EURÓPA ELESETT: Montenegróban is megjelent a járvány, így már minden európai ország érintett a betegségben

Utolsó módosítás:

[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.6} buttontext=Hallgasd!]A koronavírus bevette egész Európát, miután betört a fekete hegyek büszke országába is. Montenegró tehát március 17-ig tartotta magát. Duško Marković montenegrói miniszterelnök ekkor jelentette be, hogy a koronavírus két személyt fertőzött meg.

Külföldről hurcolták be.

Montenegrói sajtójelentések szerint két nő betegedett meg, a jelek szerint egymástól független esetekről van szó.

Az egyik beteg 1948-ban született, és a tengerparti Ulcinjban él. A tünetek megjelenése előtt az Egyesült Államokban járt.

Nem állt egészségügyi ellenőrzés alatt, mivel az Egyesült Államok nem szerepel a kiemelten veszélyeztetett országok listáján.

Az idős nő jól érzi magát, de kora miatt bent tartották a kórházban.

A másik esetben egy podgoricai nőről van szó, aki 1973-ban született.

Őt otthoni kezelésben részesítik.

A podgoricai nő korábban Spanyolországban járt, és ezért már a betegség megjelenése előtt ellenőrzés alá vonták.

EZT OLVASTAD?  A KORONAVÍRUS ELSŐ ÁLDOZATA: Nincs kínai alkatrész, ezért leállt a termelés a kragujevaci autógyárban

Az egyik nő egyedül él, a másik viszont családja körében, ezért az utóbbi esetben további intézkedésekre van szükség.A két nő kapcsolati rendszerének felderítésén negyven epidemiológus dolgozik.

Szigorú intézkedéseket hoztak.

Montenegróban jelenleg 2662 személy áll egészségügyi felügyelet alatt.

A montenegrói miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy minden gyanús személyt izolálnak.

Kenan Hrapović egészségügyi miniszter közölte, hogy újabb két helyszínt jelöltek ki a koronavírusban szenvedők fogadására. Eddig két helyszínen készültek a betegek ellátására.

A montenegrói nemzeti válságstáb új intézkedéseket hozott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, valamit a betegség behurcolásának megakadályozására.

Leállították a tömegközlekedést, vagyis felfüggesztették a távolsági, az elővárosi és a városi autóbuszjáratokat, valamint a vasúti utasszállítást.

Ezenkívül lakat került a zárt és szabadtéri sportlétesítményekre, az uszodákra, szüneteltetik a hivatalos okmányok kiadását, de bezárták a fodrászatokat és a kozmetikai szalonokat is.

A montenegrói kormány azt kéri az emberektől, hogy halasszák el az esküvőket, a temetéseket pedig a legszűkebb családi körben rendezzék meg.

EZT OLVASTAD?  TELJES LEÁLLÁS: 24 órás kijárási tilalom bevezetését fontolgatja a szerb elnök, aki napi ezer megbetegedésre számít

Utasítják továbbá az élelmiszerboltokat, hogy mindennap nyitás után két órán át csak az idősebb vásárlókat, illetve a fogyatékkal élőket szolgálják ki.

Az új rendelkezések értelmében több határátkelőt is lezártak.
[/responsivevoice]

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!