TETÉZŐDIK A BAJ: Égett az erdő az INA Fiume mellett lévő olajfinomítójának közelében

Utolsó módosítás:

A koronavírus mindent überel a sajtóban, ezért másról alig esik szó. A horvát belügyminiszter szerint Horvátországban például most is gyakoriak az erdőtüzek, de ezekről jóformán senki sem beszél. Kedden például éget az erdő az INA kostrenai olajfinomítójának közelében is.

A koronavírus mindent überel

Nem csak a koronavírusról esett szó a horvát polgárvédelmi stáb zágrábi sajtóértekezletén, amelyen a tűzoltó felhívását is ismertették.

Davor Božinović horvát belügyminiszter – aki egyúttal a polgárvédelmi stáb vezetője is – arra emlékeztette az újságírókat, hogy az előző években ilyentájt a TV híradók az erdőtüzekről szóló hírekkel kezdődtek.

Ez most nem így van, mert a koronavírus prioritást élvez, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek erdőtüzek. Az utóbbi napokban nagy tüzek voltak Korčula szigetén, valamint égett az erdő Šibenik éz Zára (Zadar) környékén is

– jelentette ki a horvát belügyminiszter, aki szerint az erdőtüzeket a felelőtlen avarégetés okozza.

Božinović ezért arra kérte a lakosságot, hogy a növényi hulladékot inkább komposztálja, de ha mégis el akarnák égetni, akkor erről mindenképpen értesítsék a hivatásos vagy önkéntes tűzoltókat.

Tűz a finomító közelében

A sajtóértekezlettel szinte egy időben égett az erdő Kostrena téréségében, ahol az INA fiumei olajfinomítója is van.

Az erdő négy nézetkilométer területen kapott lángra egy nehezen hozzáférhető területen, a 70 tűzoltó munkáját az erős szél is megnehezítette.

A tűz oltásában hetven tűzoltó vett részt Fiuméból és környékéről.

A hírek szerint a lángok ugyan megközelítették az INA olajfinomítóját, de sem a közeli épületek, sem az olajfinomítói berendezései nem kerültek veszélybe.

A tüzet részben már sikerült lokalizálni, és reméljük, hogy estig teljesen az ellenőrzésünk alá vonjuk. Hamarosan légi segítséget is kapunk.

– nyilatkozta az illetékes tűzoltóparancsnok a zágrábi Nova TV-nek.

A tüzet végül egy kanader segítségével sikerült megfékezni, a tűzoltók azonban még nem vonultak vissza, mert egész éjszaka figyelik a kiégett erdőt, nehogy a tűz újra éledjen.

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!