Connect with us

Szerbia

NEMZETI HŐS: A szerb szegény legény, aki előtt leborult a világ

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

djokovic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt három évtizedben kevés olyan szerb(iai) közszereplő volt, aki szinte az egész nemzet támogatásával és nagyrabecsülésével büszkélkedhetett. Még a sportolók körében is kevesen vannak, akik annyi pozitív reakciót váltottak ki, mint Novak Đoković, függetlenül a honfitársak életkorától és társadalmi helyzetétől. A harminchárom éves Đoković sokak számára igazi nemzeti hőssé vált, amikor január 12-én az ATP-kupa döntőjében, Sydneyben a spanyolok ellen győzelemre vezette a szerb férfi tenisz-válogatottat.

Szerb hazafias dalok

Nagy és lelkes közönség gyűlt össze Sydneyben, a lelátókon sokan az ausztráliai szerb diaszpóra tagjai voltak.

Đoković egy másik nagyszerű teniszezővel, Viktor Troickivel az oldalán, megszerezte a spanyol nemzeti csapat feletti győzelemhez szükséges döntő pontot, és ezzel hozzájárult az ATP Kupa megnyeréséhez.

A rajongók látványosan ünnepléssel fogadták és üdvözölték a győzelmet: a teniszezőkkel együtt lelkesen és hangosan énekelték a szerb hazafias dalokat, és ebben is Đoković járt elől. A hazafias hangulatban Koszovóról szóló dalok is elhangoztak.

Đoković az utóbbi tizenöt évben az egyik legnépszerűbb szerb személyiség, mind otthon, mind a világ minden táján.

Az idő múlásával az emberek elkezdtek véleményt alkotni róla és a szerepéről, pozitívat vagy negatívat attól függően, hogy önmaguk milyen értékeket képviselnek.

A véleményeket a saját ízlésük szerint alakították ki, miután Đoković magánéletének jelentős része nyitott könyv a nyilvánosság számára.

Szerbia informális nagykövete

Novak Đoković hírneve karrierjének előrehaladtával párhuzamosan növekedett.

Mára bizonyos értelemben az újkori Szerbia arca lett: fiatal, sikeres, okos, udvarias, szellemes, és mindemellett világbajnok egy olyan előkelő, és arisztokrata sportban, amely korábban sem Szerbiában, sem a Balkánon nem volt túlzottan népszerű.

Az Air Serbia egy repülőgépét nevezett el Đokovićról.

Đokovićnak köszönhetően azonban kedvelt sport lett a szerbek körében.

Szerbia több évtizeden keresztül gyenge minősítéseket kapott, főleg nyugaton, ám ebben is fordulat következett be, hiszen Đoković Szerbia “informális” nagykövetévé vált a külföldiek szemében.

A szerb teniszbajnok nagy és számos megbecsülésben részesült a hazájában is, az Air Serbia például egy repülőgépét nevezett el róla.

Időközben Đoković megnősült, gyereke született, humanitárius alapot hozott létre és vállalkozást indított, egyebek között teniszpályák építésére Szerbiában.

Akik neheztelnek Đokovićra

Az elmúlt években a szerb ász néha valós, néha viszont nyilvánvaló képtelenségek miatt negatív reakciókat is kiváltott honfitársai részéről, ami a szerbek esetében nem meglepő.

A szerb társadalom egy része azt kifogásolja, hogy Đoković meggazdagodott, és Monacóba költözött, ami nem valami hazafias cselekedet, mivel ezáltal más államnak adózik.

Mások gyanakodni kezdtek a Đoković család üzleteinek tisztaságát illetően, sőt felesége, Jelena családjának üzleti tevékenységével kapcsolatban is.

Egyesek azt feltételezik, hogy édesanyja közreműködött a Szerbiában nem túl népszerű mini vízerőművek építésében.

A szerb nemzet egy része viszont azt nem bocsátja meg, hogy Đoković apja, Srđan Đoković, a 2012-es választási kampány során állítólag az egész család nevében Boris Tadićot, az Európa-barát Demokrata Párt akkori vezetőjét támogatta.

A tömegek szórakoztatása

A hazafiasság és a tisztesség mellett a szerbek véleménye Đoković esetében megoszlik a szerb teniszező életvitelét illetően is, mint például a vegetáriánus életmód vagy a vallási meggyőződés.

A szerb társadalom egy része nem nézi jó szemmel Đoković “modern” szokásait, és talán ezzel magyarázható, hogy a Sydneyben aratott győzelmet követően az előbb említett édesapa kijelentette, hogy fia valójában nacionalista, akinek Koszovó sokat jelent.

Đokovićnak köszönhetően a tenisz kedvelt sport lett a szerbek körében.

Mindettől függetlenül tovább tart a Đoković-kultusz a szerbek körében.

Đoković karakterének és munkájának talán egyetlen és valóban értelmes kritikáját az egykori tehetséges és sikeres kosárlabdázó, a mai híres baloldali publicista, Ljubodrag Simonović Duci fogalmazta meg.

Simonović – anélkül, hogy Đoković magánéletében turkált volna – a professzionális sportot a “tömegek szórakoztatásának” nevezte a kapitalisták részéréről, ami a fiatal sportolók kizsákmányolása által “a nép, mindenekelőtt pedig a fiatalok és a munkásosztály elbutítását” szolgálja, miközben a multinacionális cégek hatalmas pénzeket keresnek rajta.

Ha netalán mindez igaz is, a jelenség nem Novak Đokovićtyal kezdődött, és nem is vele zárul le.

Miután az elmúlt évtizedekben más területeken nem tapasztalható konkrét és látható siker, sok szerb olyan terepnek tekinti a sportot, amelyen keresztül kifejezhető a nemzeti fölény és a büszkeség.

Novak Đoković pedig egy szegény fiú volt, aki kemény munkával jutott fel a csúcsra, ezért jó alany arra, hogy nemzeti hőssé váljon.

Amíg Đoković legyőzi a nagy nyugati teniszezőket, és a sportolókat gyakran kísérő botrányokat elkerülve megőrzi fényes karizmáját, addig minden bizonnyal nem veszik el tőle a nemzet csillagának és a nemzet hősének státusát.

Fotó: Novak Đoković hivatalos oldala
Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava