Connect with us

Horvátország

KÉKLŐ ADRIA: Állítólag Orbán Viktor is az Adrián nyaralt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zold inges orban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A magyar miniszterelnök is az Adrián nyaralt, legalábbis egy horvát hírportál szerint. A Jutarnji list állítását a fenti homályos képpel bizonyította, amelyről nem közölte, hogy hol és mikor készült. A horvát lap egyébként úgy tudja, hogy Orbán Viktor idén Hvar környékén vitorlázott.

A Balaton vagy az Adria

– Orbán azt üzente a magyaroknak, hogy „több Balaton, kevesebb Adria”, majd elment nyaralni – Horvátországba

– ez a címe a Jutarnji list cikkének, amelyben arra emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök júliusban kérte honfitársait, hogy a Balatont válasszák az Adria helyett.

A Jutarnji azt írja, hogy magyar miniszterelnök így akarta határokon belül tartani a magyarokat, bár a horvát lap zárójelben epésen megjegyezte, hogy ezek, mármint a határok, nála néha összekeverednek.

– Amit lehet Jupiternek, azt nem lehet az ökörnek

– állapította meg a Jutarnji list, amely felhozta a szlovén kormányszóvivő esetét is.

A horvát lap úgy tudja, hogy Jelko Kacin nemrégiben Krk szigetén nyaralt, majd megfenyegette Horvátországot, hogy a „vörös listára” kerül.

– A magyar miniszterelnököt is azon kapták, hogy bort iszik, és vizet prédikál

– írta a horvát hírportál, amely szerint Orbán Viktort idén nyáron is látták a horvát tengerparton.

– A jelek szerint minden bizonnyal úgy vélte, hogy nem túlzottan nagy bűn csatlakozni ahhoz a több tízezer magyarhoz, aki idén nyáron az Adriát választotta

– jegyezte meg a horvát hírportál.

Visszatérő vendég

– A lengyeleken és a cseheken kívül már csak a magyarok tartanak bennünket a „zöld listán”. Úgy értesültünk, hogy idén a magyar miniszterelnök egy baráti társaságban a Hvar-szigetcsoportnál töltötte a nyarat, ahol egy Hanse 575 típusú hajóval vitorlázott. Időnként megállt a közeli szigeteknél, és az ottani vendéglőkben ebédelt, biztonsági emberek és bármiféle protokoll nélkül

– írta a horvát lap, amely szerint Hanse 575 típusú vitorlások bérelhetők Horvátországban, a kašteli kikötőben például a heti bérleti díj 2,5-3 ezer euró.

hanse 575

– A jelek szerint Orbán idén a szerényebb és kevésbé feltűnő nyaralás mellett döntött, miután a korábbi években megjelent az egyik leggazdagabb magyar, Szíjj László tulajdonában lévő Lady MRD luxusjachton is

– jegyezte meg a Jutarnji list, amely szerint Orbán „régi vendég” Horvátországban, ahova az utóbbi tíz évben általában vitorlázni jár felesége, Anikó és négy gyermeke társaságában.

– Öt évvel ezelőtt a nyarat például Split környékén töltötte, és a ásairól gyakran közölt képeket a Facebookon. Így 2015-ben, amikor éppen feszült volt a viszony Magyarország és Horvátország között, elsősorban az INA irányításának kérdése miatt, megbékélően tett közzé egy fényképet, amelyen egyik helyi barátjával látható, és amely alá azt írta, hogy „magyar, dalmát, két jó barát”

– emlékeztetett vasárnap késő esti cikkében a Jutarnji list, amely szerint idén – mint várható is volt – a fotó elmaradt.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.311926051092/10153441022296093/?type=3

A Jutarnji list arról is írt, hogy Orbán néhány évvel ezelőtt Mljet szigetén töltötte a nyarat, majd azt mondta a magyar médiának, hogy „Mljet az Adria gyöngyszeme”, két évvel ezelőtt pedig Vis szigetére vitorlázott.

A horvát napilap elektronikus kiadása szerint Vis lakóit meglepte a magyar miniszterelnök szerénysége.

– Arról is ismert, hogy nyaralásához kicsi, félreeső helyeket választ, amelyek hajóval érhetők el, tömeg és felhajtás nélkül. Tavalyi szabadságát a Zára-szigetcsoport északi részén található kicsi szigeten, Molaton töltötte. Brgulje falu negyven lakója arra lett figyelmes, hogy (a magyar miniszterelnök) reggel kenyeret vásárol a boltban

– zárta cikkét a Jutarnji list.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava