Connect with us

Fegyverzet

BAYRAKTAR TB2: Szerbia érdeklődik a török pilóta nélküli repülőgépek iránt, amelyeket az azeriek is használnak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bayraktar tb2
A cikk meghallgatása

Szerbia sok országtól szerez be fegyvereket. Ezek közé tartozik Franciaország, Németország, Oroszország és Kína, de feliratkozhat a listára Izrael és Törökország is. Aleksandar Vučić a napokban arról beszélt, hogy Szerbia érdeklődik a török pilótanélküli repülőgépek iránt.

Az azeriek is használják

Aleksandar Vučić szerb elnök olyan pilóta nélküli repülőgépeket szeretne beszerezni, amelyeket az azeriek is hasznának az örmények ellen nemrég kirobbant háborúban.

Zakir Hasanov, azeri védelmi miniszter júniusban jelentette be: Azerbajdzsán úgy döntött, hogy Bayraktar TB2 típusú drónokat vásárol Törökországtól.

Médiajelentések nem tartják kizártnak, hogy már be is vetették a török pilóta nélküli repülőgépeket az örmények ellen.

Bár az azerbajdzsáni védelmi minisztérium nem közölte, hogy milyen típusú drónokat használtak a fenti precíziós csapások végrehajtása során, a török TRT World hírportál azonban úgy véli, hogy Bayraktar TB2-t ​pilóta nélküli repülőkről van szó, amelyeket Azerbajdzsán csak néhány hónappal korábban kezdett beszerezni.

A török hírportál szerint a Bayraktar TB2 drón már bizonyított a szíriai és líbiai harcokban, és jelentős sikereket ért el a légvédelmi eszközök ellen.

Mindkét országban a pilóta nélküli drónok semmisíthették meg az orosz gyártmányú Pancir légvédelmi rendszereket.

Az azeriek számára a beszerzés nem lehetett túlzottan bonyolult, hiszen Azerbajdzsán és Törökország szoros katonai együttműködést folytat, a 2010-ben elfogadott azeri katonai doktrína ugyanis lehetővé teszi, hogy külföldi katonai támaszpontok létesüljenek az országban.

– Törökország katonai jelenléte Nahicsevánban, valamint egy ottani török katonai bázis esetleges felépítésének tervei fenyegetést jelentenek Örményországra, valamint Iránra és Oroszországra is


– mondta David Jamalyan, Örményország védelmi miniszterének volt tanácsadója a Jam News örmény híroldalnak.

Ilyen drónokat szeretne Vučić is

Számunkra valójában nem is az a lényeg, hogy Azerbajdzsán használt-e török drónokat, vagy csak ezután veti be őket az örmények ellen, hanem inkább az, hogy ilyen fegyvereket, vagyis Bayraktar TB2-t ​pilóta nélküli repülőgépeket szeretne beszerezni a szerb elnök is.

Aleksandar Vučić erről akkor beszélt, amikor bejelentette, hogy szombaton nagyszabású hadgyakorlatot tartanak, amelyen bemutatják az embereknek a szerb légierő rendelkezésére álló repülőket és helikoptereket, és első alkalommal felszállnak a “szerb drónok” is.

Ezek még nem török pilóta nélküli repülőgépek lesznek, hanem kínaiak, amelyekből Szerbia hatot szerzett be tavaly év végén.

De a szerb elnök eltökélt szándéka, hogy török drónokat vegyen.

– Nagyon érdekesek számunkra a pilóta nélküli repülőgépek, a jövőben mindenképpen többet vásárolunk belőlük. Majd meglátjuk, hogy sikerül-e megállapodnunk a törökökkel. Mindenesetre nagyon jó, és itt meg kell dicsérnem a török gyártókat – nagyon jó drónokról van szó


– fejezte ki elismerését a törökök irányába a szerb elnök.

Mindebből az következik, hogy ha Szerbia nem is jut hozzá a Bayraktar TB2 típusú drónokhoz, a csapásirány megvan: a szerbek az elkövetkező időkben pilóta nélküli gépeket vásárolnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava