Connect with us

Németország

EGY HÉT KÉSÉSSEL: Merkel örömmel támogatja Szerbiát az európai úton, amely azonban elég göröngyösnek tűnik
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Angela Merkel német kancellár gratulált Ana Brnabićnak Szerbia miniszterelnökévé történő, egy héttel ezelőtti újraválasztásához.

– Tisztelt Kormányfő! Újraválasztása alkalmából szívből gratulálok! A nemzetközi közösség fontos feladatok előtt áll egy kihívásokkal teli időben. A COVID-19 járvány globális következményei hangsúlyozzák az államok közösségén belüli többoldalú együttműködés szükségességét. Németország kifejezetten támogatja Szerbia európai perspektíváját. Szoros partnerként a szövetségi kormány továbbra is örömmel támogatja Szerbiát ezen az úton, amely magában foglalja a tervezett reformokat, különösen a jogállamiság, valamint a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálása terén. Sok sikert kívánok az új mandátumához

– írta Angela Merkel a szerb miniszterelnöknek küldött üzenetében.

Szerbia az utóbbi néhány évben fontos partnerként kezelte Németországot, Aleksandar Vučić még miniszterelnökként gyakran találkozott a német kancellárral.

A Merkel- Vučić találkozók száma összességében tíz felett van, amiből egy időben sokan azt a következtetést vonták le, hogy a Vučić a mentorának tekintette a német kancellárt.

Más megközelítések is léteznek, amelyek szerint Németország “túl sokáig támogatta Vučićot”.

Megjegyzendő, hogy a 2018-as első találkozót követően Merkel szinte szó szerint ugyanazt mondta, amit az Ana Brnabićnak írt mostani gratuláció tartalmaz.

Az akkori találkozót követően a német kancellár kiemelte, hogy Németország támogatja Szerbia európai útját, és hozzátette, hogy Szerbia csatlakozási tárgyalásai sikerrel végződhetnek a jogállamiságot és a Koszovót érintő kérdésekkel kapcsolatos reformok mentén.

Az összehasonlításból kiderül, hogy Németország két és fél évvel később is ugyanazokat az értékeket képviseli, az említett két kérdéskör újbóli feszegetése viszont arra utal, hogy egyik téren sem történt előrelépés, legalább is nem olyan, ami Németország, illetve Merkel kedvére lenne.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy az utóbbi időben, különösen Vučić elnöké választását követően Németország valamelyest kikerült a szerb vezetés fókuszából, amire ez a kissé megkésett gratuláció is felhívja a figyelmet.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava