Connect with us

Koronavírus

ELNÖKI BEJELENTÉS: Csütörtökön szűnhet meg a rendkívüli állapot Szerbiában, indulhatnak a migránsok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A héten megszűnhet a rendkívüli állapot Szerbiában, a szerb elnök szavai szerint erre leghamarabb csütörtökön kerülhet sor. A rendkívüli állapot visszavonásával feloldják a kijárási tilalmat, és a katonaságot visszarendelik a kaszárnyákba. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a befogadó központok őrzése is véget ér, és utána ismét szabad a gazda, indulhatnak a migránsok!

Véget ér egy fejezet

– Csütörtökön szűnhet meg a rendkívüli állapot Szerbiában

– jelentette be Aleksandar Vučić a Pink Televízió vasárnap esti műsorában, amelyben elmagyarázta ennek procedúráját is.

Hétfőn Ana Brnabić miniszterelnök és államfőként ő is megkapja a védelmi minisztérium álláspontját a rendkívüli állapottal kapcsolatban.

Ezt követően a kormány jóváhagyja, a miniszterelnök pedig aláírja a dokumentumot, amelyet az ország elnökeként ő is ellát a kézjegyével.

Így a dokumentum szerdán kerülhet határozathozatalra a képviselők elé, miután a parlament április végén megkezdte a munkát.

– Ha az ezzel kapcsolatos döntés megszületik, és azonnal megjelenik a hivatalos lapban, akkor csütörtökön megszűnhet a rendkívüli állapot Szerbiában, a többi pedig már az emberek felelősségtudatán múlik

– tette hozzá a szerb elnök.

A rendkívül állapot feloldásával azonban fennmarad a járványügyi vészhelyzet, amelyet az Egészségügyi Világszervezet hirdetett meg, vagyis nem szűnik meg a gyülekezési tilalom.


[totalpoll id=”7471″]

Előtte és utána

A szerb elnök a bejelentés előtt úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli állapot megszüntetésének két előfeltétele volt.

– Az egyik, hogy az új megbetegedések száma egy hétig folyamatosan öt százalék alatt maradjon, a másik pedig, hogy jelentős mértékben csökkenjen a lélegeztetőgépen lévő emberek száma.

Szavai szerint mindkét feltétel teljesült, ezért kellene minél előbb elindulni a gyors gazdasági felépülés felé.

A Bosznia- Hercegovinával, illetve a boszniai szerb területekkel közös határra vonatkozó felvetésre válaszolva Aleksandar Vučić azt mondta, hogy a határok kérdése komplikáltabb folyamat.

Hozzátette, hogy május 8-án kinyitnak a bevásárlóközpontok, május 11-én pedig megkezdődik a munka az óvodákban és a napközikben.

Vučić szavai szerint már ebben a hónapban lesznek sportversenyek, vagyis folytatódhat a labdarúgó bajnokság, természetesen közönség nélkül.

A rendkívüli állapot visszavonásával feloldják a kijárási tilalmat és a mozgáskorlátozásokat, a katonaságot pedig visszarendelik a kaszárnyákba.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a migránsokat befogadó központok katonai őrzése is megszűnik, és utána ismét szabad a gazda!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava