Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK: Tíz hónapos házi őrizettel megúszta a családtagjait bántalmazó szerb kosaras

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gurovic
A cikk meghallgatása

Mindössze tíz hónapos házi őrizetet kapott Milan Gurović egykori szerb kosárlabdázó, aki bántalmazta a feleségét és a lányát. A világbajnok Milan Gurović pályafutása során szerepelt a Crvena zvezdában, a Barcelonában, a Galatasarayban, a Vojvodinában, a Patizanban és a Badalonában is. A szerb sportoló vádalkut kötött, így viszonylag enyhe büntetéssel megúszta, miközben javában folyik a szerb kormány kampánya a családon belüli erőszak megakadályozására.

Patriarchális társadalom

A szerbek hagyományosan patriarchális társadalom éltek, amelynek az eróziója a második világháború után indult meg, és gyorsult fel az utóbbi évtizedekben.

A patriarchális felfogással szembe forduló erők megerősödését segítette az is, hogy nemrégiben a nyíltan leszbikus Ana Brnabić került a miniszterelnöki posztra.

A jelentős társadalmi változások közepette a patriarchális társadalom visszaszorulóban van Szerbiában.

A férfias öltözködést és viselkedést utánzó Brnabić szeptember közepén párjával együtt részt vett a belgrádi melegfelvonuláson, amivel sokféle kommentárt váltott ki.

A jelentős társadalmi változások közepette a patriarchális társadalom tehát visszaszorulóban van Szerbiában, ami a családok szintjén is érezteti hatását.

Mindeközben az interneten és az elektronikus médiában folyik a családon belüli erőszak elleni kampány, a szerb igazságügyi minisztérium pedig honlapot indított a bántalmazások bejelentésére.

A honlap szerint az államnak minden esetre reagálnia kell, és el kell távolítani a családi közösségből az erőszakosan fellépő személyt.

Nem egyedi jelenségről van szó, amit az is bizonyít, hogy évente több mint tízezer bejelentés történik, de a közvélemény csak azokról az esetekről értesül, amelyet híres emberek követnek el.

Verekedő világbajnok

A szerbiai sajtó elég bő terjedelemben számolt be arról, hogy Milan Gurović világbajnok kosárlabdázó bántalmazta a feleségét és 16 éves lányát.

A hírek szerint Gurović ököllel ütötte meg a nejét, és még azután is verte, hogy az asszony a földre esett. Amikor a lányuk megpróbált közbeavatkozni, akkor őt is bántalmazta a megvadult apa.

A gyermek orrsérüléseket szenvedett, felesége pedig arc- és hasi fájdalmakra panaszkodott.

A világbajnok sportoló azt mondta, hogy a neje provokálta és leköpte, ami a szerb társadalomban súlyos megalázásnak számít. És nemcsak ott.

A rendőrség előállította a családtagjait bántalmazó Gurovićot, és bűnvádi feljelentést tett ellene.

Botoxos kezelés(?)

A szerb bíróság példás gyorsasággal döntött a szerb kosárlabda volt vezéregyéniségének ügyében, miután Milan Gurović állítólag beismerte tettét, és vádalkut kötött.

Ennek alapján tíz hónapos házi őrizetre ítélték, és hat hónapra eltiltották a családja felkeresésétől.

Az asszony arca nem az ütések, hanem a botoxos kezelés következtében dagadt fel(?)

Gurović így mindössze két napot töltött börtönben.

A szerb rendőrök elektronikus nyomkövetőt tesznek a volt kosárlabdázóra, amellyel ellenőrizhető lesz, hogy a volt szerb sportoló elhagyja-e a számára kijelölt tartózkodási helyet.






A szerb kosárlabdázó több mint két évtizede él együtt a feleségével, akivel négy közös gyermekük van, a házasság azonban már jó ideje megromlott.

Gurović állítása szerint az felesége megrendezte az incidenst, miután ő már hosszabb ideje szeretne elválni tőle, amibe az asszony eddig nem ment bele.

A volt sportoló legutóbb azt mondta, hogy valójában ő nem is ütötte meg az asszonyt, akinek a nemrégiben végrehajtott botoxos kezelés következtében dagadt fel az arca.

Fotó: Facebook

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava