JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

A koronavírus csodákat tesz, együttműködésre készteti azokat is, akik eddig szinte semmiben sem értettek egyet. Erre példa, hogy Szerbia ezer koronavírus-tesztet ajándékozott Koszovónak a két ország közötti fagyos viszony ellenére. És volt jó értelemben vett viszonzás is.

Ez kész csoda

Koszovói sajtójelentések szerint Szerbia 1000 koronavírus-tesztet adományozott a pristinai Közegészségügyi Intézetnek.

Faik Hoti, a koszovói egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette a hírt.


BALKankét: Kinek adjunk jótékonysági céllal maszkokat?[facebook_likebox case_type="like_button" fbl_id="10"][/facebook_likebox]


Hoti szerint Koszovó cserébe átmenetileg engedélyezte a szerb orvosi csoportok belépését Koszovóba, hogy segítséget nyújtsanak az ottani szerb közösség tagjai számára.

Ezt korábban a koszovói szerb többségű önkormányzatok polgármesterei kérték.

A világjárvány segítheti az embereket a szolidaritásban kifejezésében, és mások megsegítésében a polgárok egészségének védelme érdekében

– nyilatkozta Hoti egy koszovói hírportálnak.

EZT OLVASTAD?  BARÁTOK VAGY ELLENSÉGEK: Állítólag a montenegrói elnök finanszírozta a szerb elnök pártjának létrehozását 2008-ban

Az adomány két nappal azt következően érkezett meg Pristinába, hogy Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter a koszovói olasz nagykövet közvetítésével videókonferencián beszélt Arben Viti koszovói egészségügyi miniszterrel.

Nicola Orlando közbenjárását az amerikaiak is méltatták.

Az ellentétek forrása

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban azóta sem hajlandó ezt elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a túlnyomó többségében albánok lakta területet.

A két fél között 2013-ban kezdődött párbeszéd a kapcsolat javításáról, valódi előrelépés azonban nem történt.

Koszovó 2018-ban százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, az intézkedést pedig csak néhány hete függesztették fel ideiglenesen.

EZT OLVASTAD?  VIRTUÁLIS MEGNYITÓ: Amerika nem húzza-vonja a Szerbiával kötött megállapodások végrehajtását, mint az Európai Unió

Mindkét ország parlamenti választások előtt áll, így a párbeszéd nyilvánvalóan csak az új típusú koronavírus-járvány lecsengése és az új kormányok felállása után folytatódhat.

(MTI/BALK)
Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget