Connect with us

Koronavírus

INFORMÁLIS TALÁLKOZÓ: Orbán Viktor a koronavírusról és a migránshelyzetről egyeztetett Belgrádban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic orban belgrad
A cikk meghallgatása

Orbán Viktor vasárnap reggel Belgrádba utazott, ahol fogadta őt Aleksandar Vučić szerb elnök – közölte a magyar miniszterelnök sajtófőnöke. Az informális megbeszélésen a koronavírus-járvány elleni védekezés és a migrációs válsághelyzet volt a téma. Szerb források szerint európai integrációs kérdések is szóba kerültek. A találkozóval egyidőben a szerb sajtóban elterjedt a hír, hogy Aleksandar Vučić a nap folyamán dönt a szerb hadsereg polgári célokra történő bevetéséről.

Szomszédok

Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy megvitassa vele a kétoldalú kapcsolatokat, ezen belül pedig a kölcsönös támogatást, az együttműködést és a szolidaritást a koronavírus elleni küzdelemben.

A találkozón szóba kerültek a migránsválsággal és Szerbia európai integrációjának folyamatával kapcsolatos kérdések is.

– A nehéz időkben fontos a kölcsönös támogatás és szolidaritás – Orbán Viktor magyar miniszterelnök belgrádi látogatáson

– közölte a szerb elnök a közösségi médiában, egyebek között az Instagramon.

https://www.instagram.com/p/B9v2mlBJOeJ/

– A találkozón “kivételesnek” értékelték a két ország kapcsolatait, valamint a gazdasági együttműködés terén elért haladást, ezért továbbra is intenzív fejlődésre számítanak minden területen

– állapította meg a szerb elnök sajtószolgálata.

A közlemény szerint Vučić köszönetet mondott Orbán Viktornak a kitűnő együttműködésért és a támogatásáért, amelyet Szerbiának nyújt a társadalmi élet minden területén.

A magyar miniszterelnök a Facebookon foglalta összeg gondolatait a találkozót követően.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/252504209088707/

A találkozó során a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a kézfogások.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/738136933257298/

Vírusos konferencia

A héten aggasztó felvételek jelentek meg a szerb elnök egészségi állapotáról a közösségi médiában, mindenekelőtt a Twitteren.

A felvételek szerint egy sajtótájékoztatón köhögőroham kerítette hatalmába Vučićot.

https://www.youtube.com/watch?v=jKu6OxvZk50&feature=youtu.be

A szerb elnök a videóra reagálva úgy nyilatkozott, hogy nem koronavírusos fertőzésről van szó, hanem csak egyszerűen félrenyelt, bár szavai szerint sok ember örülne neki, ha ő is megbetegedett volna.

– De nem üt a ménkű a csalánba!

– tette hozzá a szerb államfő.

A szerb sajtó korábban arról számolt be, hogy Vučić március elseje és harmadika között Washingtonban részt vett az Amerikai Izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC) kongresszusán.

Az AIPAC később a Twitteren megerősítette, hogy a kongresszus legalább két résztvevőjének pozitív lett a koronavírussal kapcsolatos tesztje.

A szervezők ezért azt ajánlották a konferencia minden résztvevőjének, hogy forduljanak orvoshoz, ha rosszul érzik magukat, vagy egészségügyi aggályaik merülnek fel.

Ezt követően az izraeli egészségügyi minisztérium házi karantént rendelt el mindazok számára, akik részt vettek a washingtoni kongresszuson.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava