Connect with us

Kikötő

MAGYAR TENGER: Magyarország a koperi kikötő iránt is érdeklődik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban jansa koper jpg
A cikk meghallgatása

A stratégiai jelentőségű és a hosszú távú együttműködést megalapozó kérdésekről is tárgyalt Beldben a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor megbeszélést folytatott Janez Janša szlovén miniszterelnökkel, majd megjegyezte, hogy a magyar-szlovén kapcsolatok alaphangja ma sokkal jobb, mint korábban bármikor.

Kicsit elhanyagolt terület

A magyar miniszterelnök a megbeszélésről beszámolva kiemelte: kell még néhány hónap, hogy kialakítsák a megoldások végső formáját, de hosszú távon is számíthatnak arra, hogy őszinte, jószomszédi kapcsolatot tudnak kiépíteni Magyarország és Szlovénia között.

A közmédiának nyilatkozva Orbán Viktor kiemelte, hogy ennek a “lelki alapját” a koronavírus-járvány idején a Szlovéniának nyújtott magyar segítségen túl a nemzeti közösségek jelenthetik.

Megjegyezte azt is, hogy a magyar-szlovén kapcsolatok alaphangja ma sokkal jobb, mint korábban bármikor.

Orbán Viktor elmondta: szlovén kollégájával egyetértettek abban, hogy bár mindkét kormányfő és kormányzó párt az európai kereszténydemokratákhoz tartozik, és ez segíti a kormányzati munkát, az államközi kapcsolatokat elválasztják a pártkérdésektől, és olyan hosszú távú alapokat építenek a magyar-szlovén együttműködésnek, amelyek erősek maradnak függetlenül attól, hogy milyen pártcsaládból érkeznek a kormányzó pártok vagy miniszterelnökök.

Koper is érdekli Magyarországot

Úgy vélte, hogy a legfontosabb terület a Magyarország és a Szlovénia közötti összeköttetés, amely “egy kicsit elhanyagolt területe” a magyar külpolitikának.

– Nem jött még létre összeköttetés a magyar és szlovén magasfeszültségű elektromos vezetékrendszer között, holott már megállapodtak erről korábban, Magyarország el is végezte a maga részét, és most talán itt is megindul valami

– magyarázta Orbán Viktor.

Közlése szerint van egy félbemaradt gázvezeték-fejlesztési program is, és ha Magyarország hozzá akar férni az olasz gázvezeték-rendszerhez, azt Szlovénián keresztül tudja megtenni.

– A légi összeköttetés kezdetleges, továbbá nagyon érzékeny kérdés a koperi kikötő és az odavezető vasútvonal megépítésének ügye. Ebben Magyarország szívesen vesz részt, mert bár az olaszországi Triesztben már vásárolt egy kikötőrészt, Koperben is érdekelt, ha ez Szlovéniának is megfelel

– mondta a magyar miniszterelnök.

A nemzeti kisebbségek

A nemzeti közösségekkel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy már az előző szlovén kormányokkal is jó volt az együttműködés ezen a területen, és most megállapodtak a programok folytatásáról és kibővítéséről.

– A Szlovéniában élő magyarok és a Magyarországon élő szlovének az iskolarendszerüket, kulturális rendszerüket, közlekedésüket és határátlépési lehetőségeiket tekintve javuló környezetben fogják élni az életüket, és a régió gazdasági fejlődéséről is sikerült néhány pontban megállapodni

– közölte Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy Magyarország miként segítette Szlovéniát a járvány elleni küzdelemben.

– Magyarország abban a helyzetben volt a koronavírus-járvány kitörésekor, hogy segítséget tudott nyújtani a legnagyobb bajban lévő szomszédainak, és Szlovénia akkor elég komoly bajban volt, ezért Magyarország segített is neki. Szlovénia hálás nemzet, és nem felejtette ezt el, ezért ma meg is emlékeztek a magyar segítségnyújtásról

– közölte a magyar kormányfő.

– Miközben mi magunk is bajban voltunk, nem feledkeztünk el arról, hogy ha tudunk, akkor segítsünk a szomszédokon is

– jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint fordított helyzetben Magyarország is számítana Szlovéniára.

Fotó: montázs

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava