FŐ A BIZALOM: A szerb elnök szerint Oroszországot és Szerbiát őszinte barátság köti össze, Moszkva nem ejti Vučićot, sőt!

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Öt nappal a washingtoni szerződés aláírását és egy nappal az oroszokkal tervezett közös hadgyakorlat lemondását követően megtörtént az első kapcsolatfelvétel Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alaksandar Vučić szerb elnök között. Vučić az Instagramon számolt be arról, hogy telefon beszélt orosz kollégájával. A szerb elnök közleményében hangsúlyozta, hogy Oroszországot és Szerbiát őszinte barátság köti össze.

Az oroszok igazodnak a szerbekhez(?)

Ez volt az első beszélgetés Szerbia és Oroszország vezetője között a washingtoni megállapodás aláírása és a közös hadgyakorlat lemondása után.

Aleksandar Vučić Instagram-profilján kiemelte, hogy Putyinnal a balkáni helyzetről folytatott eszmecserét, és megbeszélték a stratégiai szerb-orosz partnerség aktuális kérdéseit, ideértve “a legmagasabb szintű párbeszéd fejlesztését” is.

Megerősítették, hogy Szerbiát és Oroszországot őszinte barátság köti össze, és a két ország az együttműködése a kölcsönös bizalmon alapul.

A közlemény szerint Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia katonai szempontból semleges ország, Putyin pedig üdvözölte az ezzel kapcsolatos szerb elkötelezettséget.

Szerbia megvédi a katonai semlegesség elveit, és az Orosz Föderáció igazi és korrekt partnere marad, függetlenül geopolitikai, katonai-biztonsági és gazdasági helyzetének súlyosságától és összetettségétől

– hangsúlyozta a szerb elnök Instagram-profilján.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu. Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou. Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. "Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije", naglasio je predsednik Vučić. Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vladimir Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka. Predsednik Vučić i predsednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

A közleményben van még néhány politikai lózung, de a Koszovó szó egyszer sem került leírásra.

Viszont utalás történt arra, hogy Oroszország a továbbiakban összehangolja külpolitikai akcióit Szerbiával!

Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy az Orosz Föderáció politikai támogatást nyújt Szerbiának az ország területi integritásának megőrzésére tett fáradozásaiban, és külpolitikai akcióit összehangolja Szerbiával a nemzetközi jogrend megőrzése érdekében

– olvasható a közleményben.

Hogy is van ez? Jól értelmeztük-e a fenti sorokat? Ezentúl tényleg Oroszország hangolja össze diplomáciai lépéseit Szerbiával?

Lehet, hogy a washingtoni megállapodást követően Moszkvában ezt éppen fordítva szeretnék.

Moszkva (egyelőre) nem ejti Vučićot

Az orosz elnöki hivatal rövidebb, de konkrétabb közleményt tett közzé a két elnök között lezajlott telefonbeszélgetésről.

Ebből már kiderül, hogy a telefonbeszélgetést a szerb fél kezdeményezte, és azt is megtudjuk, hogy az eszmecsere során Putyin és Vučić a legnagyobb figyelmet a koszovói rendezés körüli problémáknak szentelte.

A következő mondat szerint Alaksandar Vučić tájékoztatta Vlagyimir Putyint a szeptember 4-én Washingtonban és a szeptember 7-én Brüsszelben lezajlott tárgyalásokról.

Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban megerősítette Oroszország elvi álláspontjának változatlanságát a Belgrád számára elfogadható kompromisszum és kiegyensúlyozott megoldás kidolgozása tekintetében, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóvá kell hagynia.

Ha összegezzük az eddigi információkat, akkor a tényállás a következő: Vučić kereste meg Putyint, hogy beszámoljon neki a washingtoni és brüsszeli tárgyalásokról. Az orosz elnök ezt követően közölte, hogy kitartanak az elvi álláspontjuk mellett, és továbbra is támogatják Szerbiát Koszovóval szemben.

Még van három mondat, amely közül kettő már a szerb elnök személyére vonatkozik.

Megvitatták az Oroszország és Szerbia közötti stratégiai partnerség aktuális témáit. Az orosz fél nagyra értékelte Aleksandar Vučić személyes hozzájárulását az orosz-szerb kapcsolatok fejlesztéséhez. Aláhúzta készségét, hogy továbbra is szorosan együttműködik vele a kétoldalú, regionális és nemzetközi kérdések teljes körében.

Mit jelent ez?

Moszkva ezúttal elnézi, hogy Aleksandar Vučić az “őszinte orosz barát” megkérdezése nélkül önálló akcióba kezdett az “ősellenségnek” számító amerikaiakkal.

Annak a felemlegetése azonban, hogy a (történtek ellenére) továbbra is személyesen Aleksandar Vučić szerb elnökkel működnek együtt, mindenképpen felér egy figyelmeztetéssel.

Az oroszok bocsánatot kértek

Ennek ellentmond a RIA Novosztyi értesülése, amely szerint Putyin igencsak említésre méltó gesztust tett a szerb elnök felé, amihez csatlakozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.

Ezek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter bocsánatot kért a szerb államfőtől, amiért az orosz szóvivő “zavart keltő” posztot tett közzé a Facebookon.

A bocsánatkérés tényét Aleksandar Vučić jelentette be csütörtökön este a szerbiai állami televízióban.

Putyin elnök sosem kért tőlem bocsánatot, és Szergej Lavrov sem. De emiatt (Marija Zaharova posztja miatt) mindketten így cselekedtek. Méghozzá úgy, hogy nem is tettem erről említést, és mint jól nevelt ember, sosem tettem volna. Úgy gondolom, hogy jók a kapcsolataink, és számomra ez egy múló és lényegtelen incidens

– nyilatkozta a szerb elnök.

A bocsánatkérés tényét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette azt a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

EZT OLVASTAD?  FÖLDBIRTOKOS ELNÖK: Egy elfelejtett légihíd, avagy földet és sligovicát kapott Vučić, az utóbbiból jutott Trumpnak is

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget