Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

HAZALÁTOGATOTT: Miért zuhant le a szerb hadsereg utolsó MiG-21-es gépe?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mig21
A cikk meghallgatása

Szeptember 25-e fekete betűkkel kerül be az ukrajnai és a szerbiai légierő történetébe. Délelőtt a szerb hadsereg MiG-21-es vadászgépe zuhant le, az esti órákban pedig egy ukrán katonai gép járt szerencsétlenül. A BALK ezúttal csak a szerbiai esettel foglalkozik, mert ez tartozik egy balkáni magazin “hatáskörébe”.

Az utolsó MiG-21

A szerb hadsereg MiG-21UM típusú gépe repülési gyakorlaton volt, amikor szerb-boszniai határ közelében lévő Brasina település egyik épületére zuhant.

A szerencsétlenség következtében mindkét pilóta életét vesztette, az épület környékén tartózkodó férfi pedig égési sérüléseket szenvedett, de túl van az életveszélyen.

A szerbiai védelmi minisztérium állatása szerint a repülőgép indulás előtt átesett az ilyenkor szokásos ellenőrzéseken, és teljes mértékben megfelelt a repülési követelményeknek.

A szerencsétlenség kivizsgálására ugyan két bizottság is alakult, ám a lezuhant katonai gépek esetében ritkán fordul elő, hogy a vizsgálat eredményét a közvélemény elé tárják.

Az isztambuli látogatáson tartózkodó Aleksandar Vučić nagy tragédiának nevezte az történteket, aminek az egyik esetleges okát is felvázolta.

– Elég nagy problémáink vannak a pilóták számát illetően, ezért a pilóták igazi kincsnek számítanak, és így ez egy nemzeti tragédia azon túl, hogy elvesztésük a szülők és gyermekek számára fájdalmat jelent

– mondta a szerb elnök az utolsó szerb MiG-21-es elvesztését követően.

Általában nem a technika mondja fel a szolgálatot

A szerencsétlenül járt gép igencsak régi darab volt, 1986 óta, vagyis 34 évig repült a Jugoszláv Néphadsereg, majd a Szerb Hadsereg kötelekében, igaz 2010-től 2016-ig nagyjavításon volt, majd egy rövid repülési időszakot követően félretették, és csak idén májusban vették ismét elő.

– Műszaki értelemben nem a kor nem jelent problémát, mert a gépet felújították. Tapasztalatból tudjuk, hogy a legtöbb ilyen szerencsétlenséget, sajnos, általában az emberi tényező idézi elő. A technika ritkán mondja fel a szolgálatot, és amennyire én tudom, ez volt a negyedik ilyen eset a Szerb Hadsereg történetében az utóbbi tíz évben

– jelentette ki Petar Vojinović repülési szakértő, a TangoSix repülési hírportál szakértője.

A rendelkezésekre álló adatok szerint a MiG-21-esek a Szerb Hadsereg oktató- és felederítőgépként szolgáltak, és az időjárási körülményektől függetlenül bármikor bevethetők voltak.

A most lezuhant regülőgép az egyike volt azoknak a MiG-21-eseknek, amelyeket még a volt Szovjetunióban gyártottak, ezért igazi “old timer”, ami miatt rendkívül nehéz volt alkatrészeket találni hozzá.

A pilóta “hazalátogatott”

A szerbiai Pink Televízió szerint a tragédiát csak fokozza, hogy az egyik pilóta a szerencsétlenség helyszínével szomszédos faluban, Donja Norinában született.

Az utolsó szerb MiG-21-es a Belgrád melletti batajnicai katonai repülőtérről szállt fel.

Az egyik pilóta, Zvonko Vasiljević, fél órával a felszállás előtt felhívta édesanyját, akinek jelezte, hogy átrepül a szűlőfaluja és a családi házuk fellett.

A Pink Televízió szerint a MiG-21-es Vasiljević nagynénjének a házára zuhant a szomszédos Brasina településen.

A BALK nem tudja megmondani, hogy valójában mi okozta az utolsó szerb MiG-21-es katasztrófáját, a lehetséges okokat azonban felsoroltuk.

Ezek közé tartozik a szerb légierőnél tapasztalható pilótahiány, a gép kora, az alkatrészek hiánya és természetesen az emberi tényező.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava