HARADINAJ UTÁN KURTI(?): Új korszak kezdődik, az ellenzék veszi át a kormányzást Koszovóban

Utolsó módosítás:

AlbanianArabicBelarusianBosnianBulgarianCatalanChinese (Simplified)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGeorgianGermanGreekHungarianIndonesianItalianJapaneseKoreanMacedonianPolishRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTeluguThaiTurkishUkrainian

A koszovói albánoknak elegük lett Ramush Haradinajból, aki a régi gárda öreg titánja. A hamarosan már csak volt miniszterelnök a kilencvenes években a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nyugat-koszovói vezetője volt. Haradinajt hol háborús bűnökkel vádolnak meg, hol pedig felmentenek. Ezért hol miniszterelnök volt, hol meg nem volt miniszterelnök. Haradinaj a politikába is a háborús szemléletet vitte be: a Szerbiával szembeni 100%-os büntetővámok nagy harcosát tisztelhették benne a koszovói albánok. De a jelek szerint, már nem is annyira tisztelték, mint ahogy azt ő maga gondolta.

Új generáció

Két nagy vesztese van az október 6-án tartott koszovói választásoknak, az egyik a koszovói miniszterelnök, a másik a koszovói államfő.

A koszovói függetlenség kikiáltása óta először fordulhat elő először, hogy Hashim Thaçi Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) kiszorul a hatalomból.

Az előrehozott parlamenti választásokon a két legnagyobb ellenzéki párt, a Vetëvendosje (Önrendelkezés) és a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a voksok közel 26 és 25 százalékával szerezte meg az első, illetve a második helyet.

A Twitter-barát Koszovóban tehet kormány- és generációváltás lesz, várhatóan az első két helyezett alakít kormányt.

Örökké hálás vagyok mindenkinek, aki a változásokra szavazott. Sokáig vártunk erre, de végül csak kivártuk

– üzente meg az említett közösségi portálon Albin Kurti, a Vetëvendosje vezetője.

A harmadik helyen a Koszovói Demokrata Párt áll a voksok 21,1 százalékával, de a koszovói elnök anyapártját Kurtiék aligha veszik be a kormányzásba.

EZT OLVASTAD?  VÉR ÉS ECET: Krushë e Madhe, a koszovói savanyúságbirodalom

Az viszont még nem biztos, hogy Ramush Haradinaj negyedik helyen végzett Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártját kihagyják, mert még velük is meglehet a kétharmad. Ami tudjuk, hogy mire jó.

Stabil kormány kell

Az új koszovói kormánynak stabilnak kell lennie, ezért mindenképpen szükség van egy harmadik erőre.

Például arra az esetre, ha létrejön a megállapodás Szerbiával, mert ahhoz szinte biztosan alkotmányt kell módosítani. Meg egy másikra is, de arról majd később lesz szó.

Azt viszont már most megállapíthatjuk, hogy Hashim Thaçi is ismeri a Twittert.

Arra számítok, hogy az új kormány hamarosan megalakul. Koszovónak sok a teendője az euroatlanti úton

– üzente meg a “twitteres” és egyéb követőinek a koszovói elnök.

Hashim Thaçi lehet, hogy a szíve mélyén nem örül annak, hogy az ellenzék nyerte a választásokat, mert ezáltal gyengülnek az ő pozíciói is.

Nem csak otthon, hanem a Szerbiával felújítandó tárgyalásokon is, mert amit ő elér, vagy éppen nem ér el, azt az ellenzéki többségű parlamentnek kell jóváhagynia.

A könnygáz hatása a politikára

A Vetëvendosje korábban azzal szerzett magának kétes vagy kevésbé kétes hírnevet, hogy szavazás helyett könnygázgránátokkal foglalt állást a koszovói parlamentben.

Az ultranacionalista koszovói párt többször is így akadályozta a képviselőház munkáját, például a Montenegróval kötött határegyezmény ratifikálásakor.

EZT OLVASTAD?  FÉL PERC: Vučić személyesen is meghívta Belgrádba Donald Trumpot


Kérdés, hogy a politikai ellenfelek úgy gondolják-e, hogy a “kölcsöngránát visszajár”, és élnek-e majd hasonló eszközökkel?

A Vetëvendosje, vagyis az Önrendelkezés 2005-ben alakult, 2010-ben került be a koszovói parlamentbe, körülbelül feleakkora támogatással, mint most.

2017-ben ugyan már a legerősebb párt volt, de egyedül nem volt képes kormányt alakítani, mert a most megbukott koalíció tagjai összefogtak ellene.

A szociáldemokrata eszméket valló, valamint a Koszovó és Albánia egyesítéséért küzdő párt most alakíthat először kormányt Pristinában.

A Nagy-Albánia

Albin Kurti a választások előtt kijelentette, hogy visszavonja a Szerbiával szemben elrendelt vámokat, de erre csak reciprocitás alapján kerülhet sor.

A koszovói miniszterelnöki poszt várományosa ugyanakkor háborús kártérítést követel a szerbektől.

Visszavonjuk a vámokat a reciprocitás elve alapján. Belgrádnak viszont el kell fogadnia mindazokat a dokumentumokat, amelyeken a Koszovói Köztársaság léte nyugszik

– nyilatkozta Kurti.

Ez alig különbözik az eddigi miniszterelnök, Ramush Haradinaj álláspontjától, amely szerint csak akkor vonják vissza a vámokat, és folytatják a tárgyalásokat Szerbiával, ha az elismeri Koszovó függetlenségét.

Kurti diplomáciai értelemben kicsit jobban becsomagolta a mondandóját.

A győztes Vetëvendosje vezetője azt is kilátásba helyezte, hogy már az első héten folytatják a tárgyalásokat Szerbiával, amint kormánya megalakul.

Volt azonban egy ennél sokkal meredekebb választási ígéret is.

EZT OLVASTAD?  CSATLAKOZÁS: A V4-ek támogatják a Nyugat-Balkán uniós integrációját, Koszovó megsértődött a csehekre

Albin Kurti ugyanis úgy nyilatkozott, hogy ha győz, akkor népszavazást írnak ki Koszovó és Albánia egyesüléséről, amit viszont a koszovói alkotmány nem tesz lehetővé.

És most derül ki igazán, hogy mire lehet még jó a kétharmad.

A népszavazás egyelőre nem engedélyezett, és én tiszteletben tartom az alkotmányt egészen addig a napig, amíg nem tudjuk békésen és demokratikusan megváltoztatni. De ez várhatóan hamarosan nem történik meg.

Ne felejtsük el, hogy Kurti ezt még a választások előtt mondta. Lehet, hogy már most más idősíkokban gondolkodik.

Fotó: Vetëvendosje

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!

Oszd meg a BALK-ot!