Connect with us

Horvátország

A FOCI ÉS AZ OPTIMIZMUS: Bemutatta államfőjelölti programját Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A horvát elnök csaknem ezer meghívott előtt Zágrábban mutatta be államfőjelölti programját az év végén vagy a jövő év elején esedékes államfőválasztásra. Kolinda Grabar- Kitarović “Elnökasszony, mert Horvátország tud” szlogennel indul neki a választásoknak. Az elnöki mandátumért ismét ringbe szálló Grabar- Kitarović legnagyobb ellenfele várhatóan a baloldali Zoran Milanović volt horvát miniszterelnök lesz, aki “karakteres elnök” szeretne lenni.

A Balkán megtagadása

A kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjeként újrainduló elnökasszony felidézte, hogy öt éve ugyanezen a napon mutatta be választási programját egy jobb Horvátországért.

– Akkor azt mondtam, az önök elnöke leszek, és mélyen remélem, hogy ez meg is valósult.

Szavai szerint az elmúlt öt évben sikerült Horvátországot kiemelnie a régióból.

– Ma Horvátország tekintélye nagyobb, mint korábban bármikor volt

– tette hozzá minden horvátok elnöke.

Az államfő ezzel arra utaltat, hogy sikerült Horvátországot “kitépnie” a balkáni besorolásból, és elindítania a közép-európai országok útján.

Grabar- Kitarović kitért arra is, hogy feltételekhez kötné az uniós csatlakozási tárgyalások folytatását Szerbiával.

– A honvédő háborús során eltűnt személyek felkutatását feltételül állítom Szerbia további előrelépése elé az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokon.

– mondta a horvát elnök, aki síkraszállt a horvát hadsereg modernizálásáért, újabb harci gépek beszerzéséért, és a hadiipari kutatásokra költött pénz növeléséért.

A foci fokozza az optimizmust

A választási program bemutatása előtt a résztvevők egy perces néma hallgatással adóztak a “honvédő háborúban” elesett vagy eltűnt katonák emlékének.

Grabar- Kitarović derűlátó és dinamikus hangvételű beszédében úgy fogalmazott, hogy a “jobb Horvátország nincs messze”.

Csaknem fél órás felszólalásában kitért az országot érintő problémákra, valamint a társadalmi és gazdasági kérdésekre is.

Felhívta a figyelmet eddig elért eredményeire, és arra is, hogy megoldásokat kínált olyan megoldandó problémákra, mint a demográfiai kérdések és az elvándorlás.

– A programom a tudásra, a tapasztalatra és az előző évek munkájára alapszik

– fogalmazott az államfő posztot ismét megpályázó horvát elnök.

Grabar- Kitarović új programja hét területet ölel fel: a horvát fejlődést, az identitást, az elszántságot, az igazságosságot, a demokráciát, a biztonságot és az optimizmust.

Az elnökasszony éppen az optimizmust nevezte programja legfontosabb pontjának. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a horvát labdarúgó válogatott sikerei növelték az optimizmust a polgárok körében.

– A focisták, mint minden sikeres horvát tudós és más szakértő, növelik Horvátország tekintélyét a világban

– hangoztatta Grabar- Kitarović.

A tuđmani örökség

Andrej Plenković horvát kormányfő felszólalásában méltatta az államfő eddigi munkáját.

Mint mondta, Grabar- Kitarović megmutatta, hogy minden kulcsfontosságú kihívásban a legjobban képviselte és védte Horvátország érdekeit.

A horvát miniszterelnök szerint a győzelem megszerzése a küszöbönálló elnökválasztáson kulcsfontosságú a további célok megvalósítása szempontjából.

– Ezzel biztosítjuk annak a politikának a kontinuitást, amely Franjo Tuđman, első horvát államfő politikai örökségén alapul. Ez a politika a nép és haza védelméért harcba szállók támogatásával hozta létre a modern Horvátországot.

A zágrábi kormány vezetője is kiemelte a horvát hadsereg és a rendőrség megerősítésének, valamint a határok biztonságának fontosságát.

– Gondoskodunk a horvát polgárokról és a harcosokról. Mindig gondoskodni fogunk a horvát polgárokról Bosznia- Hercegovinában, erről az elnökasszony különös gondot visel.

Plenković szoros támogatást szorgalmazott az államfő újbóli megválasztásához, mert úgy vélte, Horvátország számára Grabar- Kitarović a legjobb választás, ő az a ki megtestesíti az optimizmust, a kiválóságot és szorgalmasságot.

A választás menete

Kolinda Grabar- Kitarovićnak hivatalosan 2020. február 19-én jár le az ötéves mandátuma.

A horvát törvények szerint az új elnököt legalább 30, legfeljebb 60 nappal azelőtt meg kell választani, hogy az aktuális államfőnek lejár a hivatali ideje.

Ami annyit jelent, hogy az elnökválasztást december 21. és január 20. közötti időpontra kell kiírni.

Az első és a második forduló között legalább két hétnek el kell telnie.

Grabar- Kitarović legnagyobb ellenfele a választásokon várhatóan Zoran Milanović volt horvát miniszterelnök lesz, aki baloldali színekben indul, és aki “karakteres elnök” szeretne lenni.

(MTI/BALK)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava