Connect with us

Horvátország

A TÁRGYAK ÉLETRE KELNEK: Több horvát nagyvárosban is elérhetővé vált az 5G hálózat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

5g hrvatska telekom
A cikk meghallgatása

A Horvát Telekom (Hrvatski Telekom, HT) bejelentette, hogy megkezdte az 5G hálózat kommerciális használatát az országban. A dolog szépséghibája, hogy a legjobb esetben is csupán próbaüzemről lehet szó, mivel a hatóságok országos szinten még nem folytatták le az eljárást az 5G-és frekvenciák koncessziójának odaítélésre.

A jövő távközlési hálózata

A német Deutsche Telecom horvátországi leányvállalata, a Hrvatski Telekom bejelentette, hogy Zágráb, Fiume, Split, Eszék, Szamobor és Szentnedele (Sveta Nedelja) települések területén kereskedelmi alapon elérhetővé vált az 5G hálózat használata.

– Ez fordulópontot jelent, nemcsak a Hrvatski Telekom, de a horvátországi távközlési ipar egészére nézve is, mivel ezzel megkezdődött a jövő távközlési hálózatának használata

– jelentette ki Kostas Nebis, a HT Igazgatótanácsának elnöke.

Az 5G brutális áteresztőképességének (bandwith) köszönhetően a jövőben számos új technológia könnyítheti/keserítheti meg az életünket.

A tárgyak életre kelnek

Ezek között szerepel a távgyógyászat (telemedicina), amelynek egyik csodája a robotkarral végzett sebészet, amit akár a világ másik felén élő sebész is felügyelhet, és az önvezető gépjárművek, az ún. “tárgyak internetje” (IOT, Internet of Things).

Ez azzal kecsegtet, hogy minden bennünket körülvevő tárgy “okos” lesz, de a szórakoztatóiparban is új korszakot nyithat, mivel végre elmerülhetünk a virtuális valóságban, és úgy nézhetjük végig a hangversenyt, szurkolhatjuk végig a focimeccset, mintha a helyszínen lennénk. Vírus nélkül.

A dolog szépséghibája, mint ezt a műszaki újságírók kifejtették, hogy legjobb esetben is csupán próbaüzemről lehet szó, mivel a hatóságok országos szinten még nem folytatták le az eljárást az 5G-és frekvenciák koncessziójának odaítélésre.

A HT szerint a “komerciális” használat úgy valósul meg, hogy a rendelkezésre álló frekvenciák egy részét használják fel 5G-és célokra. Ennek “technoblabla neve” is van, DSS (Dynamic Spectrum Sharing).

Van-e benne Huawei?

Egyelőre senki sem tette fel a kérdést, hogy a Hrvatski Telekom az új hálózat felállításánál használt-e kínai felszerelést, azaz milyen mértékben támaszkodott a Huawei megoldásaira?

Horvátország ugyanis nem írt alá semmilyen egyezményt, amelynek értelmében elkerülné a kínai eredetű távközlési felszerelést az 5G hálózat kiépítése folyamán.

Miután a németek még mindig nem határoztak arról, hogy beállnak-e a többi nyugati ország sorába, és megtiltják-e a Huawei-féle felszerelés használatát, lehet hogy ennek a látszólag jelentéktelen HT-kezdeményezésnek amolyan “próbalufi” jellege is van.

Mert valószínűleg nemcsak a horvátok figyelik feszült izgalommal, hogy a “Nagy Testvér”, vagyis az Egyesült Államok, miként reagál erre a kis szövetségesi rakoncátlanságra.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava