Connect with us

Migráció

MIGRÁNSSORS: A szerb sör gyógyítja a horvát rendőrök által okozott sérüléseket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Nem minden migráns vett részt a kelebiai (tompai) demonstrációban, aki Magyarország déli határainál van. Ebből kifolyólag a szerb rendőrök nem is vittek el minden migránst a magyar határ közeléből. Horgoson pénteken este is migránsok tűntek fel, kisebb-nagyobb csoportokban. A legtöbben a központban lévő üzletbe néztek be, hogy italt és élelmet vegyenek.

Junk foods

Este háromnegyed kilenc körül négy rendőr posztolt Horgosnál a Palics felé vezető úton. Az összes elképzelhető fény be volt kapcsolva a rendőrautón, miközben ők vacsoráztak a kocsi tetejéről. Esetleg kávéztak is.

Késve érkeztek, mert egy tizenöt fős, hátizsákos migránscsoport egy órával korábban haladt el ott Szabadka felé.

Horgos központjában néhány migráns lézengett, egyikük-másikuk be-benézett az este kilencig nyitva tartó élelmiszerboltba, amelyet a vajdasági magyarok önkinek, vagy önkiszolgálónak neveznek.

Több helyen tapasztaltam már a Balkánon, hogy a migránsok jóformán még meg sem érkeztek Európába, máris átvették az itteni szokásokat, úgy fogyasztják a “junk food” jellegű ételeket és italokat, vagyis a műkajákat és az édes löttyöket, mintha már évtizedek óta itt élnének.

Haszan sem kivétel ezen a téren, ő is felvette ezt a szokást, és éhes mohósággal vásárolt, miután sikerült beváltani húsz eurót valahol a közelben.

Mert az élelmiszerboltban csak dinárral lehet fizetni, az “önki” viszont nem pénzváltó, bár erre is lehetne példát találni a Vajdaságban.

Életre szóló emlékek

Haszan hosszú utat tett meg Horgosig. Líbiából származik, ahol már évek óta háború dúl. Akár menekültnek is tekinthetjük a szó klasszikus értelmében.

Törökországon, Görögországon, Albánián és Montenegrón keresztül jutott el a volt Jugoszlávia területére, először Bosznia- Hercegovinába ment.

Ötször próbált meg belépni Horvátországba, aminek “életre szóló” következményeit azóta is magán viseli.

Állítása szerint a horvát rendőrök őt is bántalmazták. Meg is mutatta a kezét, amely némileg deformálódott. Ennek okát soha nem tudjuk meg. A sérülést akár a horvát határon is szerezhette.

Haszan Horgoson nem egy “harbában”, vagyis elhagyatott öreg házban lakik, de rögtön értette a szót.

Ő a település és a magyar határ között lévő erdőben tölti az egyre hidegebb éjszakákat, ott várja az alkalmat, hogy átjusson a magyar határkerítésen.

A szerb sör gyógyító hatása

Haszan ezt azelőtt mondta el, hogy csalódottan távozott az élelmiszerboltból, mert euróval nem vásárolhatott. De csak azért ment ki az üzletből, hogy diadalittasan térjen vissza.

Mert sikerült beváltania a húsz euróját.

Felkapott egy kosarat, megtömte édes kekszekkel, és mindenféle “sósropogóssal”. Vett hozzá egy liter narancslére alig hasonlító édes löttyöt, és négy liter sört.

Jelen pivot!

Haszan korábban “önkényuralmi” Heinekent fogyasztott, de az üzlet biztonsági őre átszoktatta a szerbiai Jelen pivora, amelyet Apatinban gyártanak.

Legalább ennyit tegyen meg a szerb söripar fellendítéséért, ha már Szerbia vendégszeretetét élvezi!

Megkérdeztem Haszantól, hogy nagyon szereti-e a sört, amire egyértelmű volt a válasz: a keze miatt szüksége van az “árpalére”.

Ezek után semmi kétség nem merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a szerb sör gyógyítja a horvát rendőrök által okozott sérüléseket.



A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava