Connect with us

Magyarország

A VMSZ ELNÖKE: Jobban javult a vajdasági magyarok életminősége, mint ahogyan azt a közhangulat mutatja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Karmelita kolostorban fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét, akivel a közelgő szerbiai általános választásokról is egyeztettek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A találkozón elhangzott: a közelgő választásokon a VMSZ minden szinten megméreti magát.

Elállt az eső Macondóban

Pásztor István arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy a VMSZ által “a Fidesz- KDNP irányában az elmúlt években büszkén vállalt stratégiai partneri szerep” nemcsak megerősítette a vajdasági magyar közösséget, de megbecsülést és tiszteletet vívott ki a magyarság számára a szülőföldjén.

– A száz év magány után nemcsak a vajdasági magyarok büszkék a nemzet közjogi összetartozására, de segítik a szerb szomszédjaikat abban, hogy ők is élvezhessék ennek előnyeit

– fogalmazott a VMSZ elnöke, hozzátéve: a befogadás, a tolerancia és az együttélés alapja a történelmi megbékélés volt, ami nem a súrlódásokat tüntette el, hanem a sebeket gyógyította be az emberség és méltóság gyógyírként ható erejével.

Pásztor István értékelése szerint javult a (vajdasági) magyarok életérzése, életminősége, “annál jelentősebb mértékben, mint ahogyan azt a közhangulat mutatja”.

Minden szinten

Pásztor István a közelgő szerbiai parlamenti választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a március 15-én induló, és nem egészen másfél hónapos választási kampány legfőbb tétje a közhangulat javítása.

– A VMSZ minden felületet és minden becsületes módszert bevet annak érdekében, hogy tájékoztassa a magyarságot arról, milyen eredményeket értek el együtt, és mit kockáztatnak azzal, ha nem élnek demokratikus jogukkal, és nem vesznek részt a választáson. A tét nem kevesebb, mint hogy az egységes magyar nemzet boldogulása és összetartozása torpanhat meg

– mondta Pásztor István, aki szerint éppen ezért tudatosítani kell az emberekben, hogy a gazdasági vállalkozások, az idegenforgalmi és infrastrukturális fejlesztések, a magyar kormány és az illetékes uniós biztos által kiemelkedően támogatott EU-csatlakozási folyamat nyújtotta lehetőségek, a művészi tevékenységek, és a magyar örökséget ápoló rendezvények “nem az elmúlt száz év megőrzéséről szólnak, hanem arról, hogy képesek leszünk-e az elvándorlással megbirkózva, a demográfiai mutatókkal küzdve újabb száz évre berendezkedni a szülőföldünkön”.

– Talpra álltunk, a kérdés az, hogy jövőt írunk-e

– mondta a VMSZ elnöke.

Pásztor István a megbeszélésen kifejezte reményét, hogy ebben a választási kampányban is számíthatnak a Fidesz politikusainak, illetve a magyar kormány képviselőinek vajdasági látogatására.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson szóba kerültek kisebbségpolitikai ügyek, Szerbia EU-integrációjának aktuális kérdései valamint egyes kiemelt, nagy volumenű fejlesztési programok, így a Szeged- Szabadka vasútvonal témája is.

Minderről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava