Connect with us

Európai Unió

VUKOWAR, ÚJRATÖLTVE: A Balkánon a múlt sohasem megy feledésbe, avagy kit érdekelnek a kilencvenes évek?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ovcara 2
A cikk meghallgatása

Lehet, hogy többen is értetlenül csóválták a fejüket a BALK horvátországi híradásán, hogy a rendőrség letartoztatott nyolc személyt Vukovár- Szerém megyében annak alapos gyanújával, hogy háborús bűnöket követtek el, azaz részt vettek a vukovári Ovčarán 29 évvel ezelőtt, 1991-ben lezajlott vérengzésben. Miért hír ez? Kit érdekelnek még a kilencvenes évek?

Honvédő háború, és egy anémiás miniszterelnök

A magyarázat egyszerű: Horvátországban a kilencvenes években lezajló függetlenségi, illetve honvédő háború ahogyan ezt errefelé nevezik, a mai napig élő, visszatérő téma.

A nemrég lefolytatott parlamenti választásokat megelőzően a szélsőjobb azzal támadta a Plenković-kormányt, hogy nem tett semmit a háborús bűnök feltárása érdekében.

A jobbszélen táborozók a miniszterelnököt előszeretettel nevezik “anémiásnak”, amivel arra céloznak, hogy Andrej Plenkovićot vérszegénység miatt felmentették a katonai szolgálat alól, és ezért nem vett részt a függetlenségi/honvédő háborúban.

Anélkül, hogy túlzottan belegabalyodnánk a huszadik századi délszláv háborúk történetébe, mondjunk csak annyit, hogy a sebek még mindig nem gyógyultak be, és hogy a szörnyű emberi tragédiák emléke még sokáig terheli az amúgy is hosszú emlékezetű balkáni népek viszonyait.

Az ovčarai vérengzés árnyai

Emlékeztetőül, Horvátország hivatalosan még mindig 1.468 eltűntnek nyilvánított személy sorsa, illetve 401 áldozat földi maradványai után kutat.

Zágráb már többször megismételte, hogy Szerbia nem számíthat az uniós csatlakozásra, amíg nem adja át azokat a jegyzőkönyveket, amelyek magyarázattal szolgálhatnának az eltűntekkel, illetve a tömegsírokkal kapcsolatban.

A letartóztatásokról szóló hír azért is nagy dolog, mert a bevitt személyek közül kettő állítólag ott állt az ovčarai “halálsorban”, amely ütötte, és kínozta a vukovári kórházból elhurcolt, megközelítőleg 260 sebesültet, amikor a szállítóeszközökről leszállítva a valamikori birkafarm hangárai felé vonszolták őket.

A vukovári kórházban fogságba kerülő mintegy 500 ember közül Veselin Šljivančanin, a Jugoszláv Néphadsereg montenegrói származású őrnagya válogatta a kivégzőosztag elé kerülőket, akik közül a legfiatalabb 16, a legidősebb 76 éves volt.

A kivégzésekben részt vett a Jugoszláv Néphadsereg I. gépesített brigádjának különleges egysége is, Miroslav Radić százados vezetésével.

Fotó: Wikipédia

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava