Connect with us

Fegyverzet

IN VINO VERITAS: A horvátok szeretik a bort, de vajon melyik vadászgépet kedvelik (meg)?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

postup

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországban a jó bort ugyanúgy megbecsülik, mint Franciaországban, Itáliában vagy Magyarországon. A nemrégen lezajlott londoni a Decanter World Wine Awards borversenyen a horvátok alig szerepeltek rosszabbul a magyaroknál, 3 platina és 11 aranyérmet szereztek a magyarok 5 platina és 12 aranyérmével szemben. A horvát borkultusz mellett az alábbiakban szó lesz harci gépek beszerzéséről is, természetesen egy kis borozgatás mellett, amit szerzőnk sem vet meg.

Az európai Texas

A Balkánon – amit európai Texasnak minősítenék – mindenki tökéletesen tisztában van a római szentencia igazságával, még akkor is, ha foghíjas műveltsége nem terjed ki a latin nyelv ismeretére.

Lett légyen szó politikáról, üzletről, diplomáciáról vagy tudományos konferenciáról, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy leitassák a gyanútlan külföldit.

A logika egyszerű: még ha nem is szólja el magát akaratlanul borköztes állapotában, másnaposan nagyobb az esélye annak, hogy rábólint valamire, ami kedvezőtlen helyzetbe hozza.

A horvát különlegességekkel a jövőben még sokat fogunk foglalkozni, de visszakanyarodva a témához, megelégszünk annyival, hogy Horvátország abban különbözik a lőporszagú félsziget egyéb országaitól, hogy itt igenis létezik borkultusz.

Míg máshol a szesz munkaeszköz, orvosság és olcsó kábítószer, Horvátországban a jó bort ugyanúgy megbecsülik, mint Franciaországban, Itáliában vagy Magyarországon.

A nemrégen lezajlott londoni a Decanter World Wine Awards borversenyen a horvátok alig szerepeltek rosszabbul a magyaroknál, 3 platina és 11 aranyérmet szereztek a magyarok 5 platina és 12 aranyérmével szemben.

A horvát borászat, és a horvát borok

A horvát borászat különösen az utóbbi öt-hat évben fejlődött erőteljesen, jelentősen megnövekedett a kis magánborászatok száma, amelyek zömét fiatal, képzett borászok vezetik.

Ez felívelő trend gazdasági alapokon nyugszik, az erőteljes idegenforgalomnak köszönhetően megnövekedett a bor iránti kereslet, amelyet a tengerparti borászatok nem tudtak kielégíteni (a sziklás/karsztos horvát tengerparton véges a szőlővel beültethető parcellák mennyisége, nem nagyon nyílik alkalom a terjeszkedésre) így a kontinentális borászatok töltötték ki az űrt.

A megváltozott körülményeknek köszönhetően a bortermelésből ismét meg lehet élni, sőt jól is lehet élni, a piaci verseny pedig nemcsak az éves megtermelt bormennyiség mennyiségét, de minőségét is szinte egyik napról a másikra, meglepő módon megnövelte.

Ez még az egykori nagy állami borgazdaságok termékeire is érvényes, mint például az újlaki (Ilok) borgazdaságra, amely az utóbbi három évben jelentős mértékben feljavította a kedvező árú, ám eléggé silány tömegborát, az olaszrizlinget, amely graševina néven ismeretes.

Szóval aki tengerparti nyaralása alkalmával fehér bort iszik, szinte holtbiztos, hogy a kontinentális borokkal ismerkedik, amit persze, a büszke dalmaták nemigen kötnek a fureštek, azaz a turisták orrára.

Isztriában némileg más a helyzet, ott két helyi bor uralkodik, a furmintszerű malvázia (malvazija) és a teran vörösbor.

A dalmát tengerpart jellegzetes bora az autochton plavac szőlőből készült nehéz fanyar vörösbor, amit vízzel (ideális esetben esővízzel) illik inni, méghozzá nyáron egy rész bor és két rész víz, télen pedig fele-fele arányban.

Persze, van dalmát fehér bor is, csak mennyiségileg viszonylag kevés. Ha ráfut az ember, érdemes megkóstolni a Krk szigeti Žlahtinát (zslahtina), a čarai Pošipot vagy a Korčula szigetén őshonos, nevében is az ókori görög telepesek emlékét őrző Grk (azaz görög) szőlőfajtából készülő, azonos elnevezésű bort.

Vajon mivel kínálják meg Mike Pompeót?

Érdekel, hogy vajon mivel kínálják meg pénteken Dubrovnikban a horvátországi villámlátogatásra érkező Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, bár nagy a valószínűsége, hogy sem vino nem lesz, sem veritas.

Hivatalosan Pompeo Plenković miniszterelnökkel és Grlić- Radman külügyminiszterrel a vízumkötelezettség feloldásáról és a kettős megadóztatás elkerüléséről tárgyal, viszont biztosra lehet venni, hogy szóba kerül az LNG-terminál és az F-16-os vadászbombázók esetleges megvásárlásának ügye.

Amíg az LNG-ről szinte mindent tudni, az F-16-osokról csak annyit, hogy az Egyesült Államok hivatalos ajánlattal jelentkezett a horvát hadügyminisztérium nemzetközi pályázatára, s hogy ezen ajánlatban új F-16 block 70, az ún. F16 Viper gépek szerepelnek.

A tárgyalások annál is érdekesebbnek ígérkeznek, ha tudjuk, hogy tavaly meghiúsult a horvátok harci repülőgép-beszerzési kíserlete, amikor az Egyesült Államok nem egyezett bele, hogy Izrael eladjon 16 használt F-16, módosított, Barak típusú gépet Horvátországnak.

A jelenlegi helyzet az, hogy a horvátok kegyeiért az amerikaiak, a svédek a franciák és az izraeliek versengenek, ahol az első kettő új gépeket kínál megvételre, míg Franciaország és Izrael használt gépeket testálna rájuk.

Miután Horvátországban a egyes tagjain kívül senkinek miniszteri fogalma sincs arról, hogy az ország mennyi pénzt tud elkülöníteni erre a célra, a logika azt sugallja, hogy amennyiben az Egyesült Államok nem ad valamilyen számottevő kedvezményt, vagy nem „édesíti” meg másképpen az ügyletet, legnagyobb esélye ismét az izraelieknek van.

A svéd Gripen túl drága és politikai kötöttségekkel jár, az új F-16-osok valószínűleg többe kerülnek annál, mint amit Horvátország megengedhet magának, a használt Raphale minden kiválósága mellett túl nagy gép, és karbantartása, üzemeltetése is drága.

Tehát nem marad más, mint a használt izraeli F-16-osok, annál is inkább, mert nem megerősített értesülések szerint ez az ügylet technológia-transzfert és egyéb hadiipari közös projekteket helyez kilátásba.

Szerbia

Az amerikaiak és az ukránok nem tudnak szerb fegyverszállításról, magyar-szerb együttműködés

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Fegyverszállítás
Készülnek a lövedékek a szerbiai Yugoimport egyik gyárában (Forrás: Screenshot, YouTube)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Az amerikaiaknak és az ukránoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy szerb fegyverszállítás történt volna Ukrajnába, legalábbis hivatalosan és közvetlenül. Március 12-én a Reuters brit hírügynökség röpítette világgá a szerb fegyverszállítási hajlamra vonatkozó hírt egy állítólag kiszivárogtatott Pentagon-dokumentumra hivatkozva, magát a dokumentumot azonban nem közölte, és másoknak sem sikerült a nyomára jutniuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem létezett, mert a kiszivárogtatást követően a dokumentumok egy része eltűnt a világhálóról.

Magyar-szerb fegyverbarátság

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter „újabb hazugságnak” nevezte a Reuters állítását, és közölte, hogy Szerbia nem adott el, és ezután sem ad el fegyvereket az ukránoknak és az oroszoknak, de még a velük szomszédos országoknak sem.

Ebből következik, hogy Magyarországnak sem, habár Magyarország és Szerbia között védelmi téren folyik a kommunikáció, és kifejezetten jónak mondhatók a kapcsolatok, legalábbis erre a következtetésre lehet jutni Szalay- Bobrovniczky Kristóf magyar védelmi miniszter januári belgrádi látogatását felidézve.

Szalay- Bobrovniczky éppen az említett Vučević vendége volt.

Az MTI hírügynökség akkori jelentése szerint a magyar tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy szerb kollégájával érintették a két ország közötti katonai együttműködést, amely mindeddig „sokrétű volt és jól működött”, jelentsen ez bármit is.

Szavai szerint arra is kitértek, hogy milyen további, a védelmi ipart érintő együttműködést lehetne megvalósítani, mert – mint mondta – „Magyarország haderőfejlesztésének folyamatában kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a védelmi ipari építkezésre, és egyúttal a környező országok hasonló tevékenységeit is figyelemmel kísérik”.

Fegyverszállítás

A magyar védelmi miniszter januárban szerb kollégájának a vendége volt Belgrádban (Forrás: Instagaram, Miloš Vučević)

A szerbiai állami média beszámolója szerint Szalay- Bobrovniczky akkor arról is beszélt, hogy Magyarország és Szerbia katonai együttműködése kimondottan magas szinten van, és különböző formákban folytatódik.

– Együttműködés várható védelmi ipari téren, mert nagyon fontos az ipari kapacitások kiépítése a biztonság fokozása érdekében

– mondta a magyar védelmi miniszter Belgrádban.

Szerb jelentések szerint Vučević januárban azt hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint „a Magyarország és Szerbia közötti védelmi együttműködés új fejezete kezdődik”, ennek részleteire azonban – legalábbis a jelentések szerint – nem tért ki.

Bizonyos értelemben Szalay- Bobrovniczky januári látogatása mindenképpen a szorosabb katonai együttműködés kezdetét jelenti Szerbia és Magyarország között, az aktuális magyar védelmi miniszter ugyanis először járt hivatalos látogatáson Szerbiában, amihez kétségkívül hozzájárult az Aleksandar Vučić szerb elnök és az Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti kapcsolatok erősödése.

A nagykövetségek nem tudnak róla

Ami a Reuters jelentését illeti, az Egyesült Államok és Ukrajna is reagált a brit hírügynökség állításaira, miszerint Szerbia állítólag beleegyezett abba, hogy fegyvereket szállítson a hadban álló Kijevnek, és lehet, hogy ezt már meg is tette.

A két nagykövetség közlése azonban nem került annyira a figyelem középpontjába, mint a szerb „fegyverszállítási hajlam”, amelyet a Reuters egy általa sem prezentált állítólagos dokumentum tartalmára hivatkozva feltételezett. Tudomásunk szerint maga a Reuters sem számolt be a nagykövetségi álláspontokról, pedig a fegyverszállításról szóló tudósításában külön megjegyezte, hogy Ukrajna belgrádi nagykövetsége nem reagált azonnal a kérdéssel kapcsolatos megkeresésre.

Ezek után illett volna legalább a belgrádi ukrán nagykövetség álláspontját megemlíteni a csütörtök (április 13-i) reggeli „háborús összefoglalóban”, amelyben a Reuters visszaidézte saját állítását, miszerint „Szerbia beleegyezett abba, hogy fegyvereket szállít Kijevnek”.

Ugyanebben az összefoglalóban szerepel az is, hogy Washington aggodalmának adott hangot amiatt, hogy „Magyarország továbbra is az Oroszországgal való kapcsolatok ápolására törekszik”.

A szerb elnök néhány órával a feltételezett szerb fegyverszállításról szóló hírügynökségi jelentését követően fogadta Christopher Hill amerikai nagykövetet, de a találkozót követően utalás sem történt arra, hogy a fegyverszállítással kapcsolatos témát érintették, pedig aligha hihető, hogy ezt nem tették meg.

A félreértések elkerülése végett érdemes megjegyezni, hogy Hillt nem a Reuters jelentése miatt hívták be a szerb elnöki hivatalba, a Vučić- Hill találkozót ugyanis már előbb tervbe vették, és egy nappal a Reuters-hír megjelenése előtt a szerb sajtóban be is jelentették.

Újságírói felelősség kérdése

Az kétségkívül igaz, hogy szűkszavúak az üggyel kapcsolatos jelentések – hosszas bogarászás után azonban kiderült, hogy az amerikai és az ukrán nagykövetség miként reagált, igaz nem a Reutersnak, hanem a Szabad Európa Rádiónak (RFE/RL) nyilatkozva.

Az amerikai nagykövetség arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy „bizalmas információkat nem kommentálhatnak”, de hozzátette, hogy „tudomásuk szerint Szerbia nem ad el fegyvereket Ukrajnának”.

Az ukrajnai nagykövetség az üggyel kapcsolatban azt közölte ugyancsak a Szabad Európa Rádióval, hogy „nincsenek információik Szerbiából Ukrajnába szállított fegyverekről.

Az ukránok azt mondták, hogy ebben a témában a szerb vezetők korábbi, nyilvánosan elhangzott nyilatkozatai vezérlik őket.

Aleksandar Vučić szerb elnök körülbelül egy hónappal ezelőtt, az kormányközeli mash.ru által kirobbantott botrány idején kijelentette, hogy Szerbia nem exportál fegyvereket a konfliktusban részt vevő egyik félnek sem, és ezzel kapcsolatban azt a szerb szólást használta, hogy hazája „olyan tiszta, mint a könny”.

Ráadásul az állandó szereplési viszketegségben szenvedő Ivica Dačić szerb külügyminiszter, aki első miniszterelnök-helyettesként is funkcionál, a Reuters hírére reagálva most írásbeli nyilatkozatban ismételte meg, hogy az ukrajnai orosz invázió kezdete óta Szerbiából nem exportáltak fegyvert a konfliktusban részt vevő egyik félnek sem.

Azzal persze tisztában kell lennünk, hogy ha netalán lett volna szerb fegyverszállítás, az említett tényezők akkor is „úgy cáfoltak volna, mint a vízfolyás”, nem véletlenül használjuk kicsit kifacsarva ezt a szókapcsolatot.

Szerbiát nem érdekli

Nem szeretnénk azonban ezzel zárni a cikket, a szerbiai katonai szakértők többsége ugyanis egyetért abban, hogy szerb fegyverek ezután is eljutnak Ukrajnába, ahogy eddig is eljutottak „többszörös áttételen” keresztül, vagyis több ország érintésével.

Ezt maga a szerb védelmi miniszter sem zárta ki sem most, sem az oroszok által kirobbantott botrány alkalmával, csak hogy ez Szerbiát nem érdekli.

Miloš Vučević egy hónappal ezelőtt a szerbiai parlamentben azt mondta, hogy Szerbia „nem exportál katonai felszerelést és fegyvert sehova sem, ahová az nem engedélyezett”.

Hozzátette azonban, hogy „az viszont nem tartozik Szerbiára, hogy a magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e, és adnak-e el szerb fegyvereket más országok kereskedőinek”.

Ezzel kapcsolatban azonban arra nem történt utalás, hogy ebben milyen szerep juthat a szerb magáncégeknek, amelyeknek a tevékenysége bizonyára nem ismeretlen a szerb védelmi minisztérium és általában a szerb vezetés előtt.

Vučević most is elmondta, hogy mindig fennáll a lehetősége, hogy szerb fegyverek jutnak be a konfliktusos térségbe, de állítása szerint „ennek semmi köze Szerbiához”.

A szerb védelmi miniszter úgy vélte, hogy „ezért azok az országok felelősek, amelyek esetleg nem tartják tiszteletben a nemzetközi normákat, a szerződéses megállapodásokat és az üzleti gyakorlatot”.

Miután ezt részletesen kielemeztük, érdemes megjegyezni, hogy a szerb fegyverszállítás csak egy csepp a tengerben, mert miközben mi azon rágódunk, hogy volt, vagy nem volt, vagy éppenséggel lesz-e szerb export, minden oldalról – Irántól kezdve Törökországon keresztül az Egyesült Államokig – ömlik a fegyver az ukrán-orosz hadszintérre.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava