Connect with us

Magyarország

ÖNBÍRÁSKODÁS VAGY ÖNVÉDELEM? Botos emberek Szabadka környékén, miközben a magyar média “dezinformál”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szabadka környékén a csoportokba verődő helyiek botokkal fenyegetik meg a migránsokat szállító taxisofőröket. Dušanka Đurović, szabadkai taxisofőr arról tájékoztatta a Vajdasági Kutatási és Elemző Központot (VOICE), hogy kollégáját Martonoson, Horgoson és Magyarkanizsán “láthatóan ittas helyiek csoportja” tartóztatta fel. A csoport tagjai elállták az útjukat, és botokkal fenyegették meg őket, miközben magyarul és szerbül egyaránt szidalmazták őket “csak azért, mert migránsokat szállítottak”. A Vajdasági Független Újságíró Szövetség által működtetett portál által megkérdezett segélyszervezetei vezető szerint ez az utolsó figyelmeztetés az intézmények számára, hogy tegyenek valamit, mielőtt nem késő.

“Részegek” Martonos bejáratánál

– Egy kollégámmal két taxival mentünk. Beértünk egy gyengén megvilágított faluba, első járműként mentem, elhaladtam az első házak mellett, amikor kb. 30-40 ember ugrott elénk a bokrokból és a kapualjakból, botokkal, gumibotokkal és lécekkel hadonásztak, és azt ordibálták, hogy forduljunk vissza, mert idehoztuk ezeket a szemeteket, nem akarnak látni se minket, összetörnek bennünket, de nem engedik be ezeket a falujukba… Részegek voltak, bűzlöttek az alkoholtól. Szörnyű, ez nem normális, műveletlenség, olyan, mint a filmekben

– mondta Dušanka Đurović, a VOICE-nak nyilatkozva.

– Járművek is feltűntek körültünk, két magyar rendszámú autó elállta előttünk az utat, botokkal döngették a járműveket. Három ember jött oda hozzám, akik józannak tűntek, és azt mondták, hogy forduljunk vissza, és távozzunk, semmi sem történik velünk, de nem akarják, hogy migránsok jussanak be a falujukba, és hozzátették, hogy ehhez rendőrségi engedélyük van

– nyilatkozva a szabadkai taxisofőr nő, akinek a helyiek nem tudtak rendőrségi papírt felmutatni.

(A cikkhez csatolt felvételen a kamera 2019-et mutat, ezért nem tudni, hogy a videónak köze van-e a mostani eseményekhez.)

A feltartóztatott taxisok kihívták a rendőröket, de a “kialakult légkör miatt” nem tudták megvárni a kiérkezésüket, ezért a horgosi rendőrörsön tettek feljelentést.

Đurović úgy nyilatkozott, hogy nem érti az utóbbi időben tapasztalható “rasszista szemléletet” és az elszabadult idegengyűlöletet, hiszen a huszadik században sokan maguk is menekültek voltak.

Egy fekete dzsip Bácsszőlősön

Bácsszőlősön egy fiatalember, aki egy Range Rovert vezetett, megkerült engem, megpróbált leszorítani, és elzárni előttem az utat. Aztán kiugrott az utóból és fenyegetődzni kezdett: menj vissza oda, ahonnan jöttél, soha többé ne lássalak itt. Ha te idehozod ezeket (a migránsokat), akkor összetörjük az autódat, meg téged is, ha újra megjelensz itt

– emlékezett vissza az esetre a szabadkai taxisofőr, aki a palicsi rendőrségen tett feljelentést a történteket követően, mert a fiatal férfi veszélyeztette az az utasok és az ő biztonságát.

Đurović arra emlékeztetett, hogy az első ilyen eset Apatin környékén történt, amikor verbális támadás érte azt a két taxist, aki migránsokat szállítottak, az esetről készült felvétel pedig felkerült az internetre is.

– A taxisok félnek, de sokan nem beszélnek erről nyilvánosan. Az apatini felvételek felkerültek a közösségi oldalakra, és ezek után kezdődtek itt is ezek a támadások

– vélte Dušanka Đurović, szabadka taxisofőr.

Az állam csődje

Radoš Đurović (a Đurović név eléggé elterjedt a szerb nyelvterületen, feltehetően véletlen egybeesésről van szó), a menedékkérők védelmével és megsegítésével foglalkozó központ, vagyis az APC/CZA igazgatója a VOICE-nak elmondta, hogy a helyzet rosszabb a határok közelében, ahol “a legtöbb ember” van.

Đurović ritkán, vagy talán vagy sohasem használja a migráns vagy menekült szót, nyilatkozatai során szinte minden esetben “emberekről” beszél, vagyis csakis a “ljudi” kifejezéssel él a migránsok esetében.

– Különösen nehéz a helyzet, ahol több ember nem jut szálláshoz, ahol mindennaposak a magyar, a horvát és a román határ átlépésére tett kísérletek.

Az APC/CZA igazgatója szerint Szabadkán és környékén, a határ menti településeken nagy számban vannak migránsok, akik a szabadban tartózkodnak, igyekeznek feltalálni magukat, de senki sem segít rajtuk. Ez egy krónikus probléma, amely ma már “politikai és néhány más féle dimenziót is ölt”.

Szavai szerint az pedig már a végső segélykiáltás az intézmények felé, amikor a helyi lakosok maguk veszik kezükbe a dolgokat, hogy magukon segítsenek.

A magyar kártya

A segélyszervezeti vezető szerint a kialakult helyzetért nem a migránsokat terheli felelősség, de nem ítélhetők el a helyiek sem, akik tiltakozó akciókat szerveznek, viszont aggodalomra adhatnak okot a fent ismertetett akciók, amelyek csak a helyi hatóságok, a menekültügyi hivatal és a rendőrség összefogásával előzhetők meg.

Đurović emlékeztetett arra, hogy az illegális határátlépési kísérletek során sok embert (migránst) “visszalöktek” Magyarországról, és hogy a helyiek gyakran láttak megvert embereket (migránsokat), főleg férfiakat visszatérni a határról.

Ez szerinte nem éppen kellemes látvány, ami senkire sincs megnyugtató hatással.

Az APC/CZA igazgatója kitért a magyar média hatására is, ami a határ menti városokban leginkább a helyi lakossághoz jut el, aminek jelen van, és amely formálja a közvéleményt, ez pedig több, mint egyértelmű.

– Az itteni állampolgárok mindig ki vannak téve a média által Magyarország irányából érkező különféle nyomásoknak és dezinforációknak, amiről meggyőződtünk a Horgoson, Magyarkanizsán, Szabadkán és más településen végzett munkánk során. Sok embernek voltak pontatlan információi, amelyekkel felkerestek minket, hogy bizonyos problémákról megkérdezzenek bennünket. A sok dezinformáció, amelynek ki vannak téve, minden bizonnyal befolyásolja a hozzáállásukat

– mondta Radoš Đurović.

A VOICE a fenti esetekkel kapcsolatban a szabadkai és a nagykikindai rendőrigazgatósághoz fordult, amely a rend fenntartásáért felelős Bácsszőlősön és Martonoson, de mindezidáig nem kapott választ.

A Vajdasági Független Újságíró Szövetség által működtetett portál azonban egyetlen helyi lakost sem kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük a fenti incidensekről, pedig ha megteszi, akkor lehet, hogy kapott volna választ.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava