Connect with us

Bulgária

MÁR MEGINT: Ismét orosz diplomatákat utasított ki Bulgária kémkedés vádjával

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

block70
A cikk meghallgatása

Újabb orosz diplomatákat utasított ki Bulgária kémkedés vádjával. A szófiai külügyminisztérium bejelentése szerint ezúttal két orosz diplomatának kell 72 órán belül elhagynia az ország területét, mert államtitkot képező adatokat gyűjtöttek, hogy azokat idegen államnak, illetve szervezetnek adják át. Moszkva szerint “a kitalált vádakon alapuló kiutasítás károsan befolyásolja a kétoldalú együttműködést”.

Egy év alatt háromszor

Az utóbbi egy évben ez már a harmadik eset, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki a bolgárok kémkedés vádjával.

Tavaly októberben egy, idén januárban kettő, most pedig újabb két orosz diplomata kiutasítását rendelték el.

Az ügyről szóló első hírekből csak annyit lehetett tudni, hogy a bolgár hadiipar, illetve a bolgár hadsereg fegyverzetével kapcsolatban gyűjthetett adatokat a két orosz.

Ezen a területen évtizedek óta olyannyira szoros szálak kötik össze a két országot, hogy egy bolgár internetező fel is tette az értetlenkedő kérdést a világhálón:

– Orosz diplomaták kémkedtek a bolgár hadsereg haditechnikája után, amely 98 százalékban orosz. Vajon mi idióták vagyunk…

A csütörtöki szófiai sajtójelentésekből azonban kiderült, hogy Szergej Nyikolasint és Vagyim Bikovot, a szófiai orosz kereskedelmi kirendeltség munkatársait nem az orosz, illetve az orosz technológia alapján Bulgáriában gyártott fegyverek érdekelték.

Másra voltak kíváncsiak

A 24 csasza című bolgár napilap beszámolója szerint elsősorban a bolgár légierőnél hadrendbe állítandó F-16 Block 70 típusú amerikai gépek álltak a figyelmük középpontjában.

A gyanú szerint személyük akár összekapcsolható azokkal a robbanásokkal is, amelyek az utóbbi időben történtek bulgáriai hadiüzemekben.

A két orosz még olyan kapcsolatokat is keresett, hogy elérjék: mindenekelőtt a Kreml által jóváhagyott bolgár üzemekben javítsák az orosz gyártmányú haditechnikát.

A novinite.bg hírportál szerint Bulgária nyolc darab F-16 Block 70 vadászgépet vásárol a légiereje számára 2,2 milliárd leva értékben, s a gépeket 2024-ig kapja meg.

Kraszimir Karakacsanov védelmi miniszter június elején vetette fel, itt lenne az ideje, hogy megvizsgálják újabb nyolc darab F-16 Block 70-es repülőgép megvásárlásának a lehetőségét, mégpedig úgy, hogy eladják a bolgár légierő MiG-29-es gépeinek egy részét.

A 24 csasza úgy értesült, hogy a két orosz elsősorban a bolgár fegyveres erők modernizációs terveiről gyűjtött minősített információkat. Nyikolasin 2016-tól kezdődően, míg Bikov csak a múlt évtől, mert akkor érkezett Bulgáriába.

Az F-16 Block 70 gépek fenntartásával kapcsolatos lehetőségek és kapacitások érdekelték őket, valamint a légierő pilóta nélküli repülőgépekkel kapcsolatos tervei.

A második fő irány

Tevékenységük második fő iránya az volt, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki a védelmi minisztériumban olyan tisztségviselőkkel, akiknek közük van a haditechnikai javítások megrendeléséhez.

A szófiai napilap megjegyezte, hogy bár Bulgária a NATO tagja (2004), mégis hatalmas összegeket fizet Moszkvának az orosz haditechnika javításáért.

A bolgár lap szerint az orosz kémek adatokat gyűjtöttek a bolgár hadiüzemek tevékenységéről, terveiről és feladatairól is.

A bolgár újság felvetette, az orosz katonai hírszerzés bulgáriai aktivizálódása egybeesett azokkal a furcsa incidensekkel, amelyek az utóbbi években bolgár gyárakban történtek.

A lap szerint bizonyítás kérdése, hogy vajon a most kiutasítottaknak, illetve más orosz kémeknek közük lehetett-e azokhoz.

Moszkva cáfol

A moszkvai külügyminisztérium a bolgár sajtóban is ismertetett állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a két orosz diplomata kiutasítása károsan befolyásolja a kétoldalú együttműködést.

Moszkva sajnálkozását fejezte ki, hogy a hivatalos Szófia kitalált vádaskodások alapján nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz kereskedelmi kirendeltség két munkatársát.

Mindezt olyan kitervelt kísérletnek tekinti, amelynek az a célja, hogy károkat okozzon a konstruktív orosz-bolgár együttműködésnek.

Az orosz külügyminisztérium hozzáfűzte, hogy a későbbiekben hozzák nyilvánosságra a válaszlépéseket.

Kép forrása: Lockheed Martin

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava