Connect with us

Montenegró

ELVITTE A KORONA: Belehalt a fertőzés szövődményeibe a montenegrói szerb ortodox egyház feje, a “világegyetem gyászol”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

radovic
play icon A cikk meghallgatása

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox egyház feje. Elemzők szerint a metropolita kulcsszerepet játszott abban, hogy az augusztus végén lezajlott montenegrói választások után “szerb fordulatot” vett az ország. Szerbiában, illetve a szerb nemzet esetében az ortodox egyház sokkal szorosabb kapcsolatot tart fenn a politikai elittel, mint a szekularizáció terén jelentős eredményeket elért országokban.

A vallásügyi törvény

A 82 éves egyházi vezető október 6-án került kórházba Podgoricában, ahol azóta ápolták.

A politikától sem elzárkózó, gyakran szerb nacionalista nézeteket valló metropolita nem tartotta be a montenegrói kormány járványmegelőzési előírásait, és híveit is az elkerülésükre bíztatta.

A koronavírus megjelenése előtt, tavaly decembertől kezdve Amfilohije maga vezette a korábban elfogadott egyházügyi törvény elleni tiltakozásokat, az úgynevezett esti vallási felvonulásokat, a “litijákat”.

A jogszabály azért váltott ki felháborodást a szerbek körében, mert előírja, hogy a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz.

A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el.

A parlamenti választások

Aligha kétséges, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház felvonulásai és tiltakozásai indították el Milo Đukanović pártját a bukás felé.

Elemzők szerint Radovićnak kulcsszerepe volt abban, hogy az augusztus végén lezajlott montenegrói választások után “szerb fordulatot” vett az ország.

A választás napján a szerb főpap korán reggel maga is elment szavazni, hogy ezzel mutasson példát a híveknek.

– Bár 82 éves vagyok, és 52 éve állok az egyház szolgálatában, a mai napig soha nem voltam szavazni parlamenti választáson. Ezúttal azonban augusztus 30-án elmegyek

– nyilatkozta Amfilohije metropolita.

A 620 ezres Montenegró lakosságának mintegy harmada vallotta magát szerbnek a legutóbbi népszámláláson, a lakosság kétharmada azonban szerb ortodox vallású.

Amfilohije és a nacionalizmus

A szerb ortodox egyházban tartott belső választásokon Amfilohije Radovićot kétszer is jelölték pátriárkának – 1990-ben és 2010-ben – de egyik alkalommal sem választották meg.

A montenegrói főpap szélsőséges nézeteket vallott, a boszniai háború alatt közeli barátja volt Radovan Karadžić akkori boszniai szerb elnöknek, de “jó kapcsolatokat ápolt” Željko Ražnatović Arkannal is, aki hírhedt szabadcsapatával, a Tigrisekkel végiggyilkolta és harácsolta Kelet- Szlavóniát.

Arkan egységei egy ideig az ősi, montenegrói királyi város, Cetinje kolostorának “őrei” is voltak.

Az 1991-es horvátországi háború kitörés után Amfilohije Radović a dubrovniki harctéren kereszteket és ikonokat osztogatott a történelmi várost ostromló szerb és montenegrói csapatoknak.

Szélsőséges nacionalista érzelmeit akkor is kimutatta, amikor kitüntette a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Vojislav Šešelj csetnikvajdát.

Külön érdekeség, hogy Radović “komolyabb” pályafutását 1985-ben Bánát püspökeként kezdte. Verseci rezidenciáján megjelentek a szerb nacionalizmussal nemcsak kacérkodó értelmiségiek, mint például Vuk Drašković, Matija Bećković, Gojko Đogo és sokan mások.

Szerbiában (is) gyászolják

Az elmondottakból kiderül, hogy Amfilohije metropolitát igazából – nemzeti és vallási hovatartozása révén – leginkább a szerbek gyászolják mindenekelőtt Szerbiában, de Montenegróban és a boszniai Szerb Köztársaságban is.

Aleksandar Vučić szerb elnök az Instagramon fejezte ki együttérzését az egyházzal és a Radović által vezetett “hűséges néppel.

– Imádkozunk azért, hogy az Úr fogadja be a lelkét, ahol az igazak nyugosznak

– írta rövid bejegyzésében a szerb elnök az Instagramon.

Természetesen megszólalt Milorad Dodik is, aki most éppen a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, aki “orbitálisan szomorú lett” az Amfilohije metropolita haláról szóló hírtől.

– Ma nemcsak Montenegró és az egyházunk, hanem az egész világegyetem gyászol, mert Amfilohije metropolita tudományos és pasztorális munkájával helyet biztosított az ortodoxia nagyjai között

– mutatott rá a maga sajátos módján Dodik.

A montenegrói elnök is – annak rendje és módja szerint – részvétét fejezte ki ellenfele távozása miatt.

Milo Đukanović rámutatott, hogy Radović, mint szerb ortodox egyházi méltóság az elmúlt évszázad végén, és ennek az évszázadnak az elején a turbulens folyamatok szereplője és tanúja volt, mind Montenegróban, mind a volt Jugoszláviában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava