Connect with us

Horvátország

SPLITI FIESZTA: Felgyújtották az eget, a horvát belügyminiszter viszont összevonta a szemöldökét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

split sarga
A cikk meghallgatása

Szinte hihetetlen fieszta volt Splitben, ahol a Hajdukhoz kötődő Torcida szurkolói csoport színpompás tűzijátékot rendezett, szinte lángolt az ég a város felett.

Elsők voltak Európában

1950. október 28-án megalakult az első európai szervezett szurkolói csoport, a Torcida Split.

Az azidáig csak Brazíliában létező “torcidas organizadas” így átkerültek kontinensünkre, és a dalmát tengerpartról átterjedtek a kontinens minden csücskébe.

A legenda szerint a kezdő lökést a spliti Hajduk legendás (különben zágrábi születésű) kapitánya, Bernard Vukas adta, a brazil stadionok fantasztikus légköréről mesélve.

Akárcsak az 1911-ben a prágai U Fleků sörözőben megalapított Hajdukot, a Torcidát is egyetemi hallgatók hozták létre, és azóta követik jóban-rosszban a spliti labdarúgókat.

A Torcida már napközben megkezdte az ünneplést, délben ugyanis narancssárga füstködbe borították a parti sétányt. (Lásd a fenti képet!)

A csoport 70. “születésnapját” este elképesztő tűzijátékkal ünnepelte meg, s hogy némi magyar vonatkozása is legyen a dolognak, a spliti focicsapat egyik nagyobb támogatója az OTP Bank horvátországi ága.

RMT 1479 467629658 1

A horvát belügyminiszternek nincs tudomása arról, hogy a spliti Hajduk szurkolói bejelentették-e a “szülinapi bulit”, mert ha bejelentették volna, akkor biztos nem kapnak engedélyt rá.

– Azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy rendben van, ha nagy számban gyűlnek össze, nem tartják be a távolságot… Amíg ilyenek léteznek, addig bajban leszünk

– jelentette ki a Torcida-ünnepséggel kapcsolatos tömeges felvonulásra reagálva Davor Božinović horvát belügyminiszter, aki egyúttal a COVID-19 ellenes horvát válságstáb vezetője is.

split felvonulasjpg

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava