Connect with us

Demográfia

FEKETE ESZTENDŐ: A nyár folyamán 13 százalékkal növekedett a halálozások száma

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ElX81EDU0AIijA8
Listen to this article

A szerb parlament várhatóan ma fogadja el az új kormányt, amelyben hárommal több minisztérium lesz, mint az előző kabinetben. Ezek közül az egyik a családiügyi tárca, amelyet a Szerbiai Hazafias Szövetségnek (SPAS) osztottak le, vezetésével pedig egy kiszolgált újságírót bíznak meg. Boško Obradović, az erősen jobboldali Dveri vezetője azzal vádolta meg a Szerb Haladó Pártot, hogy plagizált, Szerbiában ugyanis a Dveri az a párt, amely mindig is a családokat helyezte előtérbe. De indokolt-e a családügyi minisztérium bevezetése?

Alighanem indokolt

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) közzétette a január–szeptember közötti időszakra vonatkozó adatait, amelyek szerint kedvezőtlen tendenciák tapasztalhatók a halálozások számában, különösen az elmúlt négy hónapban.

Az adatok szerint június és szeptember között a halálozások száma több mint 13 százalékkal volt magasabb, mint 2019 azonos időszakában.

A statisztikusok szerint 22 214 ember született élve és 35 201 halt meg idén az említett időszakban Szerbiában.

– A halálozások és az élveszületések számának változásai az idei év első kilenc hónapjában kedvezőtlenül alakultak. Ez különösen a nyári hónapokra vonatkozik, amikor a halálozások száma 13 százalékkal magasabb volt, míg az élveszületések születések száma megegyezett a 2019 azonos időszakának számával

– jelentette ki Goran Penev szerb demográfus a belgrádi Beta hírügynökségnek nyilatkozva.Booking.com

Mi várható?

Penev becslései szerint, ha az első kilenc hónapban megfigyelhető tendenciák folytatódnak az év végéig, akkor 2020-ban új “fekete” rekordok születnek.

– Nagyon valószínű ez a forgatókönyv, ami azt jelenti, hogy idén regisztrálnánk a legtöbb halálesetet a második világháború utáni időszakban, és hogy az élveszületések száma az elmúlt 120 évben a legalacsonyabb lehet. Ennek következtében ezzel negatív természetes növekedési rekordot állítanánk be. A halálozások és az élveszületések száma közötti különbség pedig meghaladná a 42 ezret, és ez több mint 5 ezerrel magasabb lenne, mint 2019-ben

– mondta a szerb demográfus.

Penev hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek “előzetes adatok”, ami azt jelenti, hogy a 2021 közepén várható végső adatok még kedvezőtlenebbek lehetnek, különösen a COVID-19 járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetre való tekintettel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava