Connect with us

Görögország

MIGRÁCIÓ A luxemburgi külügyminiszter csökkentené a menedékkérők befogadásától elzárkózó országok uniós támogatását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lasvos gyerek
A cikk meghallgatása

Csökkenteni kell a menedékkérők befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi támogatását – jelentette ki a luxemburgi külügyminiszter. A szocialista politikus elképzelése szerint a kísérő nélküli kiskorú menedékkérőket el kell hozni a görögországi táborokból, és szét kell osztani az EU-ban, a befogadásuktól elzárkózó tagállamok uniós támogatását pedig csökkenteni kell. Ugyanakkor a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere úgy látja, hogy helyben kell segíteni a rászoruló menekülteknek. A miniszter elutasította, hogy Németország fogadjon több ezer kiskorú menedékkérőt Görögországból.

A migránsok hatása az uniós költségvetésre

A luxemburgi külügyminiszter a Der Spiegel hírportálján úgy vélte, hogy a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők helyzetét uniós szintű megállapodással kell rendezni.

Jean Asselborn elképzelése szerint a migránsgyerekeket el kell hozni a görögországi táborokból, és szét kell osztani az EU-ban, a befogadásuktól elzárkózó tagállamok uniós támogatását pedig csökkenteni kell.

Erőteljesen negatív következményekkel járhat, ha egyes tagállamok elzárkóznak az alapvető emberiességi kérdések megoldásától.

A szocialista politikus szerint a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló hosszú távú EU-s költségvetést tekintve “erőteljesen negatív következményekkel” jár, ha egyes tagállamok elzárkóznak az alapvető emberiességi kérdések megoldásától.

Hozzátette, hogy a görög-török tengeri határvidéken fekvő görög szigeteken működő táborokban, “részben súlyos körülmények között” elhelyezett emberek legkevesebb háromnegyede jogosult menedékjogra.

– Ezek az emberek nem Görögországba jöttek, hanem az EU-ba, és az EU-nak meg is kell oldania ezt a problémát

– húzta alá a rangidős EU-s külügyminiszter.

Jean Asselborn szerint az EU egy közös érdekekkel rendelkező közösség, és ezért a következő hosszú távú költségvetésről folytatott tárgyalásokba be kell vonni “a jogállamiság mellett az olyan kérdésekben tanúsított szolidaritást is, mint a menekültpolitika”.

Hozzátette, hogy a görög szigetek táboraiban legfeljebb 4 000 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tartózkodhat.

– Ez azt jelenti, hogy egymillió EU-s lakosra kilenc fő jut, befogadásuk senkinek sem erőfeszítés, ha valamennyi ország összefog

– mondta Jean Asselborn.

Több ezer gyerekek befogadása

Németországban hetek óta téma, hogy miként kellene segíteni a görög szigetek túlzsúfolt táboraiban elhelyezett migránsoknak.

A német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere elutasította az ellenzéki Zöldek javaslatát, hogy Németország több ezer kiskorú menedékkérőt fogadjon be Görögországból.

Gerd Müller a Passauer Neue Presse című lapnak azt mondta, hogy

-a gyerekeknek helyben lehet és kell a legjobban segíteni.

Hozzátette, hogy érthetetlennek tarja a görög és az európai uniós szervek tehetetlenségét. A helyzet az utóbbi hónapokban vált súlyossá, de az Európai Unió “sajnos nem reagált”.

– A görög táborokban tarthatatlan és embertelen állapotok uralkodnak. Nem hagyhatjuk cserben Görögországot, és nem várhatunk, amíg bekövetkezik a katasztrófa, Európának haladéktalanul és hathatósan segítenie kell a menekülthelyzet rendezésében

– nyilatkozta a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

Egyre nagyobb a tolongás a balkáni útvonalon

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak úgy nyilatkozott, hogy kritikus a migrációs helyzet a Nyugat- Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik.

A bajor politikus kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat.

– A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat helyben nyújt sürgős segítséget

– mondta Horst Seehofer.

A német belügyminisztérium szervezésében a szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat egy 18 szakértőből álló egységet küldött december elején Bosznia- Hercegovinába, ahol Szarajevó környékén fekvő Blažujnál építenek egy tábort.

A balkáni útvonalon egyre több migráns tartózkodik, akik az Európai Unió nyugati részébe tart.

A német kormány 663 ezer euróval (220 millió forint) támogatja a január végéig tartó küldetést.

Ugyancsak december elején a német belügyi tárca szervezésében 55 kamion érkezett Athénba, a többi között 750 meleg takaróval, csaknem 10 ezer matraccal, párnával és paplannal, ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel megrakodva.

A szállítmány értéke 1,56 millió euró, és a görög szigetekről a szárazföldre átszállított menedékkérők ellátását szolgálja.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon egyre több ember tartózkodik, akik azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe és menedékjogot szerezzenek.

Görögországban idén december közepéig 69 500 illegális határátlépést regisztráltak, ami meghaladja a tavaly egész évben feljegyzett 48 500 határátlépést.

Az érkezők számának emelkedése azonban nem jár együtt a menedékjogi kérelmek számának emelkedésével, ami azt jelenti, hogy a migránsok tovább akarnak menni a balkáni migrációs útvonalon.

MTI/BALK




A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava