Connect with us

Bűnügy

MOST IS MEGÚSSZA? Belgrádban fejbelőtték azt a férfit, akit a Magyarországon raboskodó Dér Csabának kellett volna megölnie

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

usce sarac.
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc
Meghívlak a Revolutba

Strahinja Stojanović meggyilkolása óta éppen egy hónap telt el, és itt az újabb merénylet. Belgrádban, a Duna és a Száva torkolatánál található Ušće bevásárlóközpont parkolójában fejbelőtték Aleksandar Šaracot (35), amikor az autója felé tartott. A támadó hátúról két golyóval is megsebesítette a férfit. Az első jelentések szerint Šarac kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe, később azonban kiderült, hogy az orvosok még küzdenek az életéért, de állapota rendkívül súlyos.

Negyedszerre talán sikerült

A merénylet délután fél öt körül történt, a támadó állítólag piros kabátot, sapkát – és a járványügyi intézkedéseknek megfelelőlen – orvosi maszkot viselt – az utóbbit nyilván azért, nehogy megfertőzze áldozatát.

A merénylő menekülés közben eldobta, vagy elvesztette a bűncselekmény elkövetéséhez használt fegyvert, amelyet a rendőrség a helyszín közelében megtalált.

A bevásárlóközpontot negyedórára lezárták, amíg a rendőrség begyűjtötte a biztonsági kamerák felvételeit, amelyek talán segítenek a körülményeinek és elkövetőjének felderítésében.

A hasonló merényleteket Szerbiában „sačekuša” néven emlegetik, ezek lényege az, hogy a támadó akkor ront rá az áldozatára, amikor az éppen az autójával foglalatoskodik, vagy már a kocsiban ül.

A nyomozók ellenőrzik azt is, hogy Šarac milyen útvonalon érkezett a bevásárlóközpontba, feltételezhető ugyanis, hogy valaki követte, és mozgásáról tájékoztatta a támadót, aki később a garázsban kétszer is fejbe lőtte.

– A bevásárlóközpontban voltunk, amikor a lövöldözés történt. Lementünk a gyerekekkel, és indultunk volna haza, amikor megláttuk a rendőröket és a mentőket, akik újraélesztették, és hordágyon vittek egy férfit a rohamkocsihoz. Mivel most ujjlenyomatokat vesznek a környező autókról, nem férhetünk hozzá a kocsihoz

– mondta az Ušće bevásárlóközpont egyik látogatója, aki az áldozat közelében parkolt.

A bűnözés művészete

Aleksandar Šarac az Interpol által is nyilván tartott Pink Panthers, balkáni bűnözői csoport tagja, amely általában, de nemcsak nyugat-európai ékszerüzletek kirablásával foglalkozik.

Becslések szerint ennek a bűnszervezetnek 200-250 tagja van Szerbiából, Montenegróból, Horvátországból, Macedóniából és Bosznia- Hercegovinából.

Módszerük alapvető jellegzetessége a gyorsaság, egy rablás legfeljebb két percig tart, de van amikor egy perc alatt végeznek.

Ez a csoport hajtotta végre a szervezett bűnözés történetének legmerészebb lopásait, amelyeket az egyik kriminológus a „bűnözés művészetének” nevezett.

A bűnüldöző szervek úgy vélik, hogy a csoport több mint félmilliárd dollárt rabolt össze.

Több kontinens számos országban és több kontinensen működnek, a nevükhöz kötődik Japán legsikeresebb rablása, de ott hagyták kezük nyomát Svájcban, Franciaországban, Németországban, Monacoban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Egyesült Arab Emírségekben. A lista nem a teljeség igényével készült.

A Pink Panthers csoport bűncselekményeiről dokumentumfilm is készült 2013-ban, amely 51 másfél-két perces részletben fenn van a You Tube-on.

A negyedik próbálkozás

Aleksandar Šarac ellen már harmadik alkalommal kíséreltek meg merényletet az utóbbi 26 hónapban, és egyszer 2012-ben is el akarták tenni láb alól.

Legutóbb a Magyarországon raboskodó Dér Csaba kapta a feladatot, hogy végezzen Šaraccal, de ő tévedésből Šarac egyik rokonát lőtte le Belgrád Banovo Brdo városrészében.

Ezt megelőzően szintén tévedés történt, amikor a merénylők bombát dobtak Vukašin Vuleta Avdalovićnak, a szerb kosárlabda válogatott és a Partizán játékosának a házára.

A támadás azonban nem a rendőrség előtt ismeretlen Avdalovićnak, hanem a szomszédban lakó Šaracnak szólt.

Legelőször, nyolc évvel ezelőtt szintén bombát dobtak a házára, de akkor is megúszta a merényletet.

Most viszont a halál kapujában van.

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc
Meghívlak a Revolutba

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava