Connect with us

Szerbia

ÁLLAMALKOTÓ POLITIKUS: A volt külügyminiszter lett a házelnök, a VMSZ államtitkári posztokat kap

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Alakulgat a szerb kormány, miután a na

pokban bejelentették, hogy hárompárti koalíció jön létre, amelyben formálisan a Vajdasági Magyar Szövetség nincs benne. Az új kormány a jelek szerint csak 2022 tavaszáig irányítja az országot, a következő elnökválasztásokkal párhuzamosan ugyanis parlamenti választásokat is tartanak Szerbiában. Egyes vélemények szerint a szerb elnök ezzel szeretne kibújni a legutóbbi parlamenti választásokkal kapcsolatos kritikák alól. Közben Ivica Dačić volt külügyminiszter távozott a külügyi tárca éléről, mert házelnökké avanzsált vagy bukott, ez nézőpont kérdése.

Miért nem maradhat külügyminiszter nélkül Szerbia?

Ana Brnabić átvette a külügyi tárcát Ivica Dačićtól, aki ezzel ugyan nem távozott a politikai szintérről, de nem lesz része a végrehajtó hatalomnak.

Hivatalos közlés szerint a kormányalakítással megbízott Ana Brnabić az új külügyminiszter megválasztásáig irányítja a tárcát.

Ez elvben azt jelenti, hogy a jövő szerdáig, de a gyakorlatban majd meglátjuk, bár már nem lehet túl sokáig halogatni a kormányalakítást.

Addig azonban formálisan szükség van egy szerb külügyminiszterre, hiszen október 28-án Belgrádba érkezik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akivel Dačić hivatalosan ezek után már nem tárgyal.

Az viszont nem kizárt, hogy az erősen ruszofil Dačić új pozíciójából kifolyólag fogadja Lavrovot, de az már egészen már kávéház.

Félretették Dačićot, vagy mégsem?

Napok óta nyílt titok, hogy a most már volt külügyminiszter a házelnöki tisztséget kapja meg a szerb parlamentben, amolyan fájdalomdíjként.

Maga az érintett “rosszindulatú és hozzá nem értő” megközelítésnek nevezte azokat a nyilatkozatokat, hogy politikai értelemben degradálták.

Azt viszont beismerte, hogy nehezére esik “lemondásokat aláírni”, amivel sejtette, hogy nem szívesen vált meg a külügyi tárcától.

Ivica Dačić retorikában azonban verhetetlen, így gyorsa áthidalta a váltást, érzékeltetve, hogy “felfelé bukott”.

– Minden állmalkotó politikus számára a legnagyobb megtiszteltetés, hogy a Szerb Köztársaság alkotmányozó és jogalkotó, legfelsőbb képviselőtestületi szervének az elnöke

– mondta a házelnöki tisztségbe áttessékelt volt külügyminiszter.

Az aligha vitatható el Ivica Dačićtól, hogy hatalmas karriert futott be a miloševići Szerbiai Szocialista Párt véresszájú szóvivőjétől az államalkotó politikusi miazmáig.

Tehát alakulgat

A Szerb Haladó Párt koalíciós partnerek nélkül is elegendő mandátummal rendelkezik, de a haladók mégis “koncentrációs kormányt” terelnek össze.

Ez magyarán azt jelenti, hogy sikerült egy tető alá hozni a parlamentbe bekerült szerb pártokat, így ellenzékben csak a kisebbségi bosnyák és albán pártok maradnak, vagyis mindazok, akik nem szerbek.

Szerbiát tehát a következő másfél évben – ha 2022 első felében valóban megtartják a parlamenti választásokat – egy háromtagú koalíció vezeti majd.

A június 21-i parlamenti választáson a Szerbiai Haladó Párt elsöprő győzelmet aratott, és a 250 mandátumból 188-at szerzett meg, így ennek a pártnak a képviseletében a régi-új Ana Brnabić vezeti továbbra is a kormányt.

Bekerült a kormányba a Szerbiai Szocialista Párt is, amely 31 mandátummal a második lett, és miniszteri tárcákhoz juthat az Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó által vezetett Győzelem Szerbiának elnevezésű lista is, amely mindössze 11 képviselői helyet biztosított magának a szkupstinában.

A VMSZ csak félig-meddig kormánypárt

A Vajdasági Magyar Szövetség a parlamenti választásokat követően szinte elsőként kötötte meg az alkut Aleksandar Vučić szerb elnökkel, amely szerint a VMSZ államtitkári posztokat kap az új kormányban.

A szerb elnök miniszteri posztot is felkínált a vajdasági magyaroknak, a VMSZ elnöke azonban elutasította, indoklása szerint ugyanis az meghaladja a párt képességeit.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a napokban a Pannon RTV Közügyek című műsorában megismételte, hogy ezután is államtitkári szinten vesznek részt a szerbiai végrehajtó hatalomban, bár szeretnék növelni az VMSZ által delegált államtitkárok számát.

A VMSZ elnökét azóta Belgrádban fogadta a szerb elnök, a találkozóról azonban keveset tudni, így az sem derült ki, hogy növekszik-e a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkárainak a száma.

https://www.facebook.com/pasztorvmsz/posts/194784878779458

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava