Connect with us

Magyarország

ISMÉT JÖNNEK: Visszaindulnak a magyar határhoz a Tompáról Preševóba szállított migránsok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jegy pr
A cikk meghallgatása

A szerb hatóságok egy héttel ezelőtt szállították el a Kelebia és Tompa közötti átkelőnél összegyűlt migránsokat a dél-szerbiai Preševóba. A belgrádi Prva TV helyszíni beszámolója szerint a migránsok vonattal indulnak vissza Szabadkára. A tudósítást felkonferáló műsorvezető elmondta, hogy Macedónia felől újabbnál újabb csoportok érkeznek Preševóban, ahol ezáltal folyamatosan növekszik a migránsok száma. A szerb belügyminiszter a magyar kollégájával folytatott megbeszélést követően úgy nyilatkozott, hogy Szerbia erősíteni kívánja a határvédelmet.

Az éjszakai vonat

– Mögöttem a bujanováci vasútállamás – kezdődött a helyszíni tudósítás a belgrádi Prva TV-n.

Bujanovac harminc kilométerre északra fekszik Preševótól, és itt is van egy ideiglenes befogadó központ, amelyben 250 ember helyezhető el.

Ennél azonban fontosabb, hogy mindkét településen áthalad az a vonat, amellyel a migránsok fél nap alatt Belgrádba érhetnek, onnan pedig “már csak egy ugrás a reménysugár”, illetve Szabadka vagy éppen Magyarkanizsa.

– Mögöttem a bujanováci vasútállomás, amely a migránsok fő gyülekezőhelye. Éjszakánként itt találkoznak azok a csoportok, amelyek várják a vonatot, hogy Szerbia északi része felé induljanak

– jelentette a tudósító, aki hozzátette, hogy a bujanováci vasútállomás közelében tart éppen pihenőt egy migránscsoport, amelyet egy héttel ezelőtt szállítottak Szabadkáról Szerbia déli részébe.

A beszámoló szerint ezek a migránsok is az éjszakai vonatra várnak, hogy visszatérjenek a magyar határhoz.

Pozitív hozzáállás

A tompai határátkelőnél történt eseményeket követően a szerb hatóságok 389 migránst szállítottak a preševói befogadó központba, de ezeknek már csak a kisebb része van ott, több mint felük visszaindult a magyar határ felé.

migrans presevo szabadka1

– Nem maradt más választásom, minthogy visszatérjek, mert az Európai Unióba szeretnék eljutni. Nem okozok újabb problémát, de szeretném elhagyni Szerbiát

– mondta egy migráns, aki szintén útra kész.

– Van pozitív hozadéka is annak, ami első látásra haszontalan dolognak tűnik. Mindenek előtt az, hogy a preševói befogadó központban nyilvántartásba vettük azokat, akik a magyar határnál a szabad ég alatt tartózkodtak. Ezenkívül orvosi vizsgálatokon estek át a fertőző és krónikus betegségek kiszűrése érdekében

– nyilatkozta a belgrádi Prva TV-nek a Szerbiai Menekültügyi és Migrációs Hivatal preševói munkatársa.

Az invázió folytatódik

A tudósítás szerint mindeközben Macedónia érintésével a görög szigetekről újabb migránsok érkeznek Szerbiába.

Az előbb nyilatkozó menekültügyi illetékes szerint naponta ötven, de az is előfordul, hogy száz új jövevény lép be az országba.

Ez egy év alatt körülbelül harmincezer embernek felel meg.

A bujanovaci állomás közelében élőknek már elegük van az éjszakai migránsjárásból, és azt kérdezik, hogy ki engedi be a migránsokat Szerbiába, és hogy azok miként tudnak ilyen könnyen bejutni az országba.

A hivatalos adatok szerint a preševói befogadó központban jelenleg 1 090 migráns tartózkodik, ami éppen 350-nel több, mint tavaly decemberben.

Miniszteri találkozó

Mindeközben Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott a magyar kollégájával történt horgosi találkozót követően, hogy Szerbia növelni kívánja a szerb rendőrség kapacitásait és tevékenységét, hogy megakadályozzák a migránsok illegális belépését Szerbiába.

– Felelősséggel szeretnénk viszonyulni a migránspopuláció tagjaihoz, akik Szerbiában tartózkodnak, de természetesen tudtukra adjuk, hogy nem fogadjuk örömmel a törvénysértéseket, mert azok nem tekinthetők tolerálható cselekedeteknek

– tette hozzá a szerb belügyminiszter, aki megismételte, hogy a migránsok nem rekedhetnek Szerbiában, miután nem tudnak tovább menni valamelyik európai országba.

Nebojša Stefanović arról azonban nem szólt, hogy mit fognak kezdeni a migránsokkal, akik folyamatosan érkeznek az országba, és akik minden bizonnyal ismét a magyar határnál torlódnak fel.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter jelezte, hogy fokozzák a szerb-magyar közös ellenőrzéseket, így a Tiszára is jut rendőr.

– Ha a mi rendőreink is kapnak erősítést Szlovákiától vagy Ausztriától, akkor mi is tudunk segíteni az észak-macedón-szerb határon. Továbbfejlesztjük a közös járőrszolgálatot. Ezt pedig kiterjesztjük a Tiszára is

– jelentette ki a találkozó után a magyar belügyminiszter.

A magyar-szerb miniszteri találkozó előtt egy nappal Biljana Popović Ivković a szerb belügyminisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt tárca nem szervezi a migránsok szállítását és csempészését a nyugat-európai országokba.

A szerb illetékes az ezzel kapcsolatos ellenzéki vádakra reagálva azt mondta, hogy a belügyminisztérium tagjai, vagyis a szerb rendőrök a migrációval kapcsolatos minden tevékenységüket a törvényekkel összhangban hajtják végre az ország érdekeinek védelmét és az emberi jogokat szem előtt tartva.



A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava