT: A gázvezeték csatlakozott a szerbiai rendszerhez, ünnepség azonban egyelőre nem lesz a járvány miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Gyakorlatilag befejeződött a déli orosz gázvezeték balkáni szakaszának építése – írja a Szputnyik hírportál meg nem nevezett orosz bennfentes informátorokra hivatkozva.

Ez valójában a Török Áramlat balkáni szakasza, amelyet időnként Balkáni Áramlatként is emlegetnek a térségben.

A Szputnyik szerint a gázvezeték bolgár részét csatlakoztatták a szerbiai szakaszhoz, és ezzel befejeződött a Balkáni Áramlat megépítése.

– A gázvezeték befejezésével kapcsolatos hivatalos eseményeket a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg, az ünnepséget minden bizonnyal egy későbbi időpontra halasztják

– jelentette a Szputnyik az orosz médiára hivatkozva.

Bulgária 2019 januárjában döntött úgy, hogy folytatja a Török Áramlat ágának megépítését Szerbia felé, nem sokkal később – 2019 márciusában – megkezdődött a gázvezeték szerbiai szakaszának építése.

Aleksandar Vučić, szerb elnöke 2020 októberében megígérte, hogy Szerbia az év végéig befejezi a bolgár és a magyar határ közötti gázvezeték építését.

A Török Áramlat, amely január 8-án kezdte meg működését, a Fekete-tenger fenekén halad Oroszországtól a török ​​tengerpartig.

A szárazföldi tranzit folytatódik a szomszédos országok határáig, ahonnan a gázt már exportálják Görögországba, Bulgáriába és Észak- Macedóniába.

A teljes infrastruktúra kiépítésének befejezése után a gáz Szerbián keresztül Magyarországra is eljut, ahonnan folytathatja útját Európa más országai felé is.

Az összesen 930 km hosszú gázvezeték kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter gáz.

Az Egyesült Államok folyamatosan ellenezte a Török Áramlat építését.

Két nappal a csővezeték 2020. január 10-i megnyitása után Washington egyértelmű üzenetet küldött, hogy ellenzi a gázszállítás bolgár területen történő kiterjesztését az Európai Unióba.

– Az Egyesült Államok ellenzi a Török Áramlat gázvezeték második vonalát megépítését, amely a Délkelet- Európa Bulgárián keresztül történő gázellátását szolgálja, mivel ezt Oroszország geostratégiai lépésének tartja

– mondta David Hale az amerikai külügyminisztérium akkori helyettes politikai államtitkára.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava