Connect with us

Koronavírus

JÁRVÁNY ÉS ERŐSZAK: Autóval tört be egy migránsközpontba egy szerb férfi, a hivatal szerint ezért a közösségi média felelős

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

obrenovac
A cikk meghallgatása

Egy húszéves szerbiai férfi autóval hajtott neki az obrenováci migránsközpont kerítésének, de végül mégis a főbejáraton jutott be a létesítménybe, miközben azt kiáltotta, hogy “nem akar muszlim államot!”. A szerbiai migrációs hivatal szerint az esetért a közösségi média felelős, amelyen keresztül “hisztérikus kampány” zajlik a migránsok ellen. A hivatal úgy véli, hogy a koronavírus-járvány csak átmenetileg gátolta meg a migránsokat abban, hogy folytassák útjukat Nyugat- Európa felé.

Kutyával és autóval a migránsközpontra

A húsz éves obrenovaci Filip R. május 7-én este 19 óra után erőszakkal behatolt autójával a migránsok számára fenntartott egyik szerbiai befogadó központba.

Először az útról letérve, a fák között hajtott neki a drótkerítésnek, de nem tudta áttörni, ezért a főbejáratnál próbálkozott.

Az eseményt a Facebook-profilján élőben közvetítette.

A “látványos” utazásra magával vitte a kutyáját is, ezért kezdetben többes szám első személyben közvetítette az eseményt.

– Itt a kutyám, minden rendben lesz. Most kifejezzük elégedetlenségünket a migránsok ezrei miatt, akik ide települtek be. Bemegyünk a migránsközpontba, a volt laktanyába. Itt vannak a katonák. Itt vannak emberek, nem akarjuk őket elütni, no, itt fogunk betörni…

– mondta a fiatalember, és nekihajtott a drótkerítésnek, amelyet azonban nem sikerült áttörnie. Ezért kihátrált az útra, és visszafordult a főbejárat felé.

– Akkor itt fogunk bemenni, egy kicsit kocsikázunk

– tette hozzá, és erőteljesen elcsavarta a kormányt, miközben azt kiáltotta, hogy “menjetek az útból”, és azzal a lendülettel behajtott a befogadó központba.

Teljes gázzal

– Nézzük, hogy mit csinálnak a migránstestvérek

– mondta, és erőteljesen a gázra lépett.

– Nem akarom, hogy a barátnőmet migránsok támadják meg! Nem akarok olyan embereket látni, akik a semmi elől menekülnek. Nem akarom őket látni a saját városomban. Nem akarok muszlim államot! Nem akarom ezt tűrni!

– kiáltozta a fiatalember, aki az utolsó mondatot már ordította is, majd kiszállt az autójából.

– Biztosan nagy lesz a büntetés. Most kimegyek, és várni fogok. Semmi baj, testvérem. Nem engedem le a telefonomat, ez élő közvetítés. Azért, mert nem akarom, hogy a barátnőmet obrenováci migránsok támadják meg! Nem akarom, hogy az én hadseregem és az én embereim őrizzék a migránsokat! Nem akarom, hogy az ortodox vallást a muszlim váltsa fel! És nem is engedem meg. Hidd ezt el!

– folytatta a férfi, amikor valaki felszólította, hogy menjen oda hozzá.

Ezt követően koppanás hallatszott, majd a fiatalember még kérte, hogy állítsák le az autó motorját.

A katonai rendőrség ártalmatlanította Filip R.-t, akit az obrenovaci rendőrségre vittek. Az incidensben senki sem sérült meg.

Nem magányos farkas

Filip R. tettét egyedül követte el, de vannak támogatói.

Mint később kiderült a férfi a Levijatan (Leviathan) mozgalom tagja.

Ezt az információt megerősítette Pavle Bihali, a mozgalom első embere is, aki a Twitter-oldalán azt írta, hogy “ilyenek az ő fiai, egyenesek és teli vannak temperamentummal”.

bihali

– Filip a mozgalom tagja. Már nem bírta elviselni, hogy a migránsok zaklassák, és úgy döntött, hogy ezt megteszi. Nem viselte ugyan a mozgalom színeit, és magányos játékosként cselekedett, de én nem határolódom el, ilyenek ezek a srácok, egyenesek, és teli temperamentummal. A videó nagyon megrázó. Letartóztatták

– közölte a csoport vezetője.

A szerb sajtó szerint a történteket követően felvetődik a kérdés, hogy a Levijatan mozgalom ezzel szeretné-e megszerezni a migránsellenes lakosság politikai szimpátiáját, miután már korábban bejelentették, hogy részt vesznek a parlamenti és önkormányzati választásokon.

A hivatal szerint abszurd a helyzet

Filip R.-nek egyelőre az erőszakos viselkedést róják fel, de a rendőrség és az ügyészség még gyűjti az információkat annak megállapítására, hogy más bűncselekmény elkövetése is megalapozható-e, mint például hatósági személy elleni támadás.

A szerbiai migrációs hivatal közben határozottan elítélte az erőszakos behatolást az obrenováci befogadó központ területére.

– A Menekültügyi és Migrációs Biztosság (a hivatal) határozottan elítéli, hogy egy autó teljes sebességgel, erőszakosan hatolt be az obrenováci befogadó központba. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az elkövető senkit sem ölt meg. A történtek arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje leállítani a migránsokkal szembeni verbális és most már erőszakos támadásokat, a közösségi médiában pedig fel kell hagyni a hisztérikus kampányokkal, amelyek ehhez az eseményhez vezettek

– közölte a szerbiai migrációs hivatal.

– A biztosság arra emlékeztet, hogy a Szerbiában lévő összes migráns, akik a rendkívüli állapot bevezetése óta elszigetelve vannak a befogadó központokban, csak egy dolgot akarnak, ami nem más, mint hogy a lehető leghamarabb elhagyják Szerbiát. Teljesen abszurd dolog, hogy ugyanezt akarják azok is, akik a közösségi médiában nap, mint nap támadják őket

– jegyezte meg a szerbiai migrációs hivatal, amely hozzátette, hogy a karantén elérte a célját, mivel egyetlen migráns sem betegedett meg.

A Menekültügyi és Migrációs Biztosság közleményében arra az álláspontra helyezkedett, hogy a koronavírus-járvány miatt csak átmenetileg vált lehetetlenné, hogy a migránsok folytassák útjukat Nyugat- Európa felé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava