Connect with us

Magyarország

MIGRÁNSOK A HATÁRON: A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hatar roszke
A cikk meghallgatása

Csaknem száz ismeretlen állampolgár négy-öt csoportban, erőszakosan próbált betörni augusztus 4-én éjjel 11 órakor a röszkei határzárnál, de ezt az összevont rendőri erők megakadályozták. Egy líbiai állampolgár lépett át jogellenesen Magyarországra, ellene eljárás folyik – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely közlése szerint a belügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a határok védelmére, és a viszonylag heves, erős, erőszakos kísérletek is megakadályozhatók a rendőrök gyors összevonásával.

– A rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki, hogy a következő hetekben-hónapokban a határ fenyegetettsége nőni fog, ez nagymértékben függ attól, hogy fennmarad-e a balkáni útvonal viszonylagos zártsága, amelyet a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő intézkedések befolyásolnak

– mondta a miniszter.

A Csongrád- Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán délután közölte, hogy kedden csaknem száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található kiserdőben.

A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül vették észre a migránsokat, akik a határ több pontján egyszerre próbáltak meg illegálisan betörni Magyarországra.

– Most is azt csinálták, mint már többször is: kövekkel támadtak a rendőrökre, akiket folyamatosan szidtak, néhányan obszcénul, szeméremsértően viselkedtek. Végül körülbelül harmincan fel is másztak a határkerítésre.

– olvasható a közleményben.

Dakos József, megyei rendőrfőkapitány a napokban úgy nyilatkozott, hogy mostanáig összesen csaknem hatezer migráns Magyarországra jutását akadályozták meg a rendőrök a polgárőrökkel közösen Csongrád- Csanád megyében.

A történteket követően Röszkére látogatott Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes, aki szerint a tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon.

Halmosi hozzétette, hogy az elmúlt hónapokban az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozott.

A szintén Röszkére látogató Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta, Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, de ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.



Booking.com

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava